Yurt Dışı Kariyer Fırsatları

Tijen Hanım Merhaba, Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz? Türkiye’de eğitiminizi tamamlamışsınız ve yurt dışında çalışmaya başlamışsınız. Kariyerinizde yurt dışında ilerleme kararını nasıl verdiniz?

Evet, Anadolu üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunuyum. İlk olarak Londra’ya İngilizce dil seviyemi yükseltmek için üç aylık bir dil kursu için gittim. Sonrasında, o dönem daha kolay olduğu için yurtdışı iş tecrübesi kazanmak ve tabii ki birçok gencin hayali olan yerleşik bir düzen kurabilmek için Malta’ya yerleştim. Bir kadın olarak Türkiye şartlarında maalesef kullanamadığım ya da öne çıkartamadığım birçok yeteneğimi yurtdışında kullanabileceğimi gördüm. İletişimde ki becerimle birlikte diğer mesleki güçlü yanlarımı keşfetmişlerdi. . Altı yıllık bir süreçte, çok tanınmış bir dil okulunun Türkiye temsilcisi olarak çalışmaya başladım. Çalışırken eğitimimi ve kariyer gelişimimi ihmal etmedim tabi. Ek olarak Business Management/ İş Yönetimi alanında MBA yaptım. Bu eğitimle birlikte daha farklı iş fırsatları karşıma çıkmaya başladı. Çok uluslu bir Çin firmasında çalışmaya başlamamla birlikte proje yöneticiliğinden üst düzey yöneticiliğe uzanan bir kariyer yolundan geçtim. Kariyerim için çok önemli olan bu iş deneyimiyle birlikte birçok ülke ve kültürde çalışma ve iş disiplinleri üzerine tecrübe kazandım. Güney Amerika’da çok uluslu bir şirketten üst düzey yöneticilik iş teklifinin gelmesi ile birlikte, Şili’de çalışmaya başladım ve 11 senedir burada yaşıyorum. Dünyanın çok farklı coğrafyalarında farklı kapsamlarda ve büyüklükte projeler geliştirdim.

Haberin Devamı

Türkiye ile daha nasıl yakın çalışabilirim fikri düşüncelerimin arasında iken daha önce de ikinci bir iş olarak yaptığım işi asıl işim olarak yapmaya karar verdim. Kurumsal hayatı bırakıp kendi işimi yapmaya başladım. 2017 yılının sonunda kurduğum iş ve göçmenlik danışmanlık şirketinde, profesyonel ekibimle birlikte, uluslararası alanda hizmet veriyorum. Yurt dışında iş kurmaya isteyenlere ve yaşamak isteyenlere hayallerinin gerçekleşmesi için destek veriyoruz.

Haberin Devamı

Son dönemde çalışan profili fark etmeksizin danışanlarımla yaptığım görüşmelerimde ve gündemi takip ettiğim kadarıyla birçok kişi özellikle yurt dışında çalışma üzerine çok ilgili ve istekliler. Yurtdışında iş bulma veya kurma ile gündemde neler var, biraz bahseder misiniz?

Son on yıla baktığımızda, Türkiye’den Dünya’ ya oldukça fazla beyin göçü olduğunu görüyoruz. Bu göç çoğunlukla, yüksek lisans/Post Grudate programları ile yurtdışındaki bir Üniversite’ye kayıt ve sonrasında o ülkede iş bularak, kalabilme üzerine kurgulu. Alternatif olarak bu koşullar sağlayamıyorsa, kendi işini yurt dışına taşıyarak, yatırımcı vizesi almak koşulu ile gerçekleşiyor. Bildiğiniz gibi son dönemin en revaçta olan programı, Ankara Anlaşması ile İngiltere, sonrasında ise Kanada göçmenlik programları geliyor. Ankara anlaşmasının, İngiltere’nin Brexit çıkışındaki belirsizliği yüzünden, özellikle son bir yıldır, tüm gözler, Kanada göçmenlik programlarına çevrilmiş durumda.

Ankara Anlaşması Türk vatandaşlarının başvurabileceği bir program. Peki, Kanada için işleyiş nasıl? Kanada için daha çok hangi alanda göçmen olarak başvuru yapılıyor?

