Su içmekte zorlanıyorum, suyu daha rahat nasıl içebilirim?
Öncelikle suyu yavaş içtiğinizden emin olun. Hızlı içmek midede gerginlik ve tıkanma hissine neden olabilir. Ameliyat sonrası ilk 3 gün suyu içmekte zorlanabilirsiniz ama eve çıktığınız zaman suyun içine elma, tarçın kabuğu, taze nane, fesleğen yaprağı vb. koyarak aromasını değiştirerek içebilirsiniz. Beslenme listenizde olan bitki çayları ( ıhlamur, rezene, adaçayı vb.) da su yerine geçer. Su tüketiminizi arttıramıyorsanız daha fazla bitki çayı içebilirsiniz.
Meyve çaylarını demleyip buz kalıbında dondurun ve suyunuza atın. Farklı aromayla daha rahat su içebilirsiniz.
Elma suyunu içmekte zorlanıyorum, başka meyve suyu içebilir miyim?
Elma suyunu sulandırarak içmeyi deneyin. İlk hafta sindirimin rahat olması ve en berrak meyve suyu elma olduğu için tercih ediyoruz. Çok zorlanırsanız içmeyebilirsiniz, şekersiz komposto suyu yapabilirsiniz.
Taze meyve suyunu kendim hazırlayıp içebilir miyim?
Taze meyve suyunu tercih etmiyoruz. Çünkü asit miktarı daha yüksek. Hem asit miktarından hem de sindirimi daha zor olacağı için midenizi zorlayabilirsiniz.
Sıvı tüketimim ne kadar olmalı, bir sınır var mı?
İlk hafta aldığınız tüm sıvılar ( su, çorba, et suyu, tavuk suyu, komposto) en az 1.5 litre (Yaklaşık 7-8 su bardağı) olmalıdır. İlk günlerden sonra bu miktar artabilir, kişinin tüketimine göre miktar değişir. En fazla 2-2.5 litreye kadar sıvı alımı artabilir. Dikkat etmeniz gereken yudum yudum ve ılık içmektir. Vücut sıvı dengesini korumanız için bol su içmeye çalışın.
NOT: İlk 2 hafta 1 saat içinde 1 su bardağı (200 ml) sıvıyı geçmemeye çalışın.
Bulantı hissettiğimde ne yapmalıyım?
Yediğiniz veya içtiğiniz besinle alakalı olabilir, hızlı tüketmiş olabilirsiniz. Hiçbir neden olmasa da bu şekilde hassasiyetler gelişebilir. Beslenmenize en az 1 saat ara verin, yürüyüş yapın.
Kusma ne zaman olur? Ne yapmalıyım?
Hızlı yerseniz, mide kapasitenizi zorlarsanız, yağlı, şekerli, hamurlu yiyecekler tüketirseniz kusma olabilir. Midenizde doluluk hissettiğiniz zaman yemeğe devam etmeyin. Yemekleri yavaş yiyerek iyi çiğneyin ve yeme sürenizi 20-25 dakikaya çıkarmaya çalışın. Kusarsanız beslenmenize en az 1 saat ara verin ve kusmanıza sebep olan besini 1 hafta tüketmeyin.
Protein tozunu tüketemiyorum? Ne zamana kadar tüketmeliyim?
Ameliyat sonrası ilk 2 hafta protein shake veya tozunu mutlaka kullanmalısınız. Zira çok düşük enerji ile beslendiğiniz için halsizlik, yorgunluk olabilir. Protein iyileşme sürecinizi hızlandırır. Kas kaybınızı önlemek ve beslenmenizi desteklemek için dışarıdan protein almanız gerekmektedir. Doktorunuz ve diyetisyeniniz ile görüşüp başka ürün deneyebilirsiniz.
3. hafta diyetinize proteinli besinler ekleyeceksiniz, eğer yeterli besin tüketebilirseniz protein shake /tozu bırakabilirsiniz. Bunun için yine besin tüketiminizi diyetisyeniniz ile birlikte değerlendirip karar vermelisiniz.
Yürüyüş ne zaman ve nasıl yapmalıyım?
