17.09.2024 - 13:06 | Son Güncellenme:
Griplerin en sık görüldüğü mevsim olan sonbaharda yaşanan ansızın hava değişimine, yazdan kalan kıyafetlerle yakalanırsanız, öksürük ve grip için kapınız çalınabilir. Gripten en çok koruyacak olan ilaçsa kekik!
Özellikle yabani kekik varsa mutlaka tüketmelisiniz. Kekik soğuk algınlığı, grip gibi birçok hastalıktan koruyor. Bunun yanında bağırsak hastalıklarından da korur. Yarım çay kaşığı kuru kekiğin iki avuç dolusu taze ıspanak kadar antioksidan içeriyor oluşu ile dikkat çekiyor.
Kekik çayı bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek olur. Antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerden korumaya ve adet ağrılarını hafifletmeye de yardımcı olur. Ayrıca öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmekte de etkilidir.
Kekik çayının fazla tüketilmesi, özellikle mideye zarar verebiliyor. Çayın az miktarda tüketilmesi mide rahatsızlıklarına iyi gelse de, fazla tüketim mide yanması oluşumunu tetikliyor. Aynı zamanda midede ülser ya da reflü gibi sağlık problemlerinin oluşumuna da zemin hazırlayabilir.
Tencereye 1 bardak su ve 2 ila 3 dal kekik ekleyin. Yaklaşık 8 dakikalık demlemenin ardından, tadını dengelemek için biraz tarçın ekleyin. Son olarak ince gözenekli bir süzgeç kullanarak bir bardağa süzün.
Temiz cilde pamukla sürülerek tonik şeklinde yüze sürülebilen kekik yağı, bir bardak ılık suyun için 3 ila 5 damla damlatılarak da içilebilir. Grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda kaynar suya 3 ila 5 damla damlatılıp buharını burunuza çekilebilirsiniz. Ayrıca kekik yağı, pişmiş yemeklere eklenebilir.