30.12.2020 - 13:00 | Son Güncellenme:
Mince pie yani 'kıymalı turta', İrlanda'nın yılbaşı sezonunda ve İngilizce konuşulan dünyanın çoğu yerinde servis edilen bir lezzet. Ancak bu lezzet adındaki gibi kıyma içermiyor. Kurutulmuş meyve ve "kıyma" adı verilen baharatların karışımıyla doldurularak hazırlanıyor.
Yeni yıl, Japonlar için özel bir zamandır, çünkü bu anda geçmişleri üzerine düşünürler ve gelecek yıla hazırlanırlar. Toshikoshi soba olarak adlandırılan bu lezzet de Japonlar tarafından yıl geçişini temsil eder ve yılbaşı gecesi yenir. Karabuğday eriştesinden oluşan bir kase yemeğidir. Bu yemekteki en önemli özellik ise soba eriştelerinin kolayca kesilmesi, yılın zorluklarından kurtulmayı temsil eder.
Danimarka'nın yılbaşı sofrasının olmazsa olmaz tatlısı risalamande, genellikle ana yemekten sonra servis edilir. Çırpılmış krema, şeker, vanilya ve doğranmış bademle karıştırılmış sütlaç ile yapılır. Sıcak kiraz sosuyla soğuk olarak servis edilir.
Genellikle sabahları servis edilen, çok popüler bir yılbaşı mevsimi tatlısı olan puto bumbóng, koyu mor renge sahip, özel bir yapışkan pirinç türünden yapılır. Hazırlandıktan sonra bambu tüplere konur, buharda pişirilir ve muz yaprakları üzerinde servis edilir.
Jansson'ın cazibesi olarak bilinen bu lezzet patates, soğan, salamura hamsi, ekmek kırıntıları ve kremadan yapılan geleneksel bir İsveç güvecidir. İsveçliler bu lezzeti yılbaşı sofralarından asla eksik etmezler.
Mantar ve arpa risottonun birleşiminden oluşan bu lezzet yüzyıllardır yeniyor. Tarihte Çek halkı yılbaşı günü oruç tutarak, akşama bu yemeği yerdi.
Yemeğin adı “yenilebilir salyangoz” anlamına geliyor ve en ikonik Fransız yemeklerinden biri haline gelmiştir. Fransa'da yılbaşı boyunca, genellikle sarımsak ve maydanoz yağı ile doldurulmuş bir başlangıç olarak servis ediliyor.
Hollandalılar bu popüler atıştırmalık olmadan yılbaşı tatillerini asla geçirmezler. Adı tam anlamıyla "yağ topları" olarak çevrilebilir. Bu lezzet kızgın yağda kızartılmış hamur toplarından oluşur. Ardından şekerli krema ile servis edilir.
Türkiye'de de sofraların vazgeçilmezi olan kıymalı lahana sarması, Polonyalıların da yılbaşı akşamı domates sosuna batırarak servis ettikleri geleneksel bir yemek haline gelmiştir.
'8 Hazineli Pirinç' olarak çevrilen Çin'in bu lezzeti, 8 meyvenin kombinasyonundan oluşan bir pirinç yemeği. Bu kombinasyon; kurutulmuş kırmızı hurma, nilüfer tohumu, erik, kış kavunu, kurutulmuş longan, kırmızı fasulye ezmesi, çeşitli fasulye ve kuruyemişlerden oluşur. Çinliler bu yemeğin sağlık getirdiğine inanır ve yılbaşı günü sofralarından eksik etmezler.
Tamales, Amerika kıtasında yaygın olarak tüketilen, içinde çeşitli malzemeler olan hamurun, mısır veya muz yaprağına sarılarak buharda pişirilmesiyle hazırlanan yiyecektir. Mezoamerikalılar tarafından çok sevilir ve yılbaşı günleri sıklıkla tüketilir.
Karides köri olarak da bilinen bu yemek Bengal'de oldukça popülerdir. Karidesler, hindistan cevizi sütü ve baharatlarla hazırlanır. Son olarak bu lezzet Bengal körisi ile buluşur. Özel günlerin vazgeçilmezidir.
Kimçi mantısı olarak çevrilen bu meşhur lezzet fermente edilmiş napa (Çin) lahanasından hazırlanır. Kore mantısı çorbası olan manduguk'a eklenerek tüketilir. İçerisinde haşlanmış köfte de bulunur.
Genellikle soğuk servis edilen, üst üste dizilmiş kreplerin arasında jambon, peynir, salata yaprağı, yumurta ve dönüşümlü sebzelerden oluşan krep kulesi, Arjantinlilerin yılbaşı günlerinde sıklıkla yediği lezzettir.
Jamaikalılar geleneksel olarak bu yemeği yılda iki kez-yılbaşında ve paskalyada yerler. Jambonun dış katmanına genellikle kızılcık sosu, portakal, anana, limon suyu, esmer şeker ve hardal karışımından oluşan özel bir sos bulunur. Ananasla süsleyip servis ederler.
