Rahmi Koç, Titanic'in büyük kardeşi batık Britannic'in esrarını araştırıyor
TİTANİC, sinemalarda gişe rekorları kıran filmiyle yeniden gündeme gelirken kendisinden daha büyük olan kızkardeşi Britannic'in batışındaki esrar perdesi araştırılıyor. Araştırmaya işadamı Rahmi Koç da katılıyor. Koç, kendi adını taşıyan "Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi"den, gemiyle ilgili
bilgi ve doküman toplanmasını istedi. Marmara ve Ege'deki çalışmalarıyla Midilli zırhlısı, Atılay denizaltısı ve Avustralyalılara ait Anzak denizaltısını bulan Müze Müdürü Selçuk Kolay da kolları sıvayıp araştırmalara başladı.
White Star Line şirketi, 1900'lü yıllarda gemicilik tarihinin en büyük gemileri olan sırayla Olympic, Titanic, Britannic adlı üç transatlantik inşa etti. İlk inşa edilen Olympic başka bir gemiyle çarpışarak büyük yara aldı ve yaşamını noktaladı. Titanic ise herkesin bildiği gibi dev bir buzdağına çarptı ve battı. Titanic'den sonra inşa edilen Britannic'in kaderi de diğer kardeşlerinden farklı olmadı. Yolcu taşıması için inşa edilen ancak savaş çıkınca İngiliz donanmasında hastane olarak kullanılan gemi, altıncı seferinde Midilli Adası'na Çanakkale Savaşı'nda yaralanan İngiliz askerlerini almak için giderken Ege'de battı. Ancak batışına Alman denizaltısının torpili mi yoksa bir mayının mı neden olduğu bugün bile hala tartışılıyor.
673 mürettebat ve 392 tıbbi personelle birlikte Southampton'dan yola çıkan Britannic'i kötü kader Atina açıklarında yakaladı. 50 bin ton ağırlığı, 260 metre uzunluğu olan gemi, 29 metre genişliğe sahipti. Fırtınalı havada büyük bir patlamayla 55 dakikada batan Britannic'in sırrı henüz çözülemedi.
Toplam 5 yolculuğunda 15 binden fazla yaralıyı taşıyan geminin izine 1970'lerin sonuna doğru Jacques Cousteau tarafından yürütülen bir su altı araştırması sayesinde 120 metre derinlikte rastlandı.
"Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi" Müdürü Selçuk Kolay bugünlerde yoğun bir şekilde Britannic hakkında doküman ve bilgi topluyor.