16.11.2016 - 15:34 | Son Güncellenme:
Zirkonyum diş kaplama tedavisinde merak edilenleri Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nden Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Dr. Gözde Sular açıklıyor.
Diş rengine yakın doğal görünüm
Dr. Gözde Sular, estetik diş tedavilerinde zirkonyum maddesini şöyle anlatıyor; "Zirkonyum oksit yüksek dirençli bir porselendir. Estetik beklentisi yüksek olan hastalarda geleneksel metal destekli porselen sistemlerine göre daha doğal bir görüntü sağlamasından dolayı kullanılmaktadır.
Diş destekli kron köprü protezlerde, implant üstü kron köprü protezlerde tercih edilmektedir.
Zirkonyum kaplamaların hasta için avantajları bulunmaktadır. Diğer metal destekli porselenlerde kullanılan metal alaşımlar ışık geçirgenliğini olumsuz etkilemektedir. Zirkonyum ise diş rengine benzer yapıdadır ve daha doğal bir görünüm vermektedir. Dayanıklı ve korozyona karşı dirençli bir malzemedir.
Zirkonyum kaplama süreci protezlerin yapım süresi 3-5 seans sürmekte ve 7-10 gün içerisinde bitirilmektedir. Ancak hastanın isteklerine bağlı olarak seanslar uzatılabilir.
Zirkonyum kronlar geleneksel metal destekli kronlara göre doğal dişe daha çok benzemektedir. Bu materyaller ile farklı birçok renk seçeneği sunulmakta ve hastaların doğal dişlerine uygun kronlar hazırlanabilmektedir.
Ayrıca implant üstü kronlarda da zirkonyum kullanılabilmektedir. Hatta implant üstü abutment parçaları da zirkonyum materyalinden kullanılarak çok daha estetik sonuçlara ulaşılabilmektedir. Özellikle ön bölge dişlerde tatmin edici tedaviler yapılabilmektedir. Zirkonyum doku dostu bir materyaldir. Bazı metal alaşımlarında görülen korozyon, diş dokularında ve dişetlerinde siyah-gri renk yansıması zirkonyumlarda elimine edilmiştir.
Zirkonyum kaplamalar dişe zarar verir mi?
Bütün kron çeşitlerinde yani kaplama yapılacak dişlerde, dişleri bir miktar aşındırmak ve yapılacak protez dişe yer açmak gerekmektedir. Dolayısıyla zirkonyum protezler için de dişlerde az miktar aşındırma yapılmaktadır ancak bu miktar metal destekli kaplamalar için yapılan aşındırmadan daha fazla değildir.
Zirkonyumun kırılma direnci ve dayanıklılığı oldukça yüksektir. Ancak yapılan protezlerde kesin bir kullanım ömrü verilmesi doğru değildir. Çünkü kullanılan malzeme kadar kullanan kişinin kas aktivasyonu, anormal alışkanlıkları, beslenme alışkanlıkları da protezin ömrü üzerinde etkili olmaktadır.” diyor.