DoğumEpidural anestezi ve doğum

Epidural anestezi ve doğum

11.08.2016 - 12:41 | Son Güncellenme:

Epidural anestezi uygulaması ile ilgili açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cihangir Çakıcı, bu uygulamanın avantajlarına değiniyor.

Epidural anestezi ve doğum

Epidural anestezi, normal ya da sezaryen doğum esnasında doğum sancısını azaltmak amacıyla kullanılan lokal bir anestezi çeşididir. Bu uygulamada anne uyanıktır ve bebeğiyle etkileşimde bulunma şansına sahiptir. Bu sebeple de sık tercih edilen uygulamalar arasında yer almaktadır. Annenin böyle bir rahatlığa kavuşması, doğum esnasında baba adayının da rahat bir şekilde eşinin yanında yer alabilmesine imkân sağlamaktadır.

Haberin Devamı

Uterus ile doğum kanalından çıkan ve ağrı duyularını taşıyan sinirlerin yolu epidural bölgede sırtın alt kısmındadır. Bu sebeple bu bölgeye uygulanan lokal anestezi, bu sinirlerin ve duyuların iletimini geçici olarak engeller. Yani epidural bölgeye ilaç verilerek ağrı azaltılmakta ya da ortadan kaldırılmaktadır.

Epidural Anestezi Ne Zaman ve Nasıl Uygulanır?

Epidural anestezi uygulanmasına rahim ağzının belli bir açıklığa (3 cm) kavuşmasından sonra başlanır. Zaten spontan ağrısı olan annenin ağrı giderilmesini talep etmesi genelde rastlanan bir durum değildir. Yine de aktif doğumun başladığı kanaati oluşmuşsa, annenin talebi epidural anesteziye başlamak için yeterli bir sebeptir.

Bu işlemde diğer bir önemli nokta ise doktor ve anne adayının iletişimidir. Anne adayı, ağrılarının (Uterus kasılmaları) başladığını doktora bildirmelidir. Doktor bu durumda anne adayına biraz zaman verecek ve işleme bu şekilde devam edecektir.

Haberin Devamı

Epidural anestezide öncelikle anne adayının bel kısmı antiseptik bir solüsyonla silinir. Küçük bir bölge lokalanestezikle uyuşturulur ve özel bir iğneyle epidural bölgeye girilir. Ardından iğne içinden bir kateterepidural bölgeye iletilir vekateter bölgede bırakılarak iğne çıkarılır. Bu işlem çok kısa sürer ve kesinlikle ağrılı değildir. Bu deneyimi yaşamış olan anne adayları bu durumu “anlık bir elektriklenme” olarak betimlerler. Epidural anestezi ilacın verilmesinden 15-30 dakikalık bir zaman dilimi içerisinde etkisini gösterir.

Epidural Anestezinin İstenmeyen Etkileri Nelerdir?

Yapılan araştırmalarda görüldüğü üzere Epidural anestezinin ciddi bir yan etkisi yok denecek kadar azdır. Tabi ki burada belirleyici bir husus da bu işlemi yapan kişinin ehil olup olmadığıdır. Epidural anestezi uygulanan kimi hastalarda bulantı, tansiyon düşmesi, baş ağrısı gibi yan etkiler görülse de bunlar birçok işlemde ortaya çıkan ve kolay giderilebilen yan etkilerdir.

Birçok kişi gebelik sırasında ve doğum esnasında baş gösteren bel ağrılarını epidural anesteziye bağlamaktadır. Ancak son araştırmaların gösterdiği gibi epidural anestezi bel ağrılarının oluşumuna etki etmez.

Haberin Devamı

Epidural Anestezinin Faydaları

Doğum süreci özellikle anne adayları açısından stresli bir süreçtir. Bu tarz endişelerin üzerine bir de doğum sancısı eklenince hem anne hem de bebek bu durumdan etkilenebilmekte ve doğum anı sıkıntılı geçebilmektedir. Bu sebeple epidural anestezi ile sağlanan güvenli bir ortam sayesinde huzurlu bir doğum gerçekleşmekte ve anneler bebeklerinle daha hızlı ilgilenebilmektedir. Yukarıda da belirttiğim üzere anne ve doktor arasındaki güçlü iletişim imkânı tanıması sebebiyle de avantajlı bir yöntemdir. Ayrıca normal doğumdan sezaryen doğuma geçme durumunda da belli kolaylıklar sağlamaktadır.

Tüm bu aşamaların başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için anestezi doktorunuz ile önceden tanışıp aşamaların üzerinden geçmenizi öneriyorum. Doğum öncesi doktorunuzla yapacağınız görüşme, hem kaygılarınızı azaltmada hem de bilgilenme açasından faydalı olacaktır.

Epidural anestezi ve doğum

Sağlıklı günler dilerim …

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar