09.10.2008 - 00:44 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Nobel Kimya Ödülü, denizanalarındaki floresan proteini keşfeden ABD’li bilim adamları Roger Tsien ve Martin Chalfie ile Japon bilim adamı Osamu Şimomura’ya verildi.
İsveç Kraliyet Bilim Akademisi’ne bağlı Nobel Komitesi tarafından dün yapılan açıklamada, “Parlayan yeşil floresan protein, GFP, ilk olarak 1962 yılında Aequorea victoria adlı denizanasında görüldü. O tarihten bu yana, bu protein çağdaş biyokimyada kullanılan en önemli araçlardan biri haline geldi” denildi.
‘Kutup yıldızı gibi’
Bilimsel alanda GFP’nin etkilerinin mikroskobun keşfiyle kıyaslanabileceğine dikkat çekilen açıklamada, 40 yıldan beri GFP’nin, “biyokimyacılar, biyologlar, tıp alanında çalışan bilim adamları ve diğer araştırmacılar için yol gösterici bir kutup yıldızı olduğu” ifade edildi.
Tsien, Chalfie ve Shimomura’nın çalışmaları sayesinde geliştirilen tekniklerle, GFP kullanılarak, vücuttaki tümörlü hücreler, zehirli maddeler izlenebiliyor ve genlerin açılıp kapanması gözlenebiliyor. Araştırmacılar, GFP’yi kullanarak Alzheimer hastalığında sinir hücreleri hasarını ya da kanser hücrelerini izleyebiliyor. Bilim adamları 10 milyon İsveç kronu (1.9 milyon YTL) olan ödülü paylaşacak.
Evrenin sırrını çözdü ama pasaportu yok!
Nobel Seçici Kurulu’nun önceki gün 2008 Nobel Fizik Ödülü’ne layık gördüğü üç Japon bilim adamı arasında yer alan Toşihide Maskava’nın pasaportu olmadığı için büyük bir ihtimalle ödülünü almak için Stockholm’e gidemeyeceği belirtildi.
Kocasının daha önce hiç yabancı bir ülkeye seyahat etmediğini belirten 68 yaşındaki bilim adamının eşi Akiko Maskava, ayrıca eşinin, “İngilizce konuşmaya alerjisi olduğunu” açıkladı.
Toşihide Maskava önceki gün, kendisiyle görüşmeye gelen gazetecilerin karşısında sergilediği utangaç tavırlarla dikkat çekmişti. Maskava, ödüle layık görülmesinin kendisini çok fazla sevindirmediğini söylemiş ve “Bu sadece bir sosyete töreni” demişti.
DIŞ HABERLER SERVİSİ