Diyetisyen Gamze Altınay

Diyetisyen Gamze Altınay

dyt.gamzealtinay@gmail.com

Tüm Yazıları

Baharın gelmesiyle birlikte renk renk sebzeler marketlerde yerini almaya başladı bile. Biz çok iyi biliyoruz ki sebzelerin ve meyvelerin yüksek antioksidan ve posa içeriği sayesinde sayısız sağlık faydası mevcut. Fakat bu faydalarından maksimum düzeyde yararlanmak için dikkat etmemiz gereken birkaç nokta var. Örneğin sağlıksız pişirme yöntemi kullandığımızda gıdaların besleyici değeri oldukça düşüş gösterir. O nedenle yemeklerimizi hazırlarken mutlaka besine özgü doğru pişirme yöntemleri kullanmaya çalışalım.

Bir diğer alternatif ise sebzeleri ‘raw’ yani ‘çiğ’ tüketmek. Çiğ sebze tüketimi sebzelerin besleyici değerini yitirmeden tüketmemiz için bir seçenektir. Ayrıca çiğneme süresinin uzun olması yemek yeme süresini uzatarak beynimizde doygunluk sinyali oluşması adına bize oldukça destek olur. Burada dikkat etmemiz gereken en önemli nokta ise sebzelerin iyi bir yıkama işleminden geçmiş olduğundan emin olmak. Bugün sizlere iyice yıkadığınız sebzelerle hazırlayabileceğiniz harika bir detoks hazırladım. Bu detoksu 2 gün uygulayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Raw Sebze Detoksu

Kahvaltı:

Raw Kahvaltı Salatası

1 yumurta
1 adet salatalık
Bol maydanoz
3 adet zeytin
1 çay kaşığı pul biber

Öğle:

4-5 yaprak roka
1 yemek kaşığı lor peyniri
2 yemek kaşığı karabuğday
2 yemek kaşığı turp
1 yemek kaşığı soya filizi

Karabuğdayları haşlayıp diğer tüm malzemelerle karıştırın.

Ara: 1 porsiyon meyve 6 badem veya fındık

Akşam:

3 kaşık haşlanmış şeker fasulyesi veya kuru fasulye
1 adet salatalık
3 adet taze soğan
1 adet kereviz sapı
Bir tutam doğranmış maydanoz
Tuz
Limon
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Karabiber

Doğranmış sebzelerle tüm malzemeleri karıştırın.