Sen Nereden Çıktın Ergoterapi!

Bir alanın ilk temsilcilerinden olmak çok büyük bir şansken, diğer yandan nasıl özveri istiyor bir bilinse… Mesleğin öncülerinden olmak gurur verici olduğu kadar, ciddi bir özveri ve sorumluluk gerektiriyor. Çünkü biliyoruz ki ergoterapiyi topluma en doğru şekilde taşıyacak olan da, yıkıma uğratacak olan da yine ergoterapistlerdir...

Ergoterapiyi okurlarla buluşturmayı , farkındalığın ve bilincin gelişmesine katkıda bulunmayı önemsiyorum ve geleceğin sağlık mesleklerinden olan ergoterapiyi, ergoterapist gözünden aktarmaktan ötürü şanslı hissediyorum.

Haberin Devamı

Ergoterapi;
Son yıllarda birçok üniversite öğrencisi adayı tarafından tercih edilen ve ülkemizde birçok vakıf ve devlet üniversitesinde lisans eğitimi olan bir sağlık disiplinidir. Dünyada yıllardır uygulanan bir bilim dalı olmasına karşın ülkemizde yeni yeni adından söz ettiren ergoterapi, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleği olarak tanımlanıyor. Ergoterapi bilimi günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız olmak isteyen ya da daha iyi şekilde aktivite katılımı sağlamak isteyen yaş ve cinsiyete bakmaksızın her bireyle ilgilenir.

Bir çocuğa bağımsız yemek yeme öğretilirken, çocuğun parmak ve kol kaslarının gelişmesi gerektiği düşünülmez. Anne-baba kaşık ya da çatalı çocuğun eline verir ve eyleme geçmesini bekler. Çünkü aktiviteler yapılarak, deneme-yanılma ile öğrenilir. Vücut herhangi bir eylemi yerine getiriyorken, beyin tarafından doğru ileti sağlanmalıdır. Bu iletinin ise doğru şekilde beyine aktarımı için eylemin doğru şekilde yapılması gereklidir. Ergoterapistler kişilerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda uygun aktiviteyi yaparak beynin en iyi öğrenme biçiminin oluşmasını sağlarlar.

Geniş bir yelpazede çalışan ergoterapistler kişiye ait fiziksel, duyusal, motor, bilişsel, psikolojik ve psikososyal performans; kişilerin gerçekleştirdikleri aktivite ve bulundukları çevreye yönelik ergoterapi değerlendirmelerini yaparlar. Tüm bunlardan da anlaşılacağı gibi psikiyatri, pediatri, geriatri, nöroloji, ergonomi, ortopedi, mesleki rehabilitasyon, kognitif rehabilitasyon, onkolojik rehabilitasyon, el rehabilitasyonu gibi birçok alanda rolü olan ergoterapistler engelleri ortadan kaldırmayı ve daha çok ergoterapi ihtiyacı olan bireylere ulaşmayı hedefliyorlar.

Haberin Devamı