Yeni yılın gelişi ve değişen çalışma düzeni ile birlikte yılın ilk çeyreğinde istihdam piyasaları hareketlenecek. Yeni çalışma düzenine göre kadro yapılandırmaları, maaş zamları sonrasında şirketlerin yeni iş ilanlarını göreceğiz.
İş değiştirmek isteyenler için fırsatların artacağı bir döneme giriyoruz…
Yeni İş tekliflerini değerlendirmek sancılı ve zor bir aşamadır. Özellikle birden fazla görüşme yürütüyorsanız veya çalışırken aniden beklemediğiniz bir iş fırsatı karşınıza çıkmışsa. Keyfini sürebilirsiniz ama kararınız hayatınızı etkileyecek unutmayın.
İş tekliflerini değerlendirmek için zaman ayırıp dersinize çalışmalısınız. Atacağınız adım kariyerinizle birlikte iş özel yaşamınıza etki edecek. İşte tam da bu yüzden zorlanmanız çok normal. Pişman olacağınız bir karar vermek yerine enine boyuna düşünmekte fayda var. Olumlu veya olumsuz bir yanıt vermek bir seçenek olduğu gibi iş teklifinde karşı teklifle maaş pazarlığı da yapabilirsiniz.
Hayat sizin hayatınız ve en doğru kararı vermek için bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Gelen iş tekliflerini değerlendirmek ve fırsata çevirmek sizin elinizde…
Çalışırken iş teklifini değerlendirmek
Çalışırken iş değiştirme kararı vermiş ve iş ilanlarına başvurmaya başlamış olabilir veya size iş teklifi gelmiş olabilir. İstenilen bir çalışan olmak gurur verici ve bu durumun tabii ki tadını çıkarın, bununla birlikte bu süreci yürütürken gerginliğinizi normal karşılayın ve özenli olmanız gerektiğinin farkında olun.
Karar noktasında vazgeçeceklerinizle birlikte size sunulan ücret paketini ve işle ilgili diğer tüm detayları değerlendirmelisiniz. Bu aşamada teklifi kabul edilebilir veya gerçekçi bir karşı teklifte bulunabilirsiniz.
Çalışmıyorken iş tekliflerini değerlendirmek
İstifa ettiniz veya işten çıkartıldınız, sonuçta iş arıyorsunuz. İşsizliğin stresi, gereklilikler ve maddi-manevi sebepler sizi zorluyor, strese girmenize sebep olabilir, haklısınız. Bu stres yüzünden hızlı karar verip kariyer hedefinize ve yaşam değerlerinize uygun olmayan bir iş seçmekten de çekiniyor olabilirsiniz, yine haklısınız. Önemli nokta: Lütfen acele karar vermeyin, tüm detayları değerlendirin ve öyle karar verin veya bir sonraki teklifi bekleyin.
Teklifleri Değerlendirmek İçin Dikkat Edilecekler
-Var olan konumunuzdan farkı ne ve hedeflerinizle örtüşüyor mu?
-Mülakat öncesinde işi-şirketi araştırıp hazırlıklı olmak sizin sorumluluğunuz. Görüştüğünüz işin detaylarını öğrenmek ise en büyük hakkınız. Mülakat sırasında size anlatılanlara dikkat etmelisiniz.
-Konuşulmamış konuları veya öğrenmek istediklerinizi görüşmeciye sorabilirsiniz, sorularınız hazır olsun. Ayrıca detaylar için ek bir görüşme talep edebilirsiniz.
-Kâr zarar dengesini iyi kurmanız gerekir. Eğer teklif edilen işe ait beklentilerinizin hepsi veya çoğu karşılanıyorsa hemen kabul edebilirsiniz. Bazen en iyi karar kararsızlıktan iyidir.
-Zamanı iyi kullanmalısınız zira en doğru işi bulmak için teklifleri değerlendirirken bir bakarsınız iş arama süreci uzarken karar vereceğiniz teklifler tükenmiş olabilir.
