Derinin Yaşlanmaya Bağlı Değişiklikleri

Derinin Yaşlanmaya Bağlı Değişiklikleri

Yaşlanma kronik bir işlem. Her gün bir önceki güne göre daha yaşlanıyoruz. Derimizde bu durumdan nasibini doğal olarak alıyor. Aslında en hızlı yaşlanabilen organımız da deri. Deri malum bizi dışsal olumsuzluklardan koruyan en değerli ve yeniden aynısı yapılamayan bir organ. Bu nedenle kendisi bizi koruduğu gibi bizim de derimize çok özenle bakmamız gerekiyor.

Derinin yaşlanması birçok farklı etkenin rol oynadığı karışık bir olaydır. Görsel olarak deride kırışıklıklarda artma, ana hatlarda derin çizgilenmeler, dudakta incelme, genişleme, yüz ve üst göz kapaklarında sarkma, kaş şeklinde değişiklikler, deri altı yağ dokusunda incelme ve yer değiştirme, gözeneklerde genişleme, güneşe bağlı lekelerde artış, damarlarda genişleme, saç ve tırnak değişiklikleri gözlenir.

Haberin Devamı

Yaşlanma üzerinde etkisi olan faktörleri içsel ve dışsal etkenler olarak kabaca ikiye ayırmak mümkündür.

İçsel yaşlanma ne demek?

Bu durum kişilerin kalıtsal altyapısı ve geçip giden zaman olarak tanımlanabilir. Bu durum kaçınılamayan ve kontrol edilemeyen bir durumdur. Bununla birlikte antioksidanların ( Vitamin C-E) ve bazı retinoidlerin içsel yaşlanmayı yavaşlatıcı veya engelleyici etkilerinin olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.

İçsel yaşlanmaya bağlı deri değişiklikleri nelerdir?

Saçların ağarması, kıl sayısında azalma, tırnaklarda yapısal değişiklikler, deri altı yağ dokusunda incelme, kemik yapısında değişiklikler, derinin destek katmanında incelmeye bağlı elastikiyetteki azalma içsel yaşlanmanın deri üzerinde yaptığı değişikliklerdir.

Dışsal yaşlanma denince ne anlaşılır?

Derinin dış etkenlere bağlı yaşlanması anlaşılır. En önemli dışsal yaşlandırıcı etken maalesef gün ışığıdır. Gün ışığının ömür boyu birikim etkili yaşlandırıcı özelliği vardır. Bunun yanında çevre kirliliği, sigara tüketimi, zararlı kimyasallarla temas diğer önemli yaşlandırıcı dışsal etkenler arasında sayılabilir.

Dışsal etkenlere bağlı deride oluşan değişikler nelerdir?

Deri kuruluğu, çillenme-lekelenme, kırışıklıklar, derideki küçük beyaz lekelenmeler sayılabilir.

Haberin Devamı

Deri yaşlanmasını önleme ve geriletme yöntemleri

  • Sigara ve alkol kullanımının kesilmesi, düzenli yapılan egzersizler, diyet kontrolü içsel yaşlanmayı kontrol etmede önemlidir.
  • Düzenli ve kutsal bir görevmiş gibi güneş koruyucu ürünlerin kullanımı ve güneşlenmekten kaçınma özellikle dışsal yaşlanmanın engellenmesi için çok önemlidir. Bu önlemleri özellikle çocukluk döneminde alıştırmak gerekir.
  • Nemlendirici kullanımı. Cilt kuruluğu da özellikle olguluk döneminde bir yaşlanma belirtisidir. Aynı zamanda kuru iklim ve tahriş edici maddeler de deri kuruluğunu arttırabilir. Yumuşak temizleyiciler ile ılık banyo yapılması ve hemen banyo sonrası kullanılan nemlendiriciler ile daha nemli bir cilt elde edilebilir.
  • Retinioid gibi cildi normalleştiren ve C vitamini, floretin gibi anti-oksidanların yüzeysel kullanımı ile derideki içsel ve dışsal yaşlandırıcı etkenleri kontrol etme ve olumsuz değişiklikleri geriletmek mümkün olabilir.
  • Kimyasal peeling, lazer uygulamaları, radyofrekans, Biodermogenesi, dolgu veya botulinum toksin uygulamaları ile farklı sorunları tekli veya birlikte uygulamalarla düzeltmek mümkün olabilmektedir.

www.elitpoliklinigi.com