Bu içecek, bildiğimiz sıradan sıcak çikolatadan daha çok kremalı ve daha zengin. Peru'da bu içecek normal süt ile yoğunlaştırılmış süt bir araya getirilir. Ardından unutulmaz bir tat yaratmak için kakao, çikolata ve baharat karışımı eklenir.
İtalyanlar buna "Festa dei sette pesci" diyor. 7 farklı balığın bir araya gelmesinden oluşan bu yemek, yılbaşı akşamı et yemekten kaçınmak için tüketiliyor. Günümüze kadar ise geleneksel bir lezzet haline gelmiştir.
Doro Wat; tavuk, sığır eti veya kuzu eti, çeşitli sebzeler ve farklı baharatlardan oluşan Etiyopya'nın yılbaşı günlerinde özel olarak yediği geleneksel bir lezzettir. Fermente bir hamurdan yapılan injera adlı bir gözleme üzerinde servis edilir .
Litvanyalılar yılbaşı akşamı sofralarında bardaktan içilen ya da çorba gibi yenen haşhaş sütüyle bilinirler. Geleneksel hale gelmiş bu lezzeti hazırlamak için haşhaş tohumları sıcak suda kaynatılır ve süzülür. Daha sonra bu tohumlar süt ile buluşur. İçeceği daha da keyifli hale getirmek için şeker ve hamur işleri eklenir.
Bu katmanlı salata, Rusya'nın yanı sıra Belarus, Ukrayna ve Kazakistan'da birçok aile tüketiliyor. Çanak halinde servis edilen bu lezzet genellikle ringa balığı, haşlanmış patates, havuç, elma ve soğandan oluşur. Üzerine pancar ve mayonez karışımı eklenerek servis edilir.
Birçok Kanadalı için kış ve yılbaşı tatilleri brüksel lahanası mevsiminin başlangıcı anlamına gelir. Yılbaşı sofrası için bu sebze akçaağaç şurubu, pastırma ve cevizle pişirilip servis edilir.
Aletria; ince erişte, süt, yumurta ve şekerden yapılır. Makarna ve tatlıyı ilginç bir şekilde bir araya getiren Portekizliler, yılbaşı günleri bu lezzeti misafirlerine ikram eder.
Aspik veya etli jöle olarak bilinen piftie, bir kalıpta jöle kıvamına gelene kadar soğutulmuş kemik suyu, sebze ve et gibi malzemelerden hazırlanan bir yemektir. Jölenin erimesini önlemek için soğuk tabakta servis edilir.
Spekulalar veya spekulolar olarak da söylenen bu lezzet, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Almanya ve Avusturya'da yılbaşı zamanı, geleneksel olarak tüketilmek üzere pişirilen zencefil ve farklı baharatlarla hazırlanan bisküvidir. Genellikle bir tür figür şeklinde yapılır.
Balıkçı çorbası olarak çevrilen bu lezzet Macar mutfağının vazgeçilmezidir. Kırmızı biber, baharat ve sazan veya karışık nehir balığı ile hazırlanır, sıcak bir şekilde servis edilir. Aynı zamanda bu çorbanın Avrupa kıtasının en baharatlı yemeklerinden biri olduğu söylenir. .
Kransekake, yılbaşı gecesi Norveç ve Danimarka'daki düğünler gibi çeşitli tatillerde ve özel günlerde pişirilir. 18. yüzyıldan beri bu gelenek devam eder. Geleneksel olarak, badem unundan yapılan 18 kurabiye halkası üst üste serilir ve şekerli krema ile süslenir.
Mattak veya maktak, çiğ olarak yenilen Grönland balinası veya beyaz balinadan hazırlanır. Çiğ dışında, dondurularak da tüketilir. Ayrıca muktuk olarak da bilinir. Bol C vitamini içerir ve Grönland halkı C vitamini ihtiyacını bu balıktan alır ve hastalıklardan koruduğuna inanırlar.
Brezilyalılar bu meşhur lezzeti, Fransız tostundan ilham alarak hazırlayıp, yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi haline getirdiler. Bu tatlı gevrek ekmek, yumurta ve şekerli süt ile hazırlanır. Daha sonra derin yağda kızartılır. Geleneksel olarak servis edilmeden önce şeker ve tarçın serpilir.
Listemizin sonunda ise İsviçre bulunuyor. Raclette ya da Raklet olarak bilinen bu lezzet İsviçre ve Fransa'ya özgü bir peynir türü. İsviçre'de halk yılbaşı günleri bu peyniri eriten özel bir makine kullanır. Peynirleri bu makinede tek tek eriterek haşlanmış veya fırınlanmış patatesin üzerine dökerler. Son olarak ise özel olarak hazırladıkları baharatlarla süsleyip, servis ederler.