28.07.2023 - 15:42 | Son Güncellenme:
Vücutta B12 vitamini eksikliği pek çok sağlık sorununa yol açar. B12 vitamini, kansızlık veya sinir sistemi hasarına bağlı pek çok sağlık sorununa neden olabilir. B12 eksikliği belirtileri arasında cilt renginde solukluk, kansızlık ve el-ayaklarda uyuşma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. İşte en çok B12 vitamini içeren besinler…
B12 vitamini eksikliğini gidermek için pek çok takviye ürünü bulunsa da, besinler yoluyla da vücudunuzdaki B12 vitamini eksikliğini giderebilirsiniz. Bu nedenle, beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz önemlidir. B12 vitamini hayvansal kaynaklı besinlerde bol miktarda bulunur, bu nedenle vegan beslenen kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir.
B12 vitamini, et, süt, yumurta gibi besinlerde en güçlü şekilde bulunur. Bunun yanı sıra, ciğer, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta sarısı ve kabuklu deniz ürünleri (örneğin midye ve istiridye) de B12 vitamini içeren diğer besinler arasında yer alır.
Ancak dikkatli olmak gerekir, çünkü sakatatlar yüksek kolesterol içerebilir ve aşırı tüketim sağlık açısından zararlı olabilir. Bu nedenle, B12 vitamini ihtiyacınızı tek bir besinden karşılamaktansa, farklı besinleri dengeli ve sınırlı miktarlarda tüketmek daha uygundur.
B12 vitamini eksikliği vücutta pek çok belirtiyle kendini gösterebilir. Sinir sistemi ve beyinde hasara yol açabilir, depresyon, akıl karışıklığı, hafıza problemleri ve yorgunluk gibi semptomları tetikleyebilir. Ayrıca, iştahsızlık, kabızlık ve kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilir. Eksiklik semptomları şiddetlendiğinde el ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma gibi sorunlar ortaya çıkabilir ve kansızlık (anemi) meydana gelebilir.
B12 vitamini eksikliğini önlemek için ise beslenmenizde ıspanak, yoğurt, pancar, süt, salatalık, karpuz, mısır, kiraz ve kavun gibi B12 vitamini içeren besinleri düzenli olarak tüketebilirsiniz. Bu meyve ve sebzeler aynı zamanda vücudunuz için diğer faydalı besinleri de sağlayacaktır.
1-Kuzu karaciğeri
Organ etlerinin bazıları besleyici gıdalar arasında yer alır. Karaciğer ve böbrekler, B12 vitamini bakımından oldukça zengindir. Kuzu karaciğeri ve böbrekleri, sığır eti veya dana karaciğerinden daha yüksek oranda B12 içerir. Kuzu karaciğeri bakır, selenyum, A ve B2 vitaminleri açısından da çok besleyicidir.
2-İstiridye
Bu yumuşakça, yağsız bir protein kaynağıdır ve çok yüksek oranlarda B12 vitamini içerir. Özellikle bebek istiridyeler bu anlamda daha fazla tercih edilir.
Yapılan araştırmalar istiridyelerin haşlandığı suyun da B12 vitamini bakımından yüksek olduğunu göstermiştir.
3-Sardalya
Sardalyanın çoğunlukla konserve olarak satıldığını görmüşsünüzdür ancak taze olarak da satın alabilirsiniz. Sardalyalar süper besleyicidir.
150 gram sardalya, günlük B12 vitamini ihtiyacımızın büyük bir kısmını karşılar. Ayrıca omega-3 bakımından da zengin olan sardalya, iltihabı azaltmak ve kalp sağlığını iyileştirmek gibi birçok faydaya da sahiptir.
4-Bitkisel sütler
Soya, badem ve pirinç sütleri hayvansal ürünler kadar olmasa da oranda B12 vitamini içerirler ve veganlar için çok iyi bir seçenektirler. 1 fincan (240 ml) soya sütü günlük B12 vitami ihtiyacının yüzde 86'sını karşılar.
5-Yumurta
Mükemmel bir protein kaynağı olan yumurta, özellikle B2 ve B12 vitaminleri açısından da zengindir. İki büyük boy yumurta, B12 vitamini için günlük ihtiyacın yüzde 46'sını ve B2 vitamini için de yüzde 39'unu sağlar.
Araştırmalar, yumurta sarısının beyazından daha fazla B12 içerdiğini göstermiştir. Bu nedenle sadece beyazları tüketmek yerine yumurtaları bütün halde yemek çok daha faydalı.
6-Sığır eti
Sığır eti, mükemmel bir B12 vitamini kaynağıdır. Yaklaşık 190 gramlık bir biftek B12 vitamini için günlük ihtiyacın yüzde 467'sini sağlar.
Daha yüksek konsantrasyonlarda B12 vitamini almak istiyorsanız az yağlı etleri tercih etmeniz öneriliyor. Kızartmak yerine ızgara yapmak da B12 vitamini içeriğinin korunmasına yardımcı olur.