İlk üç ayda uyku sorunlarına yaşanan yoğun hormon değişikliği neden oluyor. Hamileliğin ikinci üç ayı, uyku açısından nispeten daha rahat bir dönem olsa da son üç ayında uyku problemleri giderek artıyor.
Bebeğin doğumunun yaklaşmasının getirdiği endişeler ve stres uykuya dalmada zorluğa neden olmaktadır. Ancak en yoğun problem artan karın hacminden kaynaklanır. Artan karın hacmiyle anne adayı rahat yatış pozisyonu bulmakta zorlanır. Bu dönemde en doğru ve rahat yatış pozisyonu yan yatmaktır.
Hamileliğin son üç ayında kadınların %15-40’ı horluyor. Horlayan kadınların bir kısmında uykuda solunum durmaları ve solunum eforunda artış olduğu biliniyor. Ancak bu dönemde uyku apnesinin ne kadar sıklıkla görüldüğü tam olarak bilinmiyor.
Uyku apneli kadınlarda uykuya dalma zorluğu, uyku süresinde artma ve gündüz uykululuk hali görülmektedir. Bu durum sadece hamile kadına zarar vermekle kalmaz; bebeğin doğum haftasına, kilosuna ve gelişimine de etki eder.
Hamilelikte görülen en önemli uyku sorunlarından biri de huzursuz bacak sendromu… Genellikle akşam saatlerinde, otururken veya yatarken ortaya çıkan, bacaklarını hareket ettirmeden duramama hali olarak tanımlanan huzursuz bacak sendromunun görülme sıklığı hamileliğin son üç ayında %20 oranında artıyor.
Anne adayı uykuya daldığında da bacaklarda periyodik hareketler devam eder ve uykunun dinlendirici olmasını engeller. Gece sık sık uyanmalar ortaya çıkar. Bu uyanmaların bir kısmı da bacak kramplarından kaynaklanır. Hamilelikte huzursuz bacak sendromu genellikle anemiye ve demir eksikliğinde bağlıdır. Bu eksikliğin giderilmesiyle çoğunlukla düzelir.