Bu içecek, bildiğimiz sıradan sıcak çikolatadan daha çok kremalı ve daha zengin. Peru'da bu içecek normal süt ile yoğunlaştırılmış süt bir araya getirilir. Ardından unutulmaz bir tat yaratmak için kakao, çikolata ve baharat karışımı eklenir.
İtalyanlar buna "Festa dei sette pesci" diyor. 7 farklı balığın bir araya gelmesinden oluşan bu yemek, yılbaşı akşamı et yemekten kaçınmak için tüketiliyor. Günümüze kadar ise geleneksel bir lezzet haline gelmiştir.
Doro Wat; tavuk, sığır eti veya kuzu eti, çeşitli sebzeler ve farklı baharatlardan oluşan Etiyopya'nın yılbaşı günlerinde özel olarak yediği geleneksel bir lezzettir. Fermente bir hamurdan yapılan injera adlı bir gözleme üzerinde servis edilir .
Litvanyalılar yılbaşı akşamı sofralarında bardaktan içilen ya da çorba gibi yenen haşhaş sütüyle bilinirler. Geleneksel hale gelmiş bu lezzeti hazırlamak için haşhaş tohumları sıcak suda kaynatılır ve süzülür. Daha sonra bu tohumlar süt ile buluşur. İçeceği daha da keyifli hale getirmek için şeker ve hamur işleri eklenir.
Bu katmanlı salata, Rusya'nın yanı sıra Belarus, Ukrayna ve Kazakistan'da birçok aile tüketiliyor. Çanak halinde servis edilen bu lezzet genellikle ringa balığı, haşlanmış patates, havuç, elma ve soğandan oluşur. Üzerine pancar ve mayonez karışımı eklenerek servis edilir.
Birçok Kanadalı için kış ve yılbaşı tatilleri brüksel lahanası mevsiminin başlangıcı anlamına gelir. Yılbaşı sofrası için bu sebze akçaağaç şurubu, pastırma ve cevizle pişirilip servis edilir.
Aletria; ince erişte, süt, yumurta ve şekerden yapılır. Makarna ve tatlıyı ilginç bir şekilde bir araya getiren Portekizliler, yılbaşı günleri bu lezzeti misafirlerine ikram eder.
Aspik veya etli jöle olarak bilinen piftie, bir kalıpta jöle kıvamına gelene kadar soğutulmuş kemik suyu, sebze ve et gibi malzemelerden hazırlanan bir yemektir. Jölenin erimesini önlemek için soğuk tabakta servis edilir.
Spekulalar veya spekulolar olarak da söylenen bu lezzet, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Almanya ve Avusturya'da yılbaşı zamanı, geleneksel olarak tüketilmek üzere pişirilen zencefil ve farklı baharatlarla hazırlanan bisküvidir. Genellikle bir tür figür şeklinde yapılır.
Balıkçı çorbası olarak çevrilen bu lezzet Macar mutfağının vazgeçilmezidir. Kırmızı biber, baharat ve sazan veya karışık nehir balığı ile hazırlanır, sıcak bir şekilde servis edilir. Aynı zamanda bu çorbanın Avrupa kıtasının en baharatlı yemeklerinden biri olduğu söylenir. .
Kransekake, yılbaşı gecesi Norveç ve Danimarka'daki düğünler gibi çeşitli tatillerde ve özel günlerde pişirilir. 18. yüzyıldan beri bu gelenek devam eder. Geleneksel olarak, badem unundan yapılan 18 kurabiye halkası üst üste serilir ve şekerli krema ile süslenir.
Mattak veya maktak, çiğ olarak yenilen Grönland balinası veya beyaz balinadan hazırlanır. Çiğ dışında, dondurularak da tüketilir. Ayrıca muktuk olarak da bilinir. Bol C vitamini içerir ve Grönland halkı C vitamini ihtiyacını bu balıktan alır ve hastalıklardan koruduğuna inanırlar.
Brezilyalılar bu meşhur lezzeti, Fransız tostundan ilham alarak hazırlayıp, yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi haline getirdiler. Bu tatlı gevrek ekmek, yumurta ve şekerli süt ile hazırlanır. Daha sonra derin yağda kızartılır. Geleneksel olarak servis edilmeden önce şeker ve tarçın serpilir.
Listemizin sonunda ise İsviçre bulunuyor. Raclette ya da Raklet olarak bilinen bu lezzet İsviçre ve Fransa'ya özgü bir peynir türü. İsviçre'de halk yılbaşı günleri bu peyniri eriten özel bir makine kullanır. Peynirleri bu makinede tek tek eriterek haşlanmış veya fırınlanmış patatesin üzerine dökerler. Son olarak ise özel olarak hazırladıkları baharatlarla süsleyip, servis ederler.