-Kararınızın sorumluluğunu alacak tek kişi sizsiniz. Size dışarıdan pek çok öneri gelebilir. Bu yüzden lütfen gelen önerileri kendinize göre değerlendirin.
-Teklifi kabul etmeniz için İK uzmanından gelen baskıyı fark edip bu süreci iyi yönetmelisiniz. Mülakat sırasında hemen evet demenize gerek olmayabilir. Emin değilseniz ve görüştüğünüz farklı yerlerden teklif bekliyorsanız uygun bir dilde karar için süre isteyin. Süre maksimum bir hafta olsun.
-Değerlendirmeniz gereken iki teklifiniz varsa, bir karşılaştırma listesi hazırlayarak hangisini kabul edeceğinize karar verebilirsiniz. Bu listeyi çalıştığınız işiniz ve yeni teklif için de hazırlayabilirsiniz.
-Sosyal haklar, çalışanlara sunulan imkânlar gibi dolaylı yönden gelirinize katkı sağlayacak detaylar için zaman ayırın ve çalışın.
-Teklifi yazılı almanız ve pozisyonunuza göre sözleşme yapmanız faydalı. Özellikle üst düzey pozisyonlarda sunulan yan haklara göre hazırlanmış bir sözleşme şık olacaktır.
-Size sunulan teklifte unvan, yan haklar gibi detaylarla birlikte İK politikaları ile ilgili bilgilere de ulaşabilirsiniz. Halen açıklığa kavuşmayan önemli bir konu varsa İK uzmanıyla iletişime geçebilirsiniz. Sorup öğrenmek bilmemekten iyidir.
Karar verirken gerekli detaylar neler olabilir?
Herkesin hayata bakış açısı, beklentisi farklı. Siz kendi beklentilerinize uygun soruları sorup cevap vermeli, göz ardı edeceğiniz konuları belirlemelisiniz.
Çok istediğiniz bir şirkete maaş farkı olmadan geçebilir, belki evinize çok yakın bir şirkete düşük maaşla çalışmayı tercih edebilir veya kariyer hedefiniz için var olan işinizden ayrılıp global bir şirket düşük unvanla çalışmayı tercih edebilirsiniz.
Kariyer, iş ve yaşam değerlerinizi ve hedefinizi tüm bu değerlerinize göre belirleyin. Hedefinize ulaşmak için önceliklerinizi, olmazsa olmazları veya olmasa da olurları sıralayın. Bunları bir tabloda karşılaştırın. Bu sonuca göre teklifi kabul kararı vermeniz sağlıklı olacaktır.
Maaş – Yan Haklar Yani Gelir Beklentiniz
İş tekliflerini kabul ederken maaş veya yan haklar önemli etkenler arasında. Maaş beklentiniz mülakat sürecinin başında da sorulabilir. Bu yüzden beklenti aralığını iyi belirlemelisiniz. Size sunulan teklife karşı teklif sunabilirsiniz. Baştan konuşulan konular olduğu halde ısrarla olmayan hakları istemek hoş algılanmayabilir.
Karar verin; yan haklar dâhil gelire mi bakıyorsunuz yoksa sadece net maaşa mı? Yoksa maaş ilk önceliğiniz değil mi?
Verilen maaş standartları sağlayacak mı, hayal edilen maaşı alabilecek potansiyeli var mı, yan haklar gelire katkı sağlıyor mu, yüksek performans ödüllendiriliyor mu?
Kariyer Fırsatları, Gelişim Olanakları
Kariyer hedeflerinize ulaşmak için çeşitli kaynaklara ihtiyacınız var. Çalışacağınız şirketin size yatırım yapması pek çok açıdan faydalı, sorgulamanızda fayda var.
