- Vücuda kuvvet veren dut kansızlığa da iyi gelir.
- Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı vücudu korur.
- Ateşi düşürür.
- Karaciğeri kuvvetlendirir.
- Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder, metabolizmayı hızlandırır.
- Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırdığı bilinmektedir.
- Aç karnına yenirse kabızlığı giderir ve hatta ishal yapabilir, bağırsak kurtlarını düşürmeye de yardımcı olur.
Dut Nasıl Kullanılır?
Dut taze ve kuru olarak yenebilir. Ayrıca dutun şurubu, reçeli ve pekmezi yapılabilir. Yaprakları kaynatılıp suyu içilirse kabızlığa iyi gelir. Dut kabuğu ve yaprağı kaynatılıp bunun suyuyla gargara yapılırsa diş ağrılarını dindirir. Dut şurubu mide ve bağırsak iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olur.