27.10.2021 - 14:58 | Son Güncellenme:
E vitamini insan vücudunu birçok hastalıktan koruyan vitaminlerden biridir. Bunun yanı sıra bu faydalı vitamin birçok besinde de bulunmaktadır.
E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur
E vitamini doğal olarak yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar, avokado ve çerezler gibi pek çok gıdada yer almaktadır.
E Vitaminin Genel Özellikleri Nelerdir?
E vitaminin yaşlanmaya kaşı direnç gösteren bir vitamindir. Bunun yanı sıra cilt ve saç sağlığını korumakla beraber bağışıklık sistemine birçok destek sunmaktadır.
Bilim insanları tarafından yapılan son araştırmalara göre Alzheimer hastalığına da iyi geldiği tespit edilmiştir.
Genellikle sağlıklı insanlarda E vitamini eksikliği görülmemektedir. Kişide eğer E vitamini eksikliği bulunuyor ise bu daha çok genetik ve tıbbi kökenli problemler olmaktadır.
Bilinen diğer özellikleri ise bacak kramplarını hafifletmesi, göz sağlığına iyi gelmesi, kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmesidir.
E Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?
- Kabak çekirdeği,
- Ay çekirdeği,
- Badem,
- Fındık,
- Ceviz,
- Zeytinyağı gibi diğer bitkisel yağlar,
- Ispanak,
- Marul,
- Tere,
- Maydanoz,
- Lahana,
- Brokoli,
- Balkabağı,
- Kereviz,
- Ton balığı,
- Somon
- Sardelye,
- Hamsi,
- Muz,
- Kivi,
- Avakado,
- Mango,
- Patates,
- Domates,
- Tereyağı,
- Tahıllar,
Bu besinlerin içerisinde yoğun olarak E vitamini bulunmaktadır.