14.03.2024 - 13:46 | Son Güncellenme:
İnsan sağlığı için düzenli ve yeterli beslenme büyük bir önem taşıyor. Her dönemde olduğu gibi ramazan ayında da etkili bir şekilde zayıflamak mümkün.
Bunun içinde iftarda ve sahurda tüketilen besinler büyük bir önem taşıyor. Hem de iftar ve sahur arasında yapacaklarınız diyet listelerinden daha etkili olabilir.
Uzun bir süre açlık çektikten sonra orucu ağır besinlerle açmamak önemli. Çorba, salata ve hurma gibi hafif besinlerle oruç açmak mideye ani yüklenmeyi ve hazımsızlık sorununu önler.
Ani açlıkla daha fazla kalori alınmasını engelleyerek yağ yakmaya devam edebilirsiniz. İftar ve sahurda tüketeceğiniz yüksek lif ve vitamin içerikli meyve ve sebze tüketimi sizi tok tutmaya yardımcı olurken yağ yakımını da kolaylaştırır.
Uzmanlar günde 2 porsiyon meyveyi çiğ veya komposto şeklinde tüketilmesini tavsiye ediyor. Meyve tüketmek aynı zamanda ortaya çıkan tatlı ihtiyacını da karşılar.
Ancak meyveyle tatlı ihtiyacınızı karşılayamıyorsanız şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı tercih edebilirsiniz.
Ramazan ayında kilo vermenin en etkili yöntemlerinden biri ise iftar sonrası hareket etmeye özen göstermekten geçiyor. Ağır egzersizler yerine yürüyüşü tercih ederek hem aldığınız kalorileri yakabilir hem de yemeklerin sindirilmesine yardım olur.
Birçok kişi sahur yapmadan oruç tutmanın kalori yaktığına inanıyor ancak ramazanda kilo vermek sahuru atlamamaktan geçiyor.
Böylece hem açlık süresi kısalırken hem de daha hızlı bir metabolizmayla gün içerisinde yağ yakma hızını da artırabilirsiniz.
Ayrıca iftar ve sahur arasında yeterli bir şekilde su tüketmek de oldukça önemli. Böylece sindirim sisteminin dengeli çalışması mümkün hale gelir. Bütün bu önerileri uyguladığınızda ise ramazan ayı boyunca 10 kiloya kadar kaybedebilirsiniz.