Kişisel gelişim, psikoloji ekolleri, bilinçaltı çalışmaları gelişip arttıkça neşeden bahsetmek de arttı. Birçok konu dönüp dolaşıp neşeye bağlanıyor. Neşe önemli bir yakıt, kabul ediyorum. Lakin herkes her durumda neşeli olmak zorunda mı?
Neşenin ne demek olduğunu tam olarak bilemeyen, neşenin tanımını ve işleyişini düşünmeyen, sadece başkalarıyla birlikteyken neşeli olabilen kişiye kendisiyle baş başa kaldığında “Neşeli ol” demek kolay. Peki neşeli olmadan da işler yürür mü?
Neşe sevgi kaynağının bir parçası olduğu için yaşamımızda yeri çok kıymetli bir duygu durumudur. Hayalleri gerçekleştirmenin, isteklere kavuşmanın yolunda taşları birleştiren bir etkendir.
Neşeli olamıyorsak yerine ne koyacağız? Özdeğer ve özsaygıya ne deresiniz? Kendinize saygı duyarak ve kendinize değer vererek yaşamda yol alabilirsiniz. Tekamül taşlarını birbirine bağlarken, dilediğimiz yaşama kavuşmanın bağlarını örerken kendinize olan saygı ve değer neşenin alt yapısını oluşturacaktır.
“Kendime nasıl saygı duyarım, değer veririm” sorusuna “Başkalarına duyduğun gibi” cevabını verebilirim. Diğer insanlara saygı duyduğun, değer verdiğin gibi kendine de öncelik vererek, hakkaniyetli davranarak, ihtiyaçlarını belirleyerek saygı duyabilirsin.
Dışarıdan almaya ihtiyaç duyduğumuz her şey önce iç dünyamızda oluşmalı. İçinizde kendinize en kolay hangi duyguyu üretebiliyorsanız ondan başlayıp diğerlerini yanına ekleyebilirsiniz. Kendinize saygı duyarken özsevgiyi ve özneşeyi de hayata geçirebilirsiniz.
Kendinize değer verdiğiniz / saygı duyduğunuz bir an düşünün, o anın içindeyken “kendimi seviyorum, neşemi besliyorum” deyin. Anıların içinde diğer duyguları da canlandırın.
Neşenin yaşamlarımızda yerini almasına niyeten,
Sevgi ve şifayla kalın,
Ebru Demirhan
www.ebrudemirhan.com
@ebrudemirhan.ytm