BinYaprak’tan cagri: iş hayatında kadının yükselmesi için
var misin?
Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ekonomik, sosyal ve siyasal yapılarındaki farklılıklar sebebiyle birbirinden farklı. Kadın istihdamı bir ülkenin gelişmişlik düzeyini gösteren ölçütlerinden bir tanesidir. Dolayısıyla İşsizlik oranının da düşük olması gelişmiş ülke olmanın getirisi.
Kadın istihdamı son yıllarda daha da önem kazanmakta. İş hayatında etkin bir şekilde çalışan kadın bireysel olarak kendine kattığı değer, aile ve sosyal hayatı da etkiliyor. Çalışan kadın, güçlü aile, güçlü ekonomi ve güçlü sosyal hayat anlamına gelmekte, bu bir gerçek. Kamuda ve özel sektörde kadın istihdamı, kadının iş hayatına kazandırılması ve karar mekanizmalarında yer alması için çok önemli çalışmalar yapılmakta. Yapılmaya da devam edilmeli.
Kadınlar için iş imkânları erkeklere göre daha sınırlı maalesef. Bunun yanında kadınların iş hayatında tutunması, doğum ve çocuk bakımı için iş hayatına ara verdiğinde geri dönmesi çok daha zor. İş hayatına geri dönmeye çalışan kadınlar çok.
ILO’ya göre, kadınların işgücü piyasasına katılımlarının önündeki engelleri kaldırmak için kaliteli istihdama erişim, ayrımcılıkla mücadele, eğitimde fırsat eşitliği, iş-aile yaşamı uyumu gibi pek çok alanda daha iyi politikalar geliştirilmesi gerekiyor. Bu anlamda, işe kadınların çalışma hayatında ve toplumdaki rolü konusundaki tutumumuzu değiştirerek başlamamız şart. (kaynak 1)
Kadınların iş hayatına kazandırılması için engelleri kaldırmak üzere kamu ve özel sektörü destekleyen sivil toplum kuruluşları yaptıkları çalışmalar ile güçlü projelere imza atıyor. Kadın istihdamını destekleyen çalışmaları olan STK’lardan bir tanesi de BinYaprak. Melek Pulatkonak ile çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
BinYaprak Hakkında
Kadınların birbirlerine ilham, fırsat ve güç vererek iş hayatına katılımlarını arttırma amacıyla kurulmuş ve iki yılda 1,5 milyon kişiye ulaşmış. Sloganları #istekizkardeslik
Amaçları kadınların iş hayatına kazandırılması için profesyonellerin kariyer tecrübelerinin paylaşıldığı videolar, sohbet odaları, makaleler gibi çeşitli yöntemlerle bir dijital kız kardeşlik networku sunmak. Bin Yaprak, kadınların kendilerine koyduğu limitleri aşmasına destek olduğu gibi, hayallerin gerçek olması için ilham veren profesyonellerle dijital kız kardeş gibi kadınların yanında.
Kadınların çalışma hayatındaki düşük katılımının ana sebebinin kültürel anlam yüklemeleri olduğunu belirten BinYaprak kurucusu Melek Pulatkonak ilk adımın paylaşımdan ve farkındalığımızı yükseltmekten geçtiğini paylaşıyor: “Kadınların hayatlarının anlami yalnızca gürbüz çocuk yetistirmek, kar gibi temiz çamaşırlar yıkamak ve nefis yemekler yapmakla sınırlı olmamalı. Secimlerimiz var. Bu güzel deneyimlerle birlikte iş hayatında ürettikçe mutlu olmayı da seçebiliriz. Bu seçimleri yaparken bu yoldan geçmiş kadınları dinlemeyi, aramızda bir kız kardeşlik dayanışması sağlamayı çok önemsiyoruz.”
