5S İLE CV’NİZİN SÜREKLİ GÜNCEL OLMASINI SAĞLAYIN…
İş hayatında beklemediğimiz olaylar birden karşımıza çıkıyor. İş hayatımızla beraber özel hayatımızda etkilenebiliyor. Tüm odağınızda işiniz varken karşınıza birden beklemediğiniz bir teklif ile iş fırsatı çıkabilir, işten çıkartılabilir veya siz istifa edebilirsiniz. Ne olursa olsun işinizin bir şekilde bitmesi dünyanın sonu olduğu anlamına gelmez. Bazen sistem bizim isteklerimizin dışında çalışıyor, müdahale edemiyoruz. Ne olursa olsun bir çalışanların her zaman CV’lerinin güncel olması gerekir. CV güncelleme çalışmalarımda Japon yöntemi olan 5S’i de kullanıyorum.
Peki, 5S Nedir?
(5S, organizasyonlarda kaliteli bir çalışma ortamı oluşturmak ve sürekliliğini sağlamak için geliştirilen bir tekniktir. Çalışma koşullarını performans, konfor, güvenlik ve temizlik açılarından en iyileşme amacı güder. Ayrıca temiz ve organize bir çalışma ortamı sağlayarak israfın ve değişkenliğin azalmasını sağlar.) VikipediKısaca 5S; temizlik tertip ve düzenin sağlanması demektir.
İş arama sürecinizle ilgili her detayın eş zamanlı olarak birbiriyle senkron, güncel ve başvurduğunuz işe göre revize edilmiş olması gerekmekte. Kariyerinizde yol aldıkça geçmişte yaptığınız işlerin üzerine yeni beceriler ve tecrübeler edindiğinizi düşünürsek CV’ nizin yıllarla beraber çok uzun olması gerekir. Ancak ideal CV uzunluğu 2 sayfadır genelde. Uzun yıllar tecrübeye sahip profesyonellerden en çok duyduğum ise “Bu kadar tecrübeyi 2 sayfaya nasıl sığdıracağız?” serzenişi oluyor. Profesyonel hayatta bireysel markanızı etkin yönetmeniz gerekiyor. Her an yeni fırsatlarla karşılaşabilirsiniz ve hızlı dönüş yapmanız size rekabetçi bir avantaj sağlayabilir.
Peki, CV’ nizi düzenlerken bu Japon 5S yaklaşımını nasıl uygulayacaksınız?
Hepimizin kariyer hikâyesi ve hedefi farklı. Kariyerinize, yetkinliklerinize, niteliklerinize, değerlerinize ve güçlü yanlarınıza göre hedefinizi belirlemelisiniz. Sonra belirlediğiniz bu detaylara göre CV’ nizi güncellemeye başlayabilirsiniz.
1S: AYIKLAMA – SEİRİ :
Öncelikle CV’nizi inceleyin. Hedefinize ve iş-yaşam değerlerinize göre neyin gerekli neyin gereksiz olduğunu, yeni kariyerinizde işinize yaramayacak detayları belirleyin. Ayrıca bu sırada yeni ekleyeceğiniz detayları ve gereksiz bilgileri belirleyip silmelisiniz.
• Kariyerinizin ilk yıllarında yer alan tecrübelerinize ait detayları yani sadece çalıştığınız yıllar-işyeri-unvan bilgisi” ile belirtebilirsiniz. Yan eskiye gittikçe iş tecrübelerine ait detayları azaltın veya tamamen silin.
• Kariyer hedefinizle ve başvuracağınız iş ile ilişkisi olmayan tüm bilgileri kaldırabilirsiniz.
• Kariyerinizde değişiklik yaptıysanız eski kariyerinize ait tecrübelere ait alt detayları silebilir genel ortak noktaları bırakabilirsiniz.
• 10 yıl öncesi işinizle ilgili olmayan, artık geçerliliğini yitirmiş eğitimleri-sertifikaları vb. silebilirsiniz.
• Teknik yetkinliklerinizden güncellenmiş olanları silebilirsiniz.
