Bulguru bir kavanoza koyun, üzerine 1 su bardağı su eklemelisiniz. Ekmek kabuğunu da içine koyarak ağzını tülbentle örtün. Bu şekilde 2 gün bekletmelisiniz. Şalgam suyunun temel hazırlığı siyah havuçları ve pancarı da iyice yıkayıp kabuklarını soymalısınız. Büyük parçalar halinde doğrayıp, 2 litre suyu kaynatıp soğutun.
Büyük bir cam kavanoza doğranmış havuçları ve pancarı koyarak işe başlayın. Üzerine mayalanmış bulgurlu suyu süzerek ekleyin ve kaya tuzu, limon tuzu ile sarımsakları ekleyin. Acı biber koymak isterseniz şimdiden eklemelisiniz. Hazırladığınız suyu da üzerine dökün ve diğer aşamaya geçin.
Kavanozun ağzını hava alacak şekilde bir tülbentle kapatmalısınız. Güneş görmeyen bir yerde 10 ila 15 gün kadar bekletin. Bu esnada ara sıra karıştırabilirsiniz. Fermentasyon tamamlandıktan sonra içindeki havuç ve pancarları çıkarmalısınız. Son olarak şalgam suyunu süzerek şişelere doldurun. Bu lezzeti buzdolabında saklayarak tüketebilirsiniz.
Eğer daha yoğun bir lezzet isterseniz yapmanız gereken tek şey, fermantasyon süresini 1 ila 2 gün daha uzatmaktır. Böylece her yudumda daha zengin bir aromayla karşılaşırsınız.
Fermantasyon sırasında hijyen kurallarına dikkat etmek, istenmeyen mikroorganizmaların üremesini önlemek için önemli. Bu, zehirlenmelerin ve istenmeyen bulaşın önüne geçer.
İsterseniz hazırladığınız şalgam suyunun içerisine biraz zencefil veya limon dilimi ekleyerek farklı aromalar da ekleyebilir ve sunum yapabilirsiniz.