Öğrencilik yıllarımı hatırlıyorum da kariyerimin en keyifli yıllarıymış. Dersler, laboratuvar çalışmaları, raporlar, staj, sınavlar ve tabii ki sosyal hayat derken kariyerimin başlangıcında 4 güzel yıl geçirmişim. Bu arada kariyerimde ilerleyeli nerdeyse 20 yıl oldu.
Öğrencilik bilgi ve becerinin profesyonel hayat için kullanmaya başlanıldığı, çalışılacak iş ve kariyer hayatına hazırlıktır.
Öğrenci arkadaşlarımın eğitim hayatında başarılı olmaktan başka ne yapabilirim dememesi lazım. Okuldan mezun olduklarında sudan çıkmış balık gibi olmamaları için hedeflerini belirleyerek bu yolda ilerlemelek üzere plan yapmaları gerekir. Öğrenci arkadaşlarımın kendisini tanımalı, neler iyi yapıyor, hangi konularda başarılılar, çalışabilecekleri şleri-sektörü belirlemeleri faydalı olacaktır. Bu detaylar dorultusunda okul hayatlarına devam etmeliler. Notlar iyi olursa CV’inizde de rahat rahat yazabilirsiniz.
İş hayatına dair okulun düzenlediği etkinliklere mutlaka katılmayı öneririm ki her yeni bilgi gelişime katkı sağlar. Etkinliklerde, seminerlerde, eğitimlerde gerek iş hayatına gerekse kariyer hayatına dair pek çok bilgi öğrenilebilinir. Bu etkinliklerde ki profesyonellerle iletişime geçmek, müsaitlik durumuna göre ara ara iletişimde kalarak bilgi ve tecrübeleri ile ilgili konuşmak öğrenci arkadaşlarımın gelişimi için faydalı olacaktır. Sosyal medyayı bu anlamda da kullanmak da birçok fikir verecektir.
Okulların genelinde öğrencilerin çalıştığı kulüpler, organizasyonlar vardır. Mutlaka görev almaya çalışarak, iş hayatına dair mini bir iş simülasyonu tecrübesi yaşayabilirler. Stajlar ise simülasyonun ta kendisi. Mutlaka staj yapılmalı, iş hayatına ve işe dair detaylar gözlemlenmeli profesyonellerle iletişime geçilmelidir. Bu arada CV’de sadece staj diye belirtmek yerine gözlemlenen ve çalışılan her iş süreci belirtilmelidir.
Öğrenci arkadaşlarımın kendilerine hobiler edinmesinde de fayda var. Her hobi bir yetkinliği geliştirecektir. CV’de hobiler bölümüne kitap okumak yerine X yazarın kişisel gelişim kitaplarını ve bloğunu takip etmek, sadece fotoğraf çekmek değil fotoğraf çekmek ve sergilemek demek daha ciddi duracak, öğrencinin kendisine saygısını gösterecektir. Hobiler kişilerin gelişimine katkı sağlar, sosyalleştirir.
Öğrenci arkadaşlarımın mutlaka Linkedin gibi bir profesyonel sosyal ağda hesabı olmalı ve CV'lerinde yer alan detaylar doğrultusunda profilini hazırlamalı ve hedefe uygun profesyonelleri takip etmeye başlayıp ve iletişimde kalmalı. Bu konuda da ciddi olmakta fayda var. Randevulaşıp gitmememizlik yapılmamalı.
Bu arada öğrenci arkadaşlarımın okul hayatında başarılı olmaları kadar sosyal hayatları içinde vakit ayırmaları önemli. Doya doya hayata baktığınız pencereye göre öğrenciliğinizin tadını çıkarın…
Öğrenci arkadaşlarım ve tabii ailelelerine son olarak önerim. Öğrencilerin kendisini tanıyarak bir hedef belirlemesi, hedefe ulaşmak için nasıl-ne zaman-kimle-nerede-niçin sorularını cevaplayarak bir aksiyon planı oluşturmalarını ve bu plan doğrultusunda harekete geçmelerini öneririm.
Unutmayın öğrencilik zor zanaat ve sizinle aynı yarışda yarışan binlerce rakibiniz var.
Soru ve talepleriniz için e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.
KARİYERİNİZ PARLASIN….
ESRA KEMER
CV Yazım ve Kariyer Danışmanı