Dövme yaptırmadan önce bir daha düşünün: Dövme silme hakkında ki gerçekler.
Belki de Dermatoloji uzmanı olmam ve dövme silme işlemleri ile uğraştığımdan bir çok kişinin dövmelerini kısa ve kolay bir yöntemle çıkartma istemi ile gelmelerine tanık oluyorum.
Dövme yaptıranların yaklaşık %50’si 5 yıl içerisinde sildirmek istiyorlar. Bu oranın %30 u ilk bir hafta içinde dövme sildirmek için başvuruyor.
Dövme sildirmede birçok neden sıralanıyor;
· Pişman olma,
· Deseni beğenmeme,
· Anlamını yitirmesi,
· İş başvurusunda engel olması,
· Dinsel inançlar,
· Sıkılma gibi.
Öncelikle dövme boyalarının derinin alt katmanı olan Dermis olarak isimlendirilen bölümüne uygulandığını belirteyim. Dermis derinin destek dokularının yer aldığı bir katmandır ve zedelendiği takdirde deride iz kalır. Yüzeysel deri hasarları genellikle tam veya neredeyse tama yakın düzelerek iyileşirler. Fakat derin katmanlarda oluşacak hasarlar bir yara izi bırakmadan genellikle iyileşmezler. Bu nedenle dövme yaptırmadan önce şunu iyi bilmek gerekir ki:
Derinin derinliklerine batan iğnelerin yapacağı hasar daha sonra dövme silinse dahi deride bir hasara neden olabilir.
Dövme boyasının derinin derinlerine yerleştirilmesi nedeniyle dövmeyi tamamen silebilen ve deride hiç iz bırakmayan bir merhem veya ilaç bulunmamaktadır. Derin soyucu ilaçların deride yaptığı asit yanıkları boyar maddenin kısmi olarak azaltılmasına yarasa da deride iz bırakma şansı vardır. Biz dermatologlar asitle tedavi edilmeye çalışılmış ve üçüncü derece deri yanıkları gelişmiş veya yanık izleri oluşmuş çok sayıda vaka ile karşılaşıyoruz. Bu nedenle asitli merhemler, asidin dövme iğneleri ile deri içine verilmesi gibi uygulamalardan sakınılmasını öneririm.
Lazerle Dövme Silme en iyi seçenek;
Lazerler arasında özel bir lazer türü olan Q anahtarlı lazerler dövmede kullanılan boyayı hedef alır ve deri içinde parçalarlar. Lazer işlemi de aslında deride bir hasar oluşturur. Fakat, lazer tedavisinin oluşturduğu hasar büyük oranda derinin onarabileceği hasarlardır. Onarım sırasında vücudun bağışıklık sistemi mekanizması harekete geçer ve deri içinde parçalanmış olan dövme boyalarını deriden uzaklaştırır. Deri içindeki bu iyileştirme işlemleri görünür bir yara olmamasına rağmen en az altı hafta sürmektedir. Dövmelerin lazerle bir seansta silinme şansı çok hafif olanlar haricinde genellikle yoktur. Ve tekrarlanan seanslara gerek duyulur. Yara iyileşme süreci temel alındığında en erken sekiz hafta arayla lazer tedavisi tekrarlanmalıdır.
Bazı profesyonel dövmelerde iyi bir boya kullanılsa da çok miktarda kullanılması nedeniyle dövmelerin tamamen çıkarılma şansı bulunmayabilir. Hiçbir dövme boyası lazerle çıkarılmayı hedef alacak şekilde üretilmemektedir. Fakat bazı renkler lazerle çok daha kolay ve izsiz tedavi edilebilir. Bu renkler kırmızı ve siyahtır. Diğer tonlarda maalesef dövme silme amaçlı kullanılan lazerler bazen yeterli olamayabilir veya açıklı koyulu renkler şeklinde izler bırakabilir.
Amatör dövmelerde kullanılan mürekkep gibi boyaların Q anahtarlı Lazerle tedavi şansı çok azdır. Bu tür dövmelerde fraksiyonel lazer olarak isimlendirilen sistemler ile sonuç alınabilmektedir.
Yukarıda açıklamaya çalıştığım dövme silme ile ilgili sorunlar nedeniyle bir dövme yaptırmadan önce birkaç kez düşünmeniz gerektiğini ve yaptırmaya karar verirseniz belki ileride sildirmeyi düşünebilirsiniz mantığı ile dövmeciniz den az boya kullanılan ve diğer renklere göre daha kolay çıkartılabilen renklerin tercih edilmesini istemenizi öneririm.