06.03.2021 - 16:46 | Son Güncellenme:
Down sendromu geçmişten günümüze en fazla görülen genetik farklılıklardan bir tanesi olarak bilinir. Geçmiş yüzyıllarda down sendromlu kişilerin yaşama süresi düşüktür. Günümüzde ise tıp dünyasındaki gelişmeler sonucunda down sendromlu kişilerin ortalama ömür aralığı 50 olarak bilinmektedir.
Down Sendromu Kaç Yaşına Kadar Yaşar?
Günümüzde dünya genelinde ve Türkiye'de çok sayıda down sendromlu kişi görülmektedir. Genetik bir düzensizlik sonucunda down sendromu meydana gelmektedir. Bu bir hastalıktan ziyade genetik bir farklılık olarak görülmektedir. Bu tanı gebelik ve doğum tanısı ile konulur. Down sendromlu çocukların fiziksel bazı farklılıkları bulunmaktadır.
Down sendromlu kişilerin yaşam süresi geçmiş yıllarda düşük olsa da günümüzde bu oran giderek yükselmiştir. Tıp dünyasındaki gelişmeler nedeni ile down sendromlu kişiler yaklaşık 50 yaşına kadar yaşarlar. Toplum tarafından dışlandıkları ve sosyal hayata daha geç atıldıkları için down sendromlu kişilerin yaşam süresi de etkilenebilir.
Down Sendromlu Hastaların Yaşam Süresi Kaç Yıldır?
Dünya genelinde neredeyse tüm insan ırklarında down sendrom görülebilir. Tüm hücrelerde değişiklik olduğu için belli bir tedavi bulunmuyor. Buna rağmen down sendromlu kişilerde yaşanan göz bozuklukları, kalp sindirim kanalı ve zeka yetersizlikleri doğru bir tedavi yöntemi uygulanarak bunlar da iyileştirilebilir.
Down sendromlu kişilerin yaşamlarının iyileştirilmesi için beslenme, fizik tedavi ve erken eğitim konularına da dikkat edilmelidir. Down sendromlu kişiler toplumda soyutlanmadan özgür bir şekilde yaşayabilirler. Sosyal yaşama rahatça katılan sown sendromlu kişilerin yaşam süresi de artacaktır. Tıptaki gelişmeler nedeni ile down sendromluların ortalama yaşam süresi 50 yıl olarak bilinir. Yaşam koşulları da iyi olan bir down sendromlu kişi 50 yıl rahatlıkla yaşayabilir.
Down Sendromu Tedavi Edilir mi?
Down sendromun bilinen bir tedavisi yoktur. Genetik bir farklılık olan down sendromu 35 yaş üstü hamile kalan kişilerde risk oluşturmaktadır.