Dt. Pertev Kökdemir

Dt. Pertev Kökdemir

p.kokdemir@swissmeddental.com

Tüm Yazıları

Dişlerin, özellikle ön iki dişin ayrık olmasının şans getirdiğine inanılır. Ancak dişlerini ayrık olması beraberinde bazı riskler de getirir. Özellikle bu ayrıklık arka dişlerde ise, yemekleri çiğneme sırasında yiyeceklerin basıncını dişlerlerle birlikte diş eti de karşılar. Zaman içinde bu durum diş eti çekilmesine ve kemik kaybına neden olabilir.

Eğer ayrıklık ön dişlerde ise risk biraz daha farklıdır. Özellikle alt çene ön dişlerde aralıklar olması bu bölgenin diş fırçası tarafında iyi temizlenememesine sebep olur. Ana tükürük kanallarının açıldığı bölge olması nedeniyle bu bölgede diş taşı birikimi ihtimali de oldukça yüksektir. Tabii diş taşları da eğer diş hekimi tarafından zamanında temizlenmezse hem diş eti çekilmesine hem de kemiğin eriyerek diş kaybına kadar giden durumlara sebep olabilir.

Haberin Devamı

Diş ayrıklıklarının düzeltilmesinin birkaç yolu vardır. Bu tedavi seçenekleri ayrıklık olan diş sayısına ve dişlerin birbirine olan uzaklığına göre değişir. Eğer ayrıklık ön dişlerde, çok az miktarda ve başka bir diş problemi yoksa boding işlemi ile bu ayrıklıklar kolayca düzeltilebilir.

Eğer ayrıklık arka dişlerdeyse veya ön dişlerde olup fazla miktarda ise o zaman zirkonyum porselenle bu durum düzeltilebilir ya da şeffaf plaklarla ortodontik tedavi yapılarak ayrıklıklar kapatılabilir.

Eğer sizlerin de dişlerinde böyle bir durum varsa sizin için ideal olan tedavi planlaması için diş hekiminize başvurabilirsiniz.