Kabak tatlısı yapmak için fazla malzemeye ihtiyacınız yok. 2 kilogram bal kabağı (soyulmuş, dilimlenmiş), 3 su bardağı toz şeker, 1 çay bardağı ceviz içi (isteğe göre), 1/2 çay bardağı tahin (isteğe göre) bu tatlı için yeterli.
Önce kabakları soymakla başlayın. Kabağın içindeki çekirdekleri de güzelce ayıklayın. Kabağın düz kısmını tahtaya sabitleyerek, kabuklarını ve yeşil kısımları bıçakla soyun. İyice temizlenen kabakları dilimleyin ve dilediğiniz boyutlarda keserek pişirin. Daha büyük dilimler yaparsanız pişme süresinin de daha uzun olacağını unutmamalısınız. Kabakları geniş bir tencereye alın ve üzerine şekeri ekleyin.
Tencerenin kapağını kapatın ve en az 3 saat ya da 1 gece tezgahta bekletin. Bekleme süresi sonrasında suyunu salan kabakları ocağa almalısınız. Kapağı kapalı şekilde yumuşayana kadar yaklaşık 30 ila 50 dakika kontrollü olarak pişirin. Kabaklara küçük bir bıçak batırarak ara ara pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Pişirme işleminden sonra kabak tatlısını bir borcama alın. Soğuduktan sonra isteğe göre üzerine ceviz ve tahin ekleyerek servis edebilirsiniz.
Bal kabağının şerbetini iyi bir şekilde çekip kıvamlı bir lezzete sahip olmasını istiyorsanız kısık ateşte pişirmeye özen göstermelisiniz. Kısık ateş sayesinde kabak tatlısının şerbetini bir anda çekip yanmasını ve lezzetsiz kalmasını önlemek mümkün.
Bal kabağı tatlısını çok seviyorsanız, pişene kadar sabırsızlıkla bekliyor olabilirsiniz. Ancak daha lezzetli bir sonuç istiyorsanız size bir süre daha beklemenizi öneririz. Kabak tatlısını piştikten sonra tencerede kapalı bir şekilde yarım saat kadar dinlendirmek, tatlının helva gibi ağızda dağılan bir kıvama sahip olmasını sağlayacak.
Kabak tatlısını kaymak ya da tahinle servis ederek lezzet seviyesini üst noktaya çıkarabilirsiniz. Özellikle Afyonkarahisar'da tatlının şeker seviyesini dengelemek için kabak tatlısının tahinle servis edildiğini hatırlatalım.