(Melek Hanım bunları anlatırken iş hayatına doğum ve çocuklarını büyütmek için ara vermiş kimi kadınların eşlerinden gördüğü psikolojik-ekonomik şiddet aklıma geldi. Bir kısım erkekler maalesef kadınların saygı duyulacak birer değer olduğunu, kariyerine, kazancına hatta hayatına çocukları ve ailesi için ara verdiğini göremeyecek ve takdir edemeyecek kültürel yapıda olabiliyor. Kimi erkekler de çocuklarına bakarken homeofffice çalışmalarla üretmeye, iş hayatına dönmeye çalışan kadınları bile aşağılayıp kadını muhasebe tablosunda zarar olarak görmekte ve ekonomik psikolojik şiddet uygulamaktadır. Sanırım önce zihniyet değişmeli…. İş hayatına ara verip ailesine ve ülke ekonomisine çocuk bakarak katkı sağlayan kadın desteklenmeli. Kadın aslında çocuk bakarak, ailenin her işini yaparak zaten aile ekonomisine katkı sağlıyor. Bunun değerini bilen olduğu gibi bilmeyen erkekler ne yazık ki var… Kadın bir değerdir, kaybetmemeli… Benden not olsun)
2. Yaşını kutlayan ve şu ana kadar 1.5 milyon kişi arasında bağ kuran BinYaprak doğum günü olan 21 Ekim’i de “İş Hayatında Kız Kardeşlik Günü” ilan etmiş.(21 Ekim 2018’ i takvimlerinizde işaretlemeyi unutmayın.) İş hayatında kadının potansiyelini harekete geçirmek için çalışan BinYaprak’ın, bir araştırma şirketi ile birlikte Türkiye genelinde gerçekleştirdikleri “Eşitlik Araştırması”nın ilk sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Kadınların istihdama katılımı ve bu konudaki kadın-erkek bakışını analiz etme hedefiyle gerçekleştirilen araştırma, kadınlarla erkekler arasındaki farkı da ortaya koydu. Araştırmadan çıkan en çarpıcı sonuçlardan biri kadınların ekonomik bağımsızlığına ilişkin oldu. Çıkan sonuçlara göre kadınlar için çalışmak ekonomik özgürlük, aileye katkı ve özgüven demek. Kadınların yüzde 71’i ekonomik olarak erkeklerden bağımsız olmak istiyor. Çalışma hayatının içerisinde olan kadınların 94’ü ise buradaki varlıklarını sürdürmekte kararlı.
Dijital kız kardeşlik ağı mottosuyla yola çıkan BinYaprak’ın erkek destekçileri de var. (Erkek destekçileri ayakta alkışlıyorum) Erkeklerin desteği ve onların bakış açılarını değişmesiyle kadınlara iş hayatında daha fazla yer açılacağını belirten Melek Pulatkonak, “toplumsal dönüşümde birlikte hareket etmemiz yalnız önemli değil gerekli. Kadın ve erkek el ele çocuklarımız için daha adil ve eşit bir toplum yaratacağız. Değişim önce kendimizden başlıyor.” diyor.
BinYaprak’a destek verenler arasında, kadın çalışanlarının hikâyelerinin birçok kadına ilham vermesini sağlayan şirketler de var. Genel müdüründen, kalite mühendisine, farklı mesleklerde kariyer hikâyelerini, deneyimlerini Binyaprak dijital platformlarından genç kadınlara anlatıp, bazen ilham, bazen de “ben yaptım sen yapma” mesajını veriyorlar. BinYaprak’ın hikâyesini dijitale taşıdığı her kadının hikâyesinde farklı değerler yatıyor. APCO Worldwide Türkiye, Allianz, Arçelik, Borusan Holding, Farplas Group, Ford Otosan, GE Türkiye, Güvensan Tesis Hizmetleri, İpekyol ve KVK Teknik Servis ilham veren şirketlerden bazıları…
İş Hayatında Kız Kardeşlikgünü kapsamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği farkındalığını arttırmak amacıyla 'Eşitmişiz' video serileri planlamışlar. “Ne Zaman Çocuk Yapmayı Düşünüyorsunuz?” isimli ilk videosu toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gözler önüne sermeyi amaçlıyor. Video satış pozisyonu için görüşülen erkek adaya meşhur sorunun sorulması ve devam eden mülakat üzerine kurgulanmış. İzlemenizi tavsiye ederim. Mülakata dair beden dili ipuçlarını da yakalayabilirsiniz. BinYaprak ayrıca ilerleyen dönemlerde kadın istihdamına kakı sağlayacak sektör buluşmaları da gerçekleştirecek.
İş hayatına geri dönmeye çalışan veya iş hayatında tutunmaya çalışan kadınlardan etkinliklerinizden nasıl haberdar olacak, bu çalışmalarınız için bir ücret var mı? diye sordum tabii ki… Bu çalışmalardan profesyonellerin ve kadınların haberdar olması gerekir.
BinYaprak’a bireysel olarak ücretsiz üye olunabiliyor. Sosyal medya hesapları aşağıda…
Facebook: https://www.facebook.com/binyaprak
Twitter: https://twitter.com/binyapraktan
YouTube: https://www.youtube.com/binyaprak
Üyelik için:
Melek Hanım ve ekibi işini sevgiyle, büyük özenle yapıyor. Kadın istihdamını artırmak için hepimiz işin bir ucundan tutmalıyız… İşini iyi yapan kadınların iş hayatında daha da fazla olması dileğiyle…
Kaynak :
1. http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/cem-kilic/guclu-ekonomi-icin-kadin-istihdami-2502774/