26.05.2017 - 17:52 | Son Güncellenme:
Son zamanlarda yurtdışında çok popüler hale gelen aralıklı oruç diyeti bunama, diyabet, koroner kalp hastalığı ve kansere yakalanma riskini azalttığı bulunmuştur. Oruç diyeti yapanlarda aynı zamanda açlık hormonu ghrelin seviyesinin, leptin ve insülin hormonlarının da duyarlılıklarının normalleştiği görülmüştür.
Peki dünyada bu kadar popüler olan “Aralıklı Oruç Diyeti” nasıl yapılır? Ne kadar sıklıkta yapılmalıdır?Aralıklı Oruç Diyeti’ne dair bütün detayları Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel açıklıyor.
Aralıklı Oruç Diyeti gençleştiriyor mu?
“Aralıklı oruç diyeti ilk olarak Dr. Michael Mosley’in “The Fast Diet Book” kitabında görülmüştür.Ülkemizde aralıklı oruç olarak bilinen “Intermittent Fasting” için programlı yemek yeme tanımı yapılabilir. Uzun süreli açlığın vücuda zararları olduğu bilinmektedir. Ancak düzenli ve belirli bir aralıkta uzman gözetiminde yapılan programın sağlığa faydaları olduğu da yapılan araştırmalarda bulunmuştur.
2000’li yıllarda yapılan çalışmalarda Intermittent Fasting programlarının kilo verme ve anti-aging etkilerinin olduğu; hormonları olumlu yönde değiştirdiği; bunama, diyabet, kroner kalp hastalığı ve kansere yakalanma riskini azalttığı bulunmuştur. Aynı zamanda açlık hormonu ghrelin seviyesini; leptin ve insülin hormonlarının da duyarlılıklarının normalleştiği görülmüştür.
Aralıklı Oruç Diyeti nasıl yapılmalı?
Bu beslenme programında ne yiyeceğinizden çok ne zaman besleneceğiniz önemlidir. Intermittent Fasting, açlık ve tokluk olmak üzere 2 dönemden oluşmaktadır. En sık tercih edilen modelleri ise; hızlı diyet;5:2 diyeti ve günlük sistem olan 16 saatlik oruç ve 8 saatlik tokluk sistemidir.
Hızlı Diyet;5:2 diyetinde haftanın 5 günü kişinin harcadığı enerji kadar besin alması, diğer 2 günde ise kadınların 500, erkeklerin ise 600 kalori alması önerilir. 8 Saat Diyeti’nin kuralı ise yemek yenen sürenin yemek yenmeyen süreden az olmasıdır. Kişi 16 saatlik açlıktan sonra 8 saatte serbest ve istediği besinler ile beslenir. Dr. Mosley tarafından 8 saat diyetinde gün içinde uyulması gereken saat düzenleri sunulmuştur:
•Saat 7:00-11:00 arası: Aç kalma(oruç)
•Saat 11:00-12:00 arası: Egzersiz zamanı
•Saat 12:00-18:00 arası: Yemek yeme zamanı
•Saat 18:00-23:00 arası: Aç kalma
•Saat 23:00-07:00 arası: Uyku zamanı
Yemek yeme zamanında daha çok protein miktarının artırılması önerilir. Yumurta, yağsız ve derisiz tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, zeytinyağlı sebze yemekleri, ceviz ve badem gibi yağlı tohumların tüketimine ağırlık verilmelidir. Açlık döneminde ise bitki çayı, sade kahve ve şekersiz çay serbesttir. Beslenme modelleri uygulanırken su tüketimi ihmal edilmemelidir.
Intermittent Fasting programı maksimum 8-12 hafta boyunca uygulanmalıdır. Daha sonra kişide açlık kan şekerinin düşmesi, yağ yakımın hızlanması, kilo verme sürecinin kolaylaşması ve oksidatif stresin azalması gibi olumlu sonuçlar görülebilir.
Diyabet hastaları, gebe veya emziren kişiler, 18 yaşının altındakiler, aşırı stresli işte çalışanlar, operasyon sonrası iyileşme sürecindekiler, zayıf veya yeme bozuklukları olanlar bu beslenme modelini uygulamamalıdır.Vücuttan sağlıklı geri dönüşlerin olması için bir uzman gözetiminde uygulanması gerektiği unutulmamalıdır. .” diyor.