Genel SağlıkEksik diş hastalık habercisi!

Eksik diş hastalık habercisi!

16.06.2011 - 16:39 | Son Güncellenme:

Eksik dişi olan hastalarda diş eti problemleriyle başlayan sorunlar, mide ve sindirim sistemi hastalıklarına neden olabiliyor.

Eksik diş hastalık habercisi

Önlem alınmadığı takdirde, diyabet ve kalp krizini bile tetikleyebiliyor. Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, eksik diş nedeniyle tam anlamıyla çiğneme gerçekleşmeden gıdaların büyük parçalar halinde mideye ulaşması, özellikle bağırsak problemi yaşayan hastaları ciddi anlamda tehdit ettiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, eksik dişlerin yerine uygulanan implantların, kan hastalığı olan kişiler, hemofili (kanamanın durmaması), lösemi gibi kan tablolarında problem olan hastalar hariç herkese uygulanabileceğini söyledi.

Tanfer, yaptığı açıklamada, ağız sağlığı denince akla gelen en önemli ve hassas konulardan birinin implantlar olduğunu dile getirerek, implant adı verilen enstrümanların çene içerisinde titanyum bazlı, diş kökü görevini gören ve sabit protez yapma imkanı tanıyan aparatlar olduğunu belirtti.

İmplantların çok ufak cerrahi müdahalelerle hastaya tatbik edilebildiğini kaydeden Tanfer Diş Kliniği’nden Çene Cerrahı Dr. Nihat Tanfer, böylece hastaları hareketli protezlerden kurtarıp, kaybetmiş oldukları dişlerine benzeyen, ağızlarından çıkmayan, oynamayan sabit protez kullanma imkanı sağladıklarını da ifade etti.

Haberin Devamı

Her eksik diş implant gerektirmez!

Tanfer, implantın eksik dişler yerine uygulandığını da dile getirerek, ancak eksik diş vakalarının tümünde implant uygulamanın zorunlu olmadığını, eksik diş bölgesine komşu dişlerin de tedavi edilmesi gerekiyorsa, bu dişlerde büyük dolgular varsa, kırık gibi durumlar mevcutsa bu durumda implant yerine köprü yapılmasının daha mantıklı bir çözüm olduğunu anlattı.

İmplantların doğru ve iyi bir şekilde yapılması, hastanın dişlerini düzenli bir şekilde fırçalaması durumunda yapılan bir implantın ömür boyu kullanılabileceğini de ifade eden Tanfer, implant yapılan hastaların yapması gerekenin dişlerini düzenli olarak düzgün bir şekilde fırçalaması olduğunu belirtti.

İmplant’ın uyumluluk süreci, kişinin yaşına ve geçmişte ki hastalık hikayesine bağlı olabiliyor

İmplant kan hastalığı olan kişiler, kanama istidadı olan, hemofili, lösemi gibi kan tablolarında problem olan hastalar hariç herkese uygulanabileceğini belirten Dr. Tanfer, sonrasında da kişinin pozisyonuna göre bir bekleme süresi tayin edildiğine değindi. Çene Cerrahı Dr. Nihat Tanfer, bazı hastaların implant uygulamasının ardından protezinin problemsiz olarak takıldığını fakat bazı hastaların ise, bazen 3 hafta bazen 1,5 ay beklemesi gerektiğini vurguladı. Bununda, kişinin yaşına ve geçirmiş olduğu rahatsızlıklara bağlı olarak uzayabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı


İmplantı yapan hekiminizin çene cerrahı olmasına dikkat edin!

Tanfer, implant uygulamasının çene cerrahı tarafından yapması gerekliliğine de işaret ederek, implant uygulamasının profesyonel bir operasyonda 3-5 dakika sürdüğünü, cerrahi müdahalenin ehil eller tarafından yapılmaması durumunda komplikasyonların ortaya çıkabileceğini ve bu durumda hastanın yüzünün şişebileceğini, hatta bu durumun iltihap ve enfeksiyona kadar varabileceğini kaydetti.

Bir hastaya implant yapılabilmesi için çene gelişimini tamamlamış olması gerektiğini de kaydeden Tanfer, bunun da 18 yaş civarı olduğunu ve bu dönemden sonra her yaş grubunda implant yapılabileceğini dile getirdi. Örnek olarak ise; ‘87 yaşında şeker ve tansiyon hastalığı olan bir hastamızın implantlarını yaptık, üzerine sabit dişlerini taktık, iki senedir de sağlıkla kullanıyor’ dedi.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar