Her derde deva olan nar; demir, folat , kalsiyum, fosfor ve potasyum mineralleri, ve B1, B2 , C ve K vitaminleri açıısndan da oldukça zengin bir meyvedir. Bunların yanı sıra iyi bir lif kaynağıdır. İçeriğinde 122 adet fitokimyasal bulunur.
Fitokimyasallar bitkiler tarafından üretilen bileşiklerdir. Nar ve nar çekirdeği, yüksek miktarda polifenolik bileşikler, tanen ve antosiyoninler içerirler ki; bu maddeler bilinen en güçlü antioksidanlardır. Bu antioksidanlar da, bizi kanserden ve birçok hastalıktan koruyan güçlü silahlardır.
Narın, anti kanser özelliği olduğu gibi, bağışıklık sistemini güçlendirici, anti aging ve anti inflamatuar (iltihaplanma karşıtı) özellikleri de bulunmaktadır. Ayrıca, içeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde,damarlarda sertleşme ve plak oluşumunu engelleyerek kan akışının düzenlenmesini sağlayarak tansiyonunun yükselmesini engellemektedir.
Yapılan bir araştırmaya göre; günlük ortalama 1 bardak (200 ml ) nar suyu içmenin öğrenme ve hafızayı artırabileceği bulunmuştur. Nar suyunun antioksidan konsantrasyonu ve oksidatif stresi etkileme yeteneği, kadınlarda doğurganlığa faydalı olabileceğini de göstermiştir.
Not: Günde 1 adet orta büyüklükte nar tütebilirsiniz ya da 1 bardak nar suyu içerbilirsiniz . Unutmamamız gereken nokta, meyvenin kendisini tükettiğimizde ki aldığımız posanın barsak floramızı olumlu etkileyeceğidir. 3 yemek kaşığı yoğurt ile birlikte orta büyüklükteki bir nar tüketmeniz sizin için sağlıklı bir ara öğün seçeneği olacaktır.
Dyt. Meltem Bilgen ESLEN