İlk 2 hafta halsizlik ve yorgunluk olabileceği için kendinizi yormadan, hafif tempolu (3-4 km/saat) yürüyüş yapmaya çalışın. 10. gün yaranızın iyileşme durumuna göre doktorunuza danışıp yüzmeye başlayabilirsiniz. 1 ay boyunca yüzme ve yürüyüş dışında midenizi zorlayan fiziksel aktivitelerden kaçının. 1 ay sonrasında daha yüksek tempolu ve farklı sporlar yapabilirsiniz.
Acı biber, baharat, turşu, şalgam suyu tüketebilir miyim?
1 ay boyunca kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.1 ay sonrasında midenizi rahatsız etmediği sürece acı ve baharatları tüketebilirsiniz.
Limon ve limon suyu kullanabilir miyim?
Asit içerdiği için önermiyoruz ama 2 hafta sonrasında çok az kullanılabilir. Asit içeren meyveler de yine 1 ay boyunca tüketilmemelidir. Mandalina, portakal, greyfurt vb.
Ağız kokusu için ne yapabilirim?
Vücutta yağ yakımına bağlı olarak ve karbonhidrat tüketilmediği için keton cisimleri oluşur. Bu da ağız kokusuna sebep olur. Dilerseniz karanfil çiğneyebilir, damağa yapıştırılan striplerden kullanabilirsiniz. Sakız çiğnemeniz hem açlık hissinizi arttırır hem de hava yutmanıza, dolayısı ile gaz şikayetine neden olur. Bu sebeple sakız çiğnemeyin.
Dumping Sendromu nedir?
Besinlerin iyice sindirilmeden hızlı bir şekilde bağırsağa geçmesi sonucu oluşur. Midede ağrı, dolgunluk, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, taşıkardi, bağırsak hareketlerinin artmasına bağlı ishal, hipertansiyon, hiperglisemi (kan şekeri yüksekliği) görülür. Basit karbonhidratlar( şeker ve şeker içeren besinler, bal, pekmez vb.) ve meyveler azaltılmalı, posalı ve proteinden zengin besinler arttırılmalıdır. Çok soğuk besinler uyarıcı olduğu için tüketilmemelidir.
Kabızlık durumunda ne yapabilirim?
Meyve (özellikle kayısı,erik,armut, incir)- sebze (özellikle bamya, kabak) ve salata tüketimini arttırın (3.haftadan itibaren). Süt yerine kefir, sade probiyotik yoğurt tercih edin. Su tüketimine dikkat edin, daha çok hareket etmeye çalışın.
Kilo veremiyorum
İlk ay ağırlığınızın %10 ‘u, ikinci ay %8’i, üçüncü aydan itibaren ise her ay %4 ‘ü azalabilir. Bu değerler kişiye göre değişebilir, daha az veya daha fazla olabilir. Özellikle ameliyattan sonraki ilk bir ayın ilk 2 haftası sıvı kaybından dolayı hızlı bir ağırlık kaybı olur, son iki hafta ise kayıp yavaşlar. Bu moralinizi bozmasın. Unutmayın ağırlık kaybı için moral ve motivasyon çok önemlidir. Toplamda verdiğiniz kilo önemlidir.
Saçlarım dökülüyor
Ameliyat sonrasında 3. ve 9. Aylar arasında herhangi bir dönemde ortaya çıkabilir. Yeterli protein alamadığınız için çinko ve biotin eksikliği olur. Bu da saç dökülmesine neden olur. Ek suplemantasyon almanız gereklidir. 1 ay sonrasında yeterli beslenmeniz saç dökülmenizi azaltacaktır.
Gaz şikayetim var nasıl önleyebilirim?
Ameliyat sonrası gaz görülen bir durumdur. Rezene, anason çayı içmeniz, hareketli olmanız ve hafif yürüyüşler yapmanız gaz şikayetinizi azaltır. Süt, yoğurt, kefir gibi besinleri çok soğuk tüketmekten kaçının.
Beslenme ve diyetle ilgili tüm sorularınız ve danışmanlık hizmetleri için dytnida@gmail.com mail adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Sevgiler