İş aramak iş arayan için oldukça yıpratıcı, sabır gerektiren ve maddi anlamda da zorlu bir süreçtir. Ciddi mesai harcayıp, kendinize yatırım yapmanız gereken bir döneme giriyorsunuz. Öncelikle iş arama sürecinde amacınızı belirleyip başlamanız lazım. İşte bazı önemli detaylar bu paylaşımımda…
İş aramak ciddi bir iş ve mesai gerektirir. İş arama sürecine girmeye karar verdiğinizde de öncelikle bir amaç belirleyerek başlarsınız. Hedef belli, işe girmek… İş – hayat dengesini kurabileceğiniz, huzurla çalışabileceğiniz, maddi anlamda sizi tatmin eden ve yan haklarla sizi destekleyen, istediğiniz unvana sahip olabileceğiniz, belki evinize yakın belki de uzaktan çalışabileceğiniz bir iş. Tabii bu istekler, sıralaması, miktarı vs. kişiden kişiye hayat-kariyer değerleri doğrultusunda değişebilir. Tercihleriniz doğrultusunda hayatınıza yön veriyorsunuz, siz karar vereceksiniz. Kendinizi, profesyonel kimliğinizi ve tecrübelerinizi iyi analiz ederek bu süreci yönetebilirsiniz. Heyecana gerek yok, sakin ve düşünerek kararlarınızı verin, çalışmalarınızı yapın.
CV’inizi hazırladınız, iş başvurularınızı yaptınız, kaynaklarınızda dağıttınız ve artık beklenen günler geldi. Mülakatlara çağrılmaya başladınız. Peki, bu mülakatlara hazır mısınız?
İş arama sürecine başladığınızda zaten kendinizi analiz edip beklentilerinizi ve hedefinizi netleştirmiştiniz. Görevlerinizi, yetkinliklerinizi, sahip olduğunuz bilgi-becerilerinizi niteliklerinizi biliyorsunuz. Başvurularınızı da hep bu doğrultuda yaptınız. Karşılaşabileceğiniz mülakat sorularına hazırlanmalısınız.
Bu hazırlıklar görüşmeyi ciddiye aldığınızı, önemsediğinizi, disiplinli çalıştığınızı, işinizi ve kendinizi önemsediğinizi göstereceği için önemli…
Telefonla arandığınızda arayan İK uzmanı görüşmeyi teyitleşerek sonlandırın. Mülakat amacı olan pozisyonu, görüşme tarihi-saatini, görüşülecek kişiyi, adresi. Not almaya çalışmalısınız. E-posta ile de bu bilgilerin gönderilmesini rica edebilirsiniz.
Görüşeceğiniz şirketi detaylı araştırmalısınız. Değerlerini, organizasyon yapısını, hizmetlerini, ürünlerini, Web sayfasını, sosyal medya hesaplarını vb. Bu bilgileri iyice araştırırsanız karşınızda ki şirket ve kültürü hakkında bilgi sahibi olursunuz.
Ayrıca görüşme yapacağınız kim? Linkedin gibi bir platform varken burada görüşme yapacağınız kişiyi bulmanız zor olmayacaktır. Linkedin’de veya farklı platformda bulamıyorsanız kaynaklarınızı kullanmaya çalışın.
Adresini ve nasıl gideceğinizi iyice öğrenmenizde fayda var. Mülakattan 15. Dk. Önce orada olmanız iyi olur. Ne geç, ne erken. Mülakata gidemeyeceksiniz, tarih – saat değiştirecekseniz bunu mutlaka haber vermelisiniz. Size göre plan yapmış, zamanını ayarlamış kişilerin vaktini yemek ve sonrasında sizin hakkınızda olumsuz bir fikir edinilmesini istemezsiniz.
Mülakat sorularının neler olabileceğini, nasıl cevaplar vereceğinizi önceden çalışmanız heyecanınızı azaltır, özgüveniniz artar. Zaten genel bir hazırlık yaptınız, üzerinden geçmeniz daha da hazırlıklı olmanızı sağlar. Kendinizi en doğru ve iyi şekilde ifade edebilmelisiniz. Gerekirse bir kariyer danışmanından destek alabilir ve iş arama, mülakat sürecinize en iyi şekilde hazırlanabilirsiniz. Ayrıca mülakatta siz ne soracaksınız, öğrenmek istedikleriniz neler belirlemelisiniz…
Mülakata giderken ne giyeceğinizi önceden hazırlayın. Temiz, ütülü, şık ve görüşeceğiniz firma pozisyona uygun olmalı. Mülakata giderken mutlaka profesyonel giyim tarzında gidilmesi taraftarıyım. Kişisel bakım ve görüntünüzün de mülakata uygun olması gerekir. Abartı her zaman göze batar.
Yılmayın ve iş aramaya daha hazırlıklı devam edin. E hadi çalışmalara başlamak için ne duruyorsunuz… Bu güç sizde var ve hedefiniz o işe girmek ise en iyi şekilde hazırlanmak sizin elinizde.
Soru ve talepleriniz için e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.
KARİYERİNİZ PARLASIN….
ESRA KEMER
CV Yazım ve Kariyer Danışmanı