2S: SEİTON - DÜZENLEME
CV’nizde olmayan yeni tecrübelerinizi, becerilerinizi, başarılarınızı, güçlü yanlarınızı belirleyin, sıralayın ve ilgili bölümlere ekleyin. Yeni eklediğiniz bilgilerin yine kronolojik olarak akarak İK uzmanlarının dikkatini çekecek şekilde olmasına özen gösterin.
• CV’nizin akışını dikkat çekmek istediklerinize göre önceliklendirip tüm detayları tersine kronolojik olarak yeniden düzenlemelisiniz.
• Gereksiz eskide kalmış detaylara ait bölümleri silip gerekli bölüm başlıklarını ekleyebilirsiniz. (Mesala üniversite aktivitelerini silip başarılar bölümünü ekleyebilirsiniz)
• Kariyerinizin ilk yıllarında yer alan tecrübelerinizi “İlk kariyer” başlığında az detayla toparlayabilirsiniz.
3S: SEİSO-TEMİZLEME
Tüm eklemeleri yaptınız, gereksizleri çıkardınız. Boşluklar kaldı, tarih formatları değişti, yazı fontları ayrı, puntolar ayrı ayrı oldu. Yani CV’nizin görüntüsünde bir düzensizlik ve dağınıklık var. Şık, özenli ve profesyonel görünüm için gerekli temizlik ve şekil düzenlemelerini yapmalısınız. Dağınıklığın sebebini düzeltmekte gereklidir.
• CV’ inizde biçim ve şekil için standartlarınızı belirlemelisiniz.
• Yazı fontları, tarih formatları standart olmalı bütünde tek fontta düzenleme yapmalısınız.
• Her bölüm, madde vb. arasında standart satır aralığı bulunmalı.
• Standart dışı boşluklar temizlenmeli.
• Görsel tasarım kullanacaksınız da tüm bu vb. detayları genelde kullanmalısınız.
4S: SEİKETSU- SÜREKLİLİK
CV’nizin en son özelliklerinizle güncel kalması için belirleyeceğiniz aralıklarla gözden 1S, 2S ve 3S adımlarını yapın. Kariyerinizdeki her değişiklikte sonra yaparım demeden CV’nizi güncellemelisiniz. Her sonrada bıraktığınız işler daha zorlayıcı bir şekilde karşınıza çıkabilir.
5S: SHİTSUKE- DİSİPLİN
Bireysel markanızın güçlendirmek ve olası fırsatları değerlendirmek için tüm bu adımları alışkanlık haline getirip sürekli yapmalısınız. Bu adımları düzenli olarak yapmaya başladığınızda da vaktinizi ilk zamanlarda ki gibi almadığı gibi sürekli güncel CV’ niz elinizde hazırda bulunacak. Ayrıca eş zamanlı kariyeriniz ve hedefleriniz üzerine yoğunlaşarak gelişiminiz için atacağınız adımlarınızı belirleyebilirsiniz.
Kariyerinizin gelişimi ve yaşamdan beklentilerinizi karşılamak kendi elinizde. Hedeflerinize ulaşmak için ayıracağınız kısacık bir zamanla yaşamınızın uzun yıllar kalıcı bir şekilde değiştirmek sizin elinizde.
Bu da Benden Olsun
Oğuz’um Mira’m göreviniz büyürken hata yapmak, hatalardan ders almak ve iyi birer insan olmak için hayatı öğrenmek. Öğrendiğiniz her bilgi ile gelişiyorsunuz. Farkına varmadan bir sürü bilgiyi hafızanızda depoluyorsunuz. Gereksiz bilgi bir müddet sonra siliniyor, yaşadığınız üzücü olaylar gelişimiz için fark yaratsın, mutlu olmanızı sağlayan yaşamdan her detay şükrünüzü artırsın. Her bilgiyi değil sizi iyi insan yapacaklar sizinle kalsın. Kuzucuklarım, sizi çok ama çok çoooook seviyorum.
KARİYERİNİZ PARLASIN
Kurumsal ve bireysel danışmanlık talepleriniz için esra@cvcheckup.com e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.
ESRA KEMER
Kariyer Gelişim Koçu ve İnsan Kaynakları Danışmanı
Linkedin :
Instagram : esra__kemer
Facebook : Esra Kemer - CVCheckup