Vücudumuz stres altında kortizol hormonu üretmeye başlar. Bu hormon ise bizi genellikle yüksek kalorili, şekerli ve yağlı-zararlı yiyeceklere yönlendirir. Ancak bu tür yiyecekler enerji seviyemizi kısa süreliğine yükselttikten sonra kan şekerini hızla düşürerek daha fazla yorgunluk, halsizlik ve stres var eder. Faydalı, sağlıklı gıdalar tüketmek, stres yönetiminin en önemli adımlarından biridir.
Kakao, ‘mutluluk hormonu’ olarak bilinen serotonin üretimini destekleyici bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda yüksek magnezyum içeriği sayesinde var olan stres seviyesini azaltarak, gevşeme hissi var eder. Ayrıca, özellikle bu soğuk günlerde sıcak bir kakao içeceği, içinizi ısıtmanın en lezzetli yollarından birisi olabilir.
Kakao, vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşmada etkili güçlü antioksidanlar içerir. Bu özelliği sayesinde ise hücre hasarını büyük oranda engelleyerek, yaşlanma etkilerini geciktirir. Düzenli olarak bir fincan kakao içeceği tüketmek, cilt sağlığınızı iyileştirir ve size daha parlak, genç bir görünüm kazandırabilir.
Flavonoidler, bitkilerde bulunan ve antioksidan özelliklere sahip bir grup önemli kimyasal bileşiktir. Bu maddeler, kan damarlarını genişletme, kan akışını iyileştirme ve damar sertliğini önlemeye gibi konularda destek sağlar. Ayrıca flavonoidler tansiyonu düşürücü etkileriyle de kalp hastalıkları riskini azaltmada da önemli bir rol oynarlar. Flavonoidler, bitkilerde bulunan ve antioksidan özelliklere sahip bir grup kimyasal bileşiktir. Bu maddeler, kan damarlarını genişletmeye yardımcı olarak kan akışını iyileştirir ve damar sertliğini önlemeye destek sağlar. Ayrıca tansiyonu düşürücü etkileriyle kalp hastalıkları riskini azaltmada önemli bir rol oynar.
Kakao, beyindeki kan akışını artıran ve bilişsel fonksiyonları destekleyen birçok faydalı bileşik içerir. Bunların başında yine flavonoidler gelir. Flavonoidler, beyne giden kan akışını artırarak nöronların daha verimli çalışmasını sağlar ve oksijenin beyin hücrelerine iletimini destekler. Flavonoidler ayrıca beyindeki hipokampus bölgesini destekler. Bu bölge, hafıza ve öğrenme süreçlerinde önemli bir rol oynar. Kakao tüketimi, hipokampustaki nöronların yenilenmesini teşvik ederek yaşa bağlı bilişsel gerileme riskini azaltabilir.Kakaoda bulunan diğer önemli bileşikler arasında teobromin ve kafein de bulunur. Teobromin, beynin uyanıklığını ve dikkat seviyesini artırırken, kafein
Uzmanlar, bu ürünün faydalarından tam olarak yararlanılması için ‘işlenmemiş kakao tozu’ satın alınmasını özellikle tavsiye ediyor. Ayrıca tatlandırıcı olarak şeker eklemek yerine bal veya stevia gibi doğal tatlandırıcılarla kullanmaya özen göstermelisiniz. Günlük tüketimde ölçülü olmak ise faydalarını artırırken, olası yan etkileri de önlemiş olur.