Haberin Devamı

Kanada, bildiğiniz gibi her yıl on binlerce göçmen alan bir ülke olması sebebiyle, artık bütün dünya vatandaşları için iyi bir göçmenlik fırsatı olarak değerlendiriliyor. Her yıl farklı ve belirli meslek grupları üzerinden açıklanan göçmen alım programları var. Ancak elbette, bazı ön şartlar ve puanlama sistemi mevcut. Kısaca bahsetmek gerekirse, Kanada Hükümeti, belirli kıstasları sağlayan başvuru sahiplerine, daimi oturum başvurusu için davetiye gönderiyor. Bu kıstasları, sağlayamayan kişiler ise; yukarıda bahsettiğimiz gibi ya eğitim ya da iş kurma yolu ile göçmenlik hakkı elde etmeye çalışarak gelmeye çabalıyor.

Göçmenliğin dışında, Kanada’da iş bulup, çalışma izni alınabiliyor mu?

Tabii alınabilir. Geçici çalışma vizesi iki sene için veriliyor ve dört yıla kadar, uzatılabilir ancak vizeniz bittiğinde, kalış statünüzü değiştiremediyseniz ülkeden çıkış yapmanız lazım. Çalışma vizesi için İngilizce sınav şartı, yok ama size iş verip LMIA (işverenin, bir yabancıya iş teklifi vermeden önce iş ilanı vermesi ve istediği elemanı Kanada’da arayıp, bulamadığını, kanıtlaması için yapması gereken işlemlerdir. Ayrıca bu oldukça zahmetli ve masraflı bir işlemdir.) denilen bir işlemden geçmeye razı bir işveren bulmanız lazım ki bu çok zor.

Yurtdışında çalışmak, iş kurmak ve yaşamak isteyenlere neler önerirsiniz?

Bunu, belli bir kalıp ve söyleme sıkıştırmak zor olur, herkesin kendine özgü bir potansiyeli var ama danışanlarımıza her zaman önerdiğimiz, yol haritalarını çıkarmaları.

Öncelikle yurt dışında çalışmaktan beklentileriniz ve öncelikleriniz neler? Bize en çok gelen beklentilerin arasında “daha çok gelir elde etmek, para kazanmak, özgür olmak, Global’de kariyer yapmak, çocukları için daha iyi bir eğitim sağlamak, yurt dışında kendi işini kurmak vb.” bulunuyor.

Kendi beklentilerimiz, isteklerimiz ve yaşam değerlerimizi yine en iyi kendimiz biliriz. Yurt dışında yaşama amacınız ile birlikte gerçekten amacınız ne? Öncelikle bu soruya cevaplarınızı vermelisiniz. Diğer yandan farklı bir kültürde ve ülkede yaşamayı ne kadar istiyorsunuz, uyum sürecinde bu farklı kültüre nasıl kendinizi adapte edersiniz ve yine uyum sürecinde ne gibi güçlüklerle karşılaşabilir ve en önemli maddi manevi bu sürece hazır mısınız? İş tecrübelerini, yabancı dil bilgilerini ve tabii ki yurtdışında hayat kurabilmek için, gerekli finansal durumu nedir? Bunları gözden geçirmekle birlikte yurt dışında yaşamaları ve çalışmaları sonucunda karşılarına çıkacak tehditleri bilmeliler. Hadi siz hep yazılarınızda kendi kariyerinize ait SWOT yapın diyorsunuz ya aynen yurt dışında çalışma istekleri ile ilgili bir Swot analizi yapabilirler. Bu analiz sonrasında da gerçekçi bir hedef sonucu ile yol haritası çıkarmalılar. Adım adım yurt dışında çalışma üzerine maddi-manevi gelişimlerini planlamalılar. İlk ve en büyük adım “Karar Vermek” gerisi zaten kendiliğinden geliyor. Profesyonel yardım alarak, yürürseniz, gideceğiniz yere en kolay ve en kısa sürede ulaşırsınız!

Firmanız Immworld Güney Amerika, Şili merkezli, ayrıca İngiltere ve Kanada’da çok güçlü ekip ve temsilcilikleriniz var. Konu kariyer olunca yurt dışı fırsatları da takip ediyorum ve Şili’de de son dönemlerde Türk vatandaşları için yatırımcı vizesi başvurusu yapılıp, oturum alınan ülkelerden biri haline geldi. Biraz bahseder misiniz?

Evet, özellikle son 3 yıldır, Türk yatırımcıların ve yurtdışında iş kurup yerleşmek isteyenlerin gözde ülkesi Şili oldu.

