Lif açığını kapatmak için, kuru erik gibi daha yüksek lifli meyveler yemek size yardımcı olabilir. 100 gram kuru erik 7,1 gram lif içerir. Ayrıca düzenliliğe yardımcı olabilecek sorbitol gibi iyi bağırsak bakterilerini besleyen başka bileşenler de içeriyorlar.
Herkesin diyetinde bol miktarda lif olması gerekir, ancak düzensizlik ve kabızlıkla mücadele edenler lif alımına daha fazla dikkat etmeli. Ancak kuru erik ve hatta kuru erik suyu kabızlık için doğal ilaçlardır ve bu araştırmalarla desteklenmektedir.
Lif açısından yüksek olmalarına rağmen müshil etkisi aynı zamanda yüksek miktardaki sorbitol, pektin ve polifenol içeriğine de bağlanabilir.
Birçok kişi, kuru eriklerin doğal olarak kemik remineralizasyonunu düzenlemeye yardımcı olan iki mikro besin olan K vitamini ve potasyum açısından yüksek olduğunun farkında değil. Osteoporoz, zayıf ve kırılgan kemiklere neden olan bir durumdur. Bu durum kemik kırılması ve kırık kemik riskini artırabilir.
Kadın Sağlığı Ofisi'ne göre, menopoz sonrası kadınların osteoporoz geliştirme olasılığı çok daha yüksektir.
2022'de yapılan bir araştırma, günde 50 gram kuru erik porsiyonunun kalçalardaki kemik mineral yoğunluğu kaybını önlemeye yardımcı olduğunu ve menopoz sonrası kadınlarda kalça kırığı riskini potansiyel olarak azalttığını buldu.
Potasyum, kan basıncını (hipertansiyon) düşürmek için en iyi besinlerden biri olarak kabul edilir ve kuru erik iyi bir potasyum kaynağıdır.
Amerikan Kalp Derneği, erkekler için günde 3.400 mg ve kadınlar için günde 2.600 mg potasyum önermektedir. Porsiyon başına 732 mg potasyum içeren kuru erik, günlük kalp-sağlıklı besin hedefinizin neredeyse üçte birini oluşturabilir.
Potasyum, sağlıklı kan basıncını düzenlemek için gerekli bir mineraldir. Bu nedenle kuru erik, hipertansiyonu olan insanlar için yüksek potasyumlu bir meyve olarak hizmet edebilir.
Osteoporoz gibi, menopoz sonrası kadınlar kalp hastalığı açısından da daha büyük risk altındadır. Kadınlar arasında önde gelen ölüm nedenidir ve kadınların bundan ölme olasılığı erkeklerden daha fazladır.
Sigarayı bırakmak ve dengeli beslenmek gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları, risk faktörlerini azaltmanın yollarından bazılarıdır. Ayrıca kuru erikleri normal yemeğinizin bir parçası haline getirilmesinin de kalp sağlığını desteklemenin bir yoludur.
Kuru erik kan basıncını düşürebilir ve sağlıklı kolesterol düzeylerini teşvik edebilir, bu da kalp hastalığı riskini azaltabilir.
2020'de yapılan bir denemede, günde 200 kalori değerinde kuru erik tüketmenin, kötü kolesterol seviyelerini düşürerek kronik hastalık riskini azalttığı bulundu.
2021'de yapılan bir araştırmaya göre, menopoz sonrası kadınlarda günde 100 gram kuru erik yemek, toplam kolesterolü önemli ölçüde artırdı ve kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirdi.
Kuru eriklerin kalp sağlığına olan faydalarından bazıları yüksek lif içeriğiyle de açıklanabilir. Sindirimi destekleme rolünün yanı sıra lifin birçok faydası vardır.
Lifler sağlıklı bir diyet için gereklidir çünkü kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur, bu da kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
Bazı yiyecekler diğerlerinden daha doyurucudur ve özellikle tatlı yiyecekler söz konusu olduğunda kuru erik bu kategoriye girer. Tatmin edici bir atıştırmalık arıyorsanız, kuru erik kurabiyelerden daha iyi bir seçimdir.
Kuru erik yemek, ekmek ve kurabiyelere kıyasla daha düşük kan şekeri tepkisine neden olur ve açlık hormonu aktivitesini düşürme eğilimindedir.
Tok hissetmek, sindirim sistemi üzerinde yük oluşturabilecek ve kan şekeri seviyelerinde sağlıksız dalgalanmalara neden olabilecek aşırı yemeyi önler.
Bu nedenle kuru erik gibi bir şeyler atıştırmak sağlıklı bir metabolizmayı, iştah seviyelerini ve vücut ağırlığının korunmasını destekleyebilir.
2019'da yapılan bir deneme, günde 80 g ile 120 g arasında kuru erik yemenin dışkı ağırlığını ve sıklığını artırdığını (diğer bir deyişle dışkılarınızı toplayıp düzenliliğini artırdığını) buldu.