Her pazartesi diyete başlayıp ertesi gün bozanlar; davetler, düğünler bayramlar, kutlamalar derken bir türlü diyete başlayamayanlar, komşuda, ofiste ikramlara hayır diyemeyenler; reklamlardan hemen sonra buzdolabına koşanlar, avmlerin fastfood bölümünden ayrılamayanlar, bu bahaneler çok masum gibi görünse de ne yazık ki diyetteki iradenizi ve motivasyonunuzu düşüren temel taşları oluşturmaktadır.
ZAYIFLAMA ÖNERİLERİ
Yaz aylarında kontrolü elden kaçırıp kilo alanlar bugünlerde sürekli internette diyet, zayıflama, hızlı kilo kaybı gibi kelimeleri aratıp kısa yoldan çözüm bulmaya çalışıyor. Aslında bu üç kelimeyi de hayatınızdan çıkarıp ‘’dengeli beslenme ve düzenli egzersiz” bilincini benimseyerek, uzman kişi ile yola koyulmak sizin kestirmeden hedefinize ulaşmanıza ve sağlıklı hayat sürmenize katkı sağlayacaktır.
Aynı zamanda çok sık kilo alıp vermek, sürekli uzman kontrolünde olmayan diyetlerinin içinde bulunmak, kilo kaybederken ne yazık ki sağlığınızı da kaybetmenize sebep olabilir.
3 ANA 3 ARA ÖĞÜN YAPIN,
Günlük olarak tüketeceğiniz miktarları 6 öğün olacak şekilde ayarlamaya çalışarak az ve sık beslenin. 3 saatten fazla aç kalmamaya özen gösterin ki kan glikozunuzda dalgalanmalar yaşamayın. Doğru tüketilen ara öğünle hem iştah yönetimine destek olur hem de metabolizmanın o öğünde gelen besini sindirimi ve emilimi sırasında enerji üretmesini sağlamış olursunuz. Unutmayın ara öğünler tatlı krizlerinden uzak durmak, metabolizma hızınızı arttırmak ve bu sayede kalıcı kilo vermeniz için şart.
KAHVALTI GÜNÜN EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜ
Kahvaltı yapmamak gün içinde kendinizi daha aç ve yorgun hissetmenize yol açtığı gibi günün ilerleyen saatlerinde normalde yediğinizden daha fazla yemenize sebep olur. Sağlığınızı önemsiyor ve kilo vermek istiyorsanız, sabahları mutlaka kahvaltı etmelisiniz.
GEÇ YENEN YEMEKLERE DİKKAT
Geç saatlerde yenen yemeklere dikkat etmelisiniz. Çünkü gece tüketilen besinleri vücudumuz daha zor yakmaktadır. Bu nedenle yediklerimizin yağa dönüşme ihtimali ve neticesinde de kilo alma ihtimali yüksektir. Fiziksel aktivitenin en az olduğu geç saatlerde atıştırma yapılacaksa tercihlerde; enerjisi düşük,bol lif ve su içeriği yüksek domates, salatalık, havuç gibi besinlere yer vermek kalori alımı bakımından daha doğru olacaktır.
SU İÇİN
Günde 2-3 litre su için. Lütfen su tüketmek için susamayı beklemeyin, susama hissettiğinizde vücudunuzda %1 lik su kaybı gerçekleşmiş demektir. Aşırı su kaybı konsantrasyon güçlüğü ve hafıza bulanıklığı oluşturmaktadır.
YEŞİL ÇAY
Yeşil çay yüksek antioksidan içeriği ile cildin yenilenmesini hızlandırır ve kolajen üretimini destekler. Aynı zamanda yeşil çayın metabolizmayı hızlandırdığına dair araştırmalar da bulunmaktadır. Yeşil çaya karşı vücudunuzda hassasiyet veya doktorunuzun belirlediği bir hastalığınız yoksa günde en az 3 fincan tarçınlı yeşil çay tüketmenizi tavsiye ederim.
