Prof.Dr. Akçay “Mitelar nem oranının yüzde 50 ve sıcaklığın 18 °C'nin üzerinde olduğu ortamları tercih ederler. Miteların çoğalması için ideal ısı 25-30 °C, nem oranı ise yüzde 70-90’dır. Nem oranının yüzde 50 altında olduğu ortamlarda akarlar uzun süreli yaşayamaz. Bu nedenle genelde deniz kenarına yakın bölgelerde daha fazladırlar.
Evlerde yılın her döneminde akar bulunur. Yine de akarların en sık görüldüğü iki dönem eylül-ekim ve nisan-mayıs aylarıdır. Akarlara alerjisi bulunan hastalarda yılın her döneminde belirtiler görülse de bu iki dönemde şikayetlere daha sık rastlanır. Yaz döneminde ise miteların etkisi çok azalır çünkü mitelar yaz dönemlerinde çoğalamaz ve yaşayamaz.”
Ev içindeki nemi ve rutubeti azaltamanın yollarını anlatan Prof.Dr. Akçay, "Özellikle evlerin en nemli yeri olan banyolara dikkat çekilmeli ve buralarda gerekli yalıtım önlemleri alınmalı. Aslına bakarsanız evlerde buhar makinesi ve nemlendiricinin kullanılmasını uygun bulmuyoruz. Özelikle yatak odalarında buhar yapılmamalı. Öte yandan soba ve peteklerin üzerine ıslak bez ve su koyulmamalı. Nem oranı yüzde 65 üzerinde olan evlerde nem azaltıcı cihazlar kullanılabilir. Oda ısısındaki nem oranı yüzde 40-50 arasında tutulmaya çalışılmalı” dedi.
-Evi her gün havalandırın.
-Toz tutan eşyaları azaltın.
-Özellikle mite alerjisi olan çocuk ve bireylerin, odasında halı ve kilimleri kaldırın. Onun yerine lateks alerjisi yoksa kauçuktan oyun matı kullanın.
-Toz tutan kitaplar için kapaklı kütüphane kullanın.
-Mobilyalarınızda suni deri kaplama tercih edin.
-Kalın veya ağır perde yerine ince tül veya stor perde tercih edin.
-Yatak, yorgan ve yastıklarınızda yün kullanmayın ve pamuk ürünler tercih edin.
-Çarşaf, yastık kılıfı ve nevresimlerinizi haftada 1 değiştirin.
-Yıkama yaparken her zaman 60 derece ve üzeri sıcaklıkları kullanın.
-Çocuklarda mite alerjisi varsa yanında temizlik yapmayın.