03.02.2024 - 11:57 | Son Güncellenme:
Diyetisyenler sağlıklı gıdalardan en iyi şekilde yararlanmanız için bazı ipuçları ortaya çıkardı. Örneğin, çiğ soğan ve sarımsağın soyulmuş ve doğranmış olarak tezgahta birkaç dakika bırakılmasının, kolesterolü ve kan basıncını düşüren enzimlerin salınmasını sağladığını biliyor muydunuz?
Bütün bunların yanında karpuz kabuğundaki beyaz kısımları atmayın. Çünkü liflerle doludur, bu da sizi daha uzun süre tok tutacak ve iştahı azaltmaya yardımcı olacaktır. Aynı zamanda süt ve peynir gibi çabuk bozulan gıdaların buzdolabında saklanması gerekir. Ancak diyetisyenler kuruyemiş ve tohumların bile bundan faydalandığını öne sürdü.
Boston'daki Brigham ve Kadın Hastanesi'nde kıdemli beslenme uzmanı olan Marc O'Meara, fındıklarınızı soğutmanın içlerindeki yağların oksitlenmesini veya kalitesinin bozulmasını önlediğini söyledi. "Bütün hastalarıma fındıklarını buzdolabına koymalarını söylüyorum" dedi. Ayrıca oksitlenmiş yağların, kötü kolesterolü artırarak kalp hastalığı riskinin artması da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılı olduğunu belirtti.
Sarımsak ve soğanlar da bağışıklık sağlığını güçlendirdiği ve iltihabı azalttığı gösterilen B vitaminleri, C vitamini, potasyum ve antioksidanlarla doludur. Bu faydanın büyük kısmı, soğan ve sarımsak doğrandığında, kıyıldığında veya ezildiğinde aktive olan alliinaz adı verilen bir amino asitten kaynaklanmaktadır.
Havaya maruz kaldığında alliinaz, düşük kolesterol ve kan basıncıyla bağlantılı bir bileşik olan allisin haline gelir. Örneğin 2020'de yapılan bir araştırma, sarımsak takviyesi alan yüksek tansiyonlu yetişkinlerin sistolik kan basıncını (kan basıncı okumasındaki en üst sayı) sekiz puan ve diyastolik kan basıncını en alttaki sayıyı beş puan düşürdüğünü buldu. Bu sebeple sarımsak ve soğanı doğradıktan sonra birkaç dakika dışarıda bırakmanın daha fazla allisin oluşmasına neden olabilir.
Çiğ domatesler de C vitamini, lif ve magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller açısından zengindir. Bunlar kemik sağlığı, kan basıncı, uyku, kaygı, kas sağlığı ve hücre onarımı için hayati öneme sahiptir. Domates pişirildiğinde ise faydasını ikiye katlıyor. Çünkü domates pişirdiğinizde, domateste bulunan temel besin maddesi olan likopen vücudumuz tarafından çok daha kolay emilir.
Likopenin vücuttaki iltihabı, kalp hastalığı ve belirli kanser türleri gibi önemli sağlık sorunları riskini azaltan bir antioksidan olduğu biliniyor. Likopenin ayrıca kilo kaybını da kolaylaştırabilir.
Çoğu insan dişlerini bir dilim karpuza geçirmeden önce kabuğunu atmaya eğilimlidir. Ancak bu karpuzun en iyi kısımlardan biri olabilir. Cleveland Clinic'e göre karpuz kabuğu, meyvenin daha etli kısımlarına göre daha az şeker ve daha fazla lif içeriyor. Bu, sindirim sisteminden yavaşça geçerek sizi tok tutması ve açlık sancıları riskini azaltması anlamına gelir.
Kabukları ayrıca karaciğerde ve bağırsaklarda doğal olarak üretilen ve vücudun atık ve zararlı maddeleri dışarı atmasına yardımcı olan bir amino asit olan sitrülin içerir. Vücutta sitrülin, kan damarlarını genişleten ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olan L-arginin'e dönüşür.
Bunun aynı zamanda egzersiz performansını arttırdığı da biliniyor. Örneğin, sekiz çalışmanın bir meta-analizi, egzersizden yaklaşık bir saat önce altı ila sekiz gram sitrülin takviyesi almanın, kullanıcıların daha fazla tekrar tamamlayabilmesini sağladığını öne sürüyor.