Guney Amerika’nın en güçlü ekonomisine sahip, demokratik hakların kesintisiz işlediği ve Latinlerin söylediği gibi, Güney Amerika’nın en gelişmiş ülkesidir. Türkiye ile Şili arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) 1 Mart 2011’e yürürlüğe girdi. Bu anlaşma ile birçok alanda gümrük vergileri kalktı. Ayrıca son 4 yıldır da, Türk dizileri furyası sayesinde, Türkiye’den çok uzak olan Şili halkı, bizim kültürümüzü tanıdı ve çok da sevdi. Her gecen gün, Türk yatırımcılar, küçük ya da orta ölçekli şirketler açarak, faaliyetlerini sürdürüyor.

Şili, Türk kültürünü artık çok daha yakından biliyor yani. Peki, Şili’nin Türk göçmenler için politikası nasıl işliyor? Şili’de yatırım imkanı var mı?

Şili göçmen politikasının, Birleşik Devletler’den çok farkı yok. Türk vatandaşlarının avantajı ise ülkeye 3 aylık bir sure için vizesiz giriş yapabiliyor olması. Bunun sonucunda da göçmenlik işlemleri diğer ülke vatandaşlarına göre daha kolay ve çabuk sonlanıyor. Türk vatandaşları kendi işlerini kurup, bir yıl içinde süresiz oturum almaya hak kazanıyorlar. Bu arada hemen şunu da belirtelim, Şili’nin tercih sebeplerinden en önemlisi de; 1+4 yıl gibi bir sürede vatandaşlık hakkını alıp, oldukça güçlü bir pasaporta sahip olmak. Şili pasaportu, Avrupa, Kanada, ABD ve Avustralya gibi birçok ülkeye, vizesiz serbest giriş hakkına sahip olan, tek Latin Amerika ülkesi pasaportu. Bu yüzden oldukça cazip olduğunu belirtebilirim.

Şili’de İspanyolca konuşuluyor ve para birimi Şili pezosu. Tekstil, gıda, ayakkabı, çanta, aksesuar gibi sektörlerde oldukça fazla yatırım imkânı var. Lokum-şekerleme, Türk kahvesi ve Türk çerezlerine dair Şili’den istekler olabiliyor. Ayrıca Şili’de evde yemek kültüründen ziyade dışarıda yemek yeme kültürü var. Hafta sonları özellikle dışarıda geçiyor. Bu anlamda Şili’de restoran işletmeciliği de oldukça iyi bir yatırım olarak değerlendirilebilir. Ayrıca tüm yatırımlar için finansal bir yatırım limiti bulunmamakta. Yani yatırım için tek şart iş planınızı hazırlayıp gerekli yatırım için Şili’ye başvuru yapmanız.

Siz Immworld olarak, ne gibi danışmanlık hizmetleri veriyorsunuz?

Birçok farklı servislerimiz var. Eğitim, göçmenlik ve iş kurma servisleri. Bizim öncelikli olarak uzmanlık alanımız; Kanada, Şili göçmenlik ve yatırımcı iş vize programları.

A dan Z’ye yatırımcı vize programı dâhilinde, her şeyi hazırlayıp, organize ediyoruz. Danışanlarımız, süreç sonunda, hem şirketini kurmuş oluyor, hem de kendisi ve ailesi için gerekli olan tüm göçmenlik programını da tamamlamış oluyor.

Bu yolda uzman ekibimiz, göçmenlik avukatlarımız ve finansal danışmanlarımız, en uygun programları bulmalarında yardımcı oluyor.

Bu da benden olsun...

Toplantıları dışarda yapmak, ofis ortamından çıkmak daha rahat ve farklı düşünmenizi sağlayabilir. İş toplantılarımı, danışan görüşmelerimizİ ofis dışında yapıyoruz. Capitol Big Chef Samet Bey her zaman tüm ekibiyle bulunduğu ortamı daha da keyifli yaşamanızı sağlıyor. Çocuklarımla gittiğimizde de mutlu anlar yaşayıp keyifli anılar biriktirmemizi sağlar.

(Oğlum Oğuz ve kızım Mira sizleri çok ama çok seviyorum. Hayatımın anlamısınız.)

KARİYERİNİZ PARLASIN

Kurumsal ve bireysel danışmanlık talepleriniz için e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.

ESRA KEMER