Stres sözcüğünü duymak bile insana nasıl da huzursuzluk veriyor değil mi? Bir de üzerine devamlı bunu yaşadığımızı düşünürsek gün içinde üzerimize aldığımız yüklerin nasıl da katlanarak çoğaldığını ve bizlerin yaşam kalitemizi etkilediğini az çok gözlemlemiş oluruz.
Stres; ruhsal gerilim olarak tanımlanmakta. Nedir bu ruhsal gerilim. Neden zararlı? Neden faydalıdır? Geçmişe dönüp şöyle bir baktığımızda hayatta kalabilmek, yemek, barınma için alan yaratmak ve bu alanı korumak, bu alan içinde yaşamımızı sürdürebilmek ve hayatta kalmamız gerekirdi. Bu zamanların en büyük tehlikelerinden biri komşumuzun bir ayı ya da bir kaplan olmasıydı.
Şimdilerde ise en büyük tehlike kendimizle birlikte zamanın getirdiği insan nüfusu ve teknoloji diyebiliriz. Sabah uyandığımız andan yatana kadar; bugün ne giyineceğim, kahvemi sütlü mü? Sütsüz mü içmeliyim, trafik, kalabalık, iş yeri ve çevre koşulları ve daha bir sürü örnekle bu listeyi uzatabilirken aslında stresli bir hal aldığımızda bedenimizde neler oluyor onan bahsetmek isterim.
İnsan vücudu stresli bir durum veya tehlike karşısında kaç ya da savaş tepkisi verir. Stres yanıtı devreye girince; stres hormonu kortizol ve adrenalin yükselir, nefes alıp-verme sıklaşır, kalp daha hızlı çarpar, kan basıncı yükselir, kandaki şeker düzeyleri artar, kaslara kan pompalanır, sindirim yavaşlar, bağışıklık sistemi rölantiye alınır; karşımızdaki tehlikeyle savaşabilmek veya kaçabilmek için bedenimiz tüm fonksiyonlarını seferber eder. Normal koşullarda, bu reaksiyon meydana geldikten 1 saat sonra her şey eskisi gibi olur. Fakat biriken onca şey bizleri kronik stres ile karşı karşıya getirir. Bunu yönetebilmek ise yine kendi elimizde.
En büyük yardımcımız doğru nefesi hayata geçirmek ve uygulamak. Bir diğeri ise durumlara, karşılaşılan duygu-durum hallerine uzaktan bakabilmek. Olanı görüp, anlayışla karşılayıp ve dahası her gün hayatımızda basit değişikler yaparak kendimizle yaşam boyu sürecek bir anlayış haline getirmek.
Stresi; bedeni-zihni ve ruhu sakinleştirerek ve kendimize iyi gelen aktivite, sağlıklı beslenme ile çok daha kolay yönetmemizi sağlar.
Yaşamınızın bereketle ve bollukla eşleşip birleşmesine niyeten,
Şifa olsun,
Ebru Demirhan
www.ebrudemirhan.com
@ebrudemirhan.ytm