“Eski iş yerinizden neden ayrıldınız?" veya “İşinizden neden ayrılmayı düşünüyorsunuz?” sorusu mutlaka her mülakatta mutlaka sorulur. Mülakatın en can alıcı sorularındandır ve verdiğiniz cevaplar mutlaka dikkatli bir şekilde dinlenilir ve değerlendirilir. Hem bir işe alım danışmanı hem de kariyer koçu olarak mülakatlarda veya seanslarda bu sorular ve cevapları üzerinde oldukça zaman harcıyoruz. Soru basit ama cevabın içerdiği anlam önemli..
Mülakatların en kritik sorularıdır ve cevapları çok önemli.
İşten pek çok sebeple ayrılmak kararı vermiş ve ayrılmış olabilirsiniz. Belki işverenle ortak karar verdiniz veya işten çıkartıldınız. “Yöneticinizle yaşadığınız anlaşmazlık, vaat edilen yan hakları alamama, yeterli maaş zammının yapılmaması, ücretinizin piyasa koşullarına göre düşük olması, iş yeri mesafesinin artık sizi zorluyor olması, esnek çalışma modeline geçme isteğiniz, yoğun çalışma şartları, iş yeri ortamının kötü olması” gibi pek çok sebep olabilir.
Geçmişte yaşadıklarınız sizin hakkınızda ipuçları verecektir. Özenli cevap vermek gerekir. Olumsuz bir durum yoksa profesyonel ifadelerle dürüst olmakta fayda var.
Bazı durumlarda cevap vermek zor ama etik ve ahlaki durumlara uygun olmayan bir sebepten ayrıldıysanız işiniz çok daha zor. Birde iş yerinde yöneticinizle yaşadığınız problemle ve iş kurallarına uygun olmayan durumlar sebebiyle işten ayrıldıysanız cevaplamak sizi zorlayabilir.
Cevaplarınızda pek çok detaya dikkat edildiği gibi sizin kariyeriniz, çalışma detaylarınız da değerlendirilir.
Neden bu soruların cevapları bu kadar önemli?
Bu sorunun cevabı sizin iş hayatına bakış açınızı anlatır. İK uzmanı işten ayrılma sebebinizin mantıklı olup olmadığı kadar sizin tavrınızı da öğrenmeye çalışacaktır. İşten ayrılma sebebinizi stratejik bir şekilde anlatmanız çok önemli. Vereceğiniz cevap sizin işe, yöneticinize ve kurum kültürüne uyumunuzu ve bakış açınızı yansıtacaktır.
Vereceğiniz cevapla yetkinlikleriniz , değerleriniz ve kişisel özelliklerinizden de ipuçları yakalayacak olan İK uzmanı görüşme sonucu için önemli ipuçları yakalayabilir.
Ayrıca gönüllü mü ayrıldınız yoksa performans sebebiyle mi çıkarıldığınız da vereceğiniz cevaplarla anlaşılabilir. İK uzmanı soracağı sorularla ve tecrübesi ile sebebi anlayacak genel görüşmenin değerlendirmesi ile yorumlayacaktır.
Cevapları Verirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Gerçeklerler ortaya çıkar, dürüst davranın
İşten ayrılma sebebinizle ilgili yalan söylemek riskli bir hareket. İK uzmanı cevaplarda tutarsızlığı mülakatlarda ortaya çıkarabilir. Referans araştırmalarında veya ilerleyen zamanda karşınıza olumsuzluklarla ortaya çıkabilir. Yanlış ya da eksik bilgi vermek süreci tamamen olumsuz etkileyecektir. Yalan söylemek yerine durumu anlaşılabilir şekilde dürüst bir şekilde anlatmak hanenize daha olumlu bir etki bırakacaktır.
Nasıl Anlatıyorsunuz?
