11.09.2021 - 01:31 | Son Güncellenme:
Diyabetik ketoasidoz, vücut içerisinde çok fazla keton birikmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumun yaşanmasıyla birlikte kişiler komaya girebilir ve daha uzun sürmesiyle ölme yol açabilen bir durumdur.
Diyabetik Ketoasidoz Nedir? Neden Olur?
Şeker hastalığı çok fazla kişide görülebilecek bir sağlık sorunudur. Şeker hastalığında bulunan birçok detay bulunuyor. Özellikle diyabetik ketoasidoz, kişilerin büyük sorunlar yaşamasına neden olabiliyor.
Vücut içinde keton birikebiliyor. Biriken bu ketonlar insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Kişiler bu durumu yaşadığında ölümcül risklerle karşı karşıya kalabiliyor.
Diyabetik ketoasidoz, insülin yetersizliğiyle de ortaya çıkabilen bir durumdur. Ölümcül riski bulunan bu durum mutlaka önemsenmeli ve bu durumlar yaşandığında sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekir. Yaşanan bu durumun kişilerde görünen bazı belirtiler vardır.
Ketoasidoz Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Şeker hastalarında oluşan ketoasidoz, birçok belirti gösterebiliyor. Yaşanan bu belirtiler kişilere göre değişiklik gösterebiliyor. Yaşanacak olan belirtiler kişiler tarafından mutlaka önemsenmelidir. Özellikle şeker hastası olduğunu bilen kişilerin bu durumları yakından takip etmesi gerekiyor. Kişilerde görülen belirtiler şu şekildedir:
Sık idrara çıkma
Kusma
Mide bulantıları
Susuzluk hissi
Nefs kokusu
Kan şekerinin yükselmesi
Halsizlik
Cilt kuruluğu
Ketoasidoz yaşayan kişiler uygulanabilen bazı tedavi yöntemleri bulunuyor. Damardan sıvı takviyesi bu tedavilerin başında geliyor. Özellikle şeker hastalarına uygulanan insülin tedavisi de işe yarayan bir tedavi yöntemidir. Elektrolit takviyesi doktorlar tarafından uygulanan tedavi yöntemleri arasında yer alıyor.