Gelişimin için eğitimler veriliyor mu, terfi olanakları var mı, yönetici gelişimi destekleyecek mi, görevler teknik gelişimi destekleyecek mi, yeni bilgi-beceriler kazanılacak mı?
Görevin ve İşin Detayları
Kariyerinizde ilerlemek için unvan, sorumluluklar ve yetki gibi konular önemli olduğu gibi işe başlamadan bu sorumlulukları bilmelisiniz. Bu sayede işi yapıp yapamayacağınızı hem de gelişiminize katkısını anlarsınız.
Yeni görevin unvanı hedefinize uygun mu, sorumluluklarınızla unvanınız örtüşüyor mu, sektörün geleceği nasıl, gelişiminize katkı sağlıyor mu, yöneteceğiniz ekibin nitelikleri yeterli mi, üst yönetimin hedefleri gerçekçi mi, şirketin hedefi ile sizden beklenen hedefler örtüşüyor mu?
Şirket Kültürü, Ekip, Yönetici Uyumu
Çalışacağınız şirketin vizyonu, değerleri ve ekibin uyumu önemli detaylar çünkü burada çalışacaksınız. Bu bilgilere sorabilir ve araştırabilirsiniz.
Şirketin kültürü benim değerlerime uyuyor mu, ekibin uyumu nasıl, yöneticinin yönetim tarzı nedir?
Lokasyon, Çalışma Ortamı, Verilen Ekipmanlar
Bu tip detaylar performansınızı ve tüm hayatınızı etkileyebilir. Yeni çalışma düzenine göre çalışma şekli de artık günümüzde önemli detay.
İşyerinin uzaklığı tolere edilebilecek sınırlar içinde mi, çalışma ortamı beklentileri karşılıyor mu, işin yapılması için verilenler performansın artmasını sağlayacak nitelikte mi, çalışma şekli nasıl, çalışanların sağlığına önem veriliyor mu?
Olmazsa olmazlarınızı mutlaka belirleyin. Yukarıda ki detaylar gibi kendinize bir liste oluşturun ve en önemli konudan önemsize doğru sıralayın. Cevaplarınızı verip değerlendirmeye alın. Cevap negatif veya kararsızsanız; konunun önceliğini, tolere edilip edilmeyeceğini veya nasıl bu engeli aşacağınızı düşünün.
Olmazsa olmazlarınızı önceden belirlemeniz ve tüm süreç olumlu giderken ufak ayrıntılarla işi ret etmeniz yoğun geçen mülakat sürecinde her iki tarafı yoracak ve sizinle ilgili negatif bir algı bırakabilecektir. Son anda teklifi ret ettiğinizde İK uzmanının potansiyel adaylar listesinden çıkmanıza sebep olabilir.
KARİYERİNİZ PARLASIN
Kurumsal insan kaynakları danışmanlık ve koçluk talepleriniz “esra@cvcheckup.com” e-posta adresinden veya https://cvcheckup.com/iletisim sayfasında iletişime geçebilirsiniz.
ESRA KEMER
Kariyer Gelişim Koçu ve İnsan Kaynakları Danışmanı
Linkedin : Esra Kemer (https://www.linkedin.com/in/esra-kemer/)
Instagram : esra__kemer & Cvcheckup (https://www.instagram.com/esra__kemer/ )
Facebook : Esra Kemer - CVCheckup (https://www.facebook.com/esra.kemr)
Bu da Benden Olsun...
Oğuz'um Mira' m... Sizler ne istediğinizi çok iyi biliyorsunuz, bilmediklerinizi ben elimden geldiğince öğreteceğim. Sizin de karar vermeniz gereken durumlar olacak. Kimin ne dediğinden ziyade istediklerinize odaklanın. Ben sizin yanınızda doğruyu göstermekle yükümlüyüm. Karar verin ve verdiğiniz kararın arkasında durun. Kararlarınızın sorumluluğunu almayı öğrenin. Sizi çok ama çok seven bir anneniz var, unutmayın…