Eski iş yerinizde ayrılışınızı anlatırken hikâye anlatmıyorsunuz, unutmayın. Kısa ve öz olarak ayrılma sebebinizi anlatın. Siz detaylara girdikçe görüşmeci daha dikkatli dinleyip daha da çok soru soracaktır. Bir kere yaşadığınız bir olayı anlatacaksınız ve tamamen yanlış anlaşılacak. Birde sürekli eleştiren ve şikâyet eden bir tavır sergilemek tamamen bir olumsuz etki bırakır.
Söylemleriniz sizin hakkınızda da fikir sahibi olunmasını sağlayacak ve belki o esnada görüşme yaptığınız şirketle uyuşmayan yönünüzün ortaya çıkmasını sağlayacaksınız.
Olumlu Bakış Açısı Önemli?
Eski iş yerlerinizi, yöneticilerinizi sürekli eleştirmek hiç doğru değil. Anlattıklarınız size doğru gelebilir fakat bütüne baktığınızda objektif olamayabilirsiniz. Yaşadığınız problemlere karşı sergilediğiniz tavrı anlatmak, çözüm için yaptıklarınızdan bahsetmek çok daha anlamlı. Eski iş yerinizde ki aksaklıkları anlatmak yerine olumlu yanlarına odaklanmanız ve aksaklıkları nasıl yapıcı bir şekilde çözmeye çalıştığınızı anlatmanız çok daha şık olacaktır.
Ayrıca her ayrılış bir tecrübe ve yenilere yön verir. Önemli olan ayrılığın size ve gelişiminize nasıl katkı sağladığını anlatabilmektir.
Dedikodu Yapmayın
Eski iş yerinizle, yöneticinizle veya arkadaşlarınızla ilgili olumsuz ifadeler, eleştiriler ve yaptıklarını negatif bir ifadeyle anlatmayın. Sürekli eskiye anlatmakta yanlış. Duygusal yaklaşımlara gerek var mı? Olmuş bitmiş yaşanmış. Sürekli negatif söylemler görüşmecinin de negatif bakış açısı ile sizi dinlemesine sebep olabilir. Kim bilir bizim hakkımızda neler söyleyecek düşüncesi ile görüşmeyi uzatmadan sonlandırabilir bile.
Özetle; Cevaplara göre kazananlar ve kaybedenler
Negatif Algılanır
-Sürekli şikâyet ve eleştiri içeren ifadeler
-Eski işyeriyle ilgili mahrem konuları anlatanlar
-Yönetimi sürekli eleştirenler
-Negatif cümlelerle eksikliklerden bahsedenler
-İş hayatı olduğu halde her olayı kişileştirenler
-Fazla detay ve hatta her olayı anlatmak
Pozitif algılanır
-Ayrılış aşamasında yapıcı düşünce ve davranışlardan bahseden ifadeler
-Mantıklı, akılcı bir karar olduğunu hissettirenler
-İşverene karşı empati kuranlar
-Kariyerine kazandırdıklarından bahsedenler
-Kendi hatalarını görüp gelişimlerine odaklananlar
Kariyeriniz Parlasın
ESRA KEMER
Kariyer Gelişim Koçu ve İnsan Kaynakları Danışmanı
Linkedin: Esra Kemer (https://www.linkedin.com/in/esra-kemer/)
Instagram: esra__kemer & Cvcheckup (https://www.instagram.com/esra__kemer/ )
Facebook: Esra Kemer - CVCheckup (https://www.facebook.com/esra.kemr)
Bu da Benden Olsun
Kuş ölür, sen uçuşu hatırla - Furuh Ferruhzad
Oğuz'um Mira' m...
Hayatta ayrılıklar, kayıplar yaşayacaksınız. Belki tercih edeceksiniz, belki tercih etmek zorunda kalacaksınız ve belki de başkasının tercihini yaşayacaksınız. Ne olursa olsun siz hep pozitif olun, iyi özelliklerinizi koruyun ve hatalarınızı öğrenilecek ders olarak not edin. Kuş öldü diye uçuşun güzelliğini unutmayın…. Sizi çok seviyorum kuzucuklarım...