DİYETİSYENLE ÇALIŞIN
Diyet bir ekip işi, tek başınıza da başarabilirsiniz ama bir uzmanla çalışmak her zaman en doğrusudur. Özetle bir diyetisyeniniz olmalı ve size özel bir program oluşturmalı.
HAREKET ETMEYE BAŞLAYIN
Açık havada bol oksijen alarak yürüyüş yapmaya başlayabilirsiniz. Bu hem kan şekerinizi düzenleyecek hem de insülin seviyenizi aşağı çekecektir. Haftada 6 gün 50 dakika yürümek idealdir. Ya da size en uygun, zevk alacağınız başka spor aktivitelerine yönelebilirsiniz. Bizim önerimiz cardio tarzı egzersizlerinizi aç karnınıza yapmanız olacaktır. Sabah kanda bulunan serbest yağ asidi miktarı daha yüksektir, yakılmaya hazır halde bulunur ve bu durumda daha fazla yağ yakmış olursunuz. Tabii yapılan aktivitenin süresi de önem taşımaktadır. Normalde egzersize başladıktan 18- 22 dk sonra yağ yakımı başlamaktadır.
DAHA HAFİF BESLENİN
Her öğünde muhakkak tam tahıl ürünleri tüketmeye özen gösterin. Yağ alımını sınırlamak için kızartma ya da kavurma yerine ızgara, buğulama, haşlama ya da fırında yöntemleri tercih edebilirsiniz. Antioksidan ve vitamin- mineral ihtiyacınızı karşılamak farklı renklerde 5-6 porsiyon kadar meyve ve sebze tüketebilirsiniz. Süt, yoğurt ve peynir tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Et ve tavuğun görünür yağlarını tüketmeyin. Öğle ve akşam öğünlerinize salata ekleyin ancak sos olarak sadece 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, limon ve sirke kullanın.
BESİN ÇEŞİTLİLİĞİNE YER VERİN
Günlerce aynı besinleri tüketerek metabolizmayı ihtiyacı olan besinlerden mahrum bırakmak metabolizma hızınızı gerçekten olumsuz etkiliyor ve beraberinde bir çok hastalığı beraberinde getiriyor. Bu nedenle beslenmeniz daima çeşitli besinlerden oluşmalıdır.
BESİN GÜNLÜĞÜ TUTUN
Ne yediğini not alan kişiler daha kolay zayıflıyor. Neyin eksik neyin fazla olduğunu görmek ve besin çeşitliliğini artırmak için harika bir fikir.
İŞLENMİŞ GIDALARDAN UZAK DURUN
İşlenmemiş “gerçek” gıdalar almaya başlarsanız, bunlar kan şekerinizi düzenleyecek, stres seviyenizi aşağı çekecek, vücudunuzdaki enfeksiyonları iyileştirecek, insülin direnci ve diyabeti önlemek için çok gerekli olan bir şeyi yaparak karaciğerinizdeki sorunları giderecektir.
KALİTELİ UYKU
Kilo verme düzensiz uyku nedeniyle salgılanan bazı hormonları tarafından engellenir. Metabolizmanın gün ışığıyla paralel olarak uyumasını ve uyanmasını sağlayan hormon melatonin hormonudur. Melatonin, en yüksek seviyesine 23.00-04.00 da ulaşır ve sabah saatlerinde seviyesi tekrar düşer. Melatonin hormonu güçlü bir antioksidandır yani vücudunuza zararlı olabilecek maddeleri etkisiz hale getirerek vücudun yenilenmesini sağlar. Bu nedenle karanlık bir ortamda ve belirtilen saat aralığında uyumanız önemlidir.
VÜCUDUNUZU TANIYIN
Size neyin iyi geldiğini en iyi siz bilirsiniz. Size iyi gelen ve gelmeyen besinleri bir kenara not alın.Ve öncelikli hedefiniz hiçbir zaman zayıflamak olmasın. Şişmanlığı, zayıflığı, verilmesi gereken kiloları bir kenara bırakıp, iyi yaşamayı, bedenimizi iyi beslemeyi, mutlu olmayı önemseyelim. Neticede insan hangi şartlarda olursa olsun iyi beslenmekle yükümlü.