Üzüm, anavatanı Ege olup ağaçta yetişen bir meyvedir. Asmagiller familyasına ait olan üzümün sağlık açısından çok fazla yararları bulunmaktadır. İçerdiği yüksek miktarda antioksidan ve vitamin -mineral sayesinde mucizevi bir meyve olarak adlandırabiliriz.
Antioksidan Deposu: Oligomeric Proanthocyanidin (OPC) üzüm çekirdeğinde bulunan çok güçlü bir antioksidan maddedir. Bu maddenin en önemli özelliği kolesterolün vücutta oksitlenmesini önleyerek kalp damarlarında yağ birikimini engellemektir.
Cildin Yaşlanmasını Geciktirir: Üzümde bulunan flavanoidler ciltteki elastin ve kollajen dokularını koruyarak yaşlanma etklerini azaltır. Ayrıca, antihistaminik özellik göstererek kişiyi alerjiye karşıda korumaktadır.
Kolesterol Dostu: Üzümün kabuklarında bulunan resveratrol hem damar sertliğini önler hem de kötü kolesterolü (LDL) düşürmektedir.
Kansızlık: Üzüm, demir içeriği yüksek bir meyve olduğundan kan yapıcı özelliği bulunmaktadır. Aynı zamanda üzüm çekirdeği C vitamininden zengin olduğu içinde üzümü çekirdekleriyle tükettiğinizde kansızlık sorununu ortadan kaldırmış olursunuz.
Göz sağlığı: A vitamini içeriğiyle gözde bulunan kılcal damarların güçlenmesini sağlayarak, ilerki yaşlarda ortaya çıkabilecek olan görme bozukluklarını engellemektedir.
Kansere Düşman: Siyah üzümün kabuk ve çekirdeğinde anti-kanserojen ve anti-oksidan özellik taşıyan maddeler bulunduğundan dolayı kansere karşı koruyucudur.
En önemlisi ise, herşeye çare olan bu güzel meyveyi ne kadar tüketelim asıl soru olmalı ??
Hergün 15 adet üzüm ve çekirdeği idealdir. Fakat üzümün fruktoz içeriği yüksek olduğundan, karaciğer yağlanması, insülin direnci ya da şeker hastalığınız var ise kontrollü tüketmenizde fayda olacaktır.