SağlıkDişte estetik sıradan oldu!

Dişte estetik sıradan oldu!

05.09.2008 - 10:49 | Son Güncellenme:

Artık diş hekimliği uygulamaları ağız, diş ve çene hastalıklarının tedavisiyle sınırlı değil. En sık yapılan işlemlerin başında protezler, laminate ve diş beyazlatma geliyor

Dişte estetik sıradan oldu

Artık, diş çürükleri, ağız kokusu ya da eğrilik tek derdimiz değil, dişlerimiz “inci” gibi görünsün, güldüğümüzde diş etleri görünmesin, dişler arasında aralık olmasın istiyoruz. Estetik kaygılar artıyor, diş hekiminin koltuğuna bu kez “diş estetiği” için oturuyoruz. Son günlerde en sık uygulanan diş estetiği operasyonları arasında; protezler, laminate uygulamaları ve diş beyazlatma işlemleri geliyor. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kuron Köprü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Gür, “Estetik uygulamalar rutin işlemler arasına girdi” diyor.

Haberin Devamı

Diş protezi nedir?
Diş ve çevre dokuların çeşitli nedenlerle madde kaybına uğradığı ya da kaybedildiği durumlarda, onarmak ya da eksikliğin tamam-lanması için yapılan restorasyonlara diş protezi adı verilir.

Kuron köprü protezi nedir?
Çeşitli nedenlerle oluşmuş madde kaybı, renkleşme gibi sorunların gideril-mesi amacıyla hazırlanan tek diş restorasyonlarını ifade ediyor. Uygulama bölgesinde bir veya birden fazla diş eksikliğinin bulunması durumunda dişsiz sahaya komşu olan doğal dişlerden veya implantlardan destek alınarak boşluğun doldurulduğu restorasyonlar ise köprü protezleri olarak isimlendirilir.

Proteze kaç eksik diş neden olur?
Eksik diş sayısına ve eksik dişlerin bulunduğu bölgeye bağlı olarak kişilerin çiğneme, konuşma ve görünümlerinde ciddi olumsuzluklar yaşanabilir. Eksik tek bir diş bile ağızdaki armoniyi bozabilir.  

Haberin Devamı

Diş rengini veya şeklini değiştirmek, büyütmek ya da bir kusurunu tedavi etmek için köprü kuron gerekli bir uygulama mı?
Bu konuda temel prensip, minimum madde kaybı ile maksimum fonksiyon ve estetiği sağlamaya çalışmak olmalı. Doğal dişlerdeki estetiği olumsuz yönde etkileyen renk, şekil ve yapı bozukluklarının tedavisi yapılırken mümkün olan en koruyucu yöntemin seçilmesi gerek.   

Peki diş eksikliği söz konusuysa?
Her diş eksikliği vakası köprü protezleri ile restore edilmemeli. Eğer dişsiz bölgeye komşu olan dişler yapısal bütünlüklerini koruyan canlı dişlerse dişsiz bölgenin restoras-yonun implant uygulaması ile yapılması daha doğru. 

Estetik dolgu operasyonları hangi durumlarda uygulanmalıdır?
Estetik dolgular farklı diş renklerine göre kompozit veya porselenden üretilmiş materyallerle yapılan restorasyonlardır. Bu dolguların en büyük avantajları estetik olmalarıdır.  

Aralıkları nasıl kapatıyorsunuz?
Bu durum ya doğumsaldır ya da diş kayıpları sonrasında oluşur. Bu durumda uygulanacak tedavi yöntemine boşluk miktarına göre karar verilir. Genellikle diş eksikliğinin bulunduğu bölgenin önünde ve arkasında yeterli destek sağlayabilecek doğal dişlerin bulunması durumunda restorasyon köprü protezleri ile yapılır.

Haberin Devamı

Ortodontik tedaviye alternatif olarak hangi yollar kullanılıyor?
Dişlerde eğrilik ve çapraşıklık dışında başka bir problem yoksa ortodonti dışında en koruyucu ve en estetik metod “laminate veneer”dır. Bu uygulamayla eğrilik ve çapraşıklık düzeltilirken, dişler üzerinde bulunan bazı kusurlar da giderilebiliyor.

Diş beyazlatma nedir?
Sonradan oluşan renklenmeler dişte estetiği önemli ölçüde bozuyor. Bu durumda doğal dişlerinin rengi dışında herhangi bir estetik şikâyeti bulunmayan hastaların diş renginin bazı kimyasal ajanlarla açılmasına bleaching (beyazlatma) diyoruz. 

Diş beyazlatma işlemi sonrası sonuç almayan hastalara yönelik uygulanacak hangi metodlar en sağlıklıdır?
Bleaching uygulamasıyla çoğu vakada arzu edilen beyazlık elde edilebilmesine rağmen özellikle antibiyotik kullanımına bağlı olarak gelişen renk değişiminde başarılı olmak oldukça zor. Bu durumda laminate veneer işlemiyle dişlerin restore edilmesi, hem hastaların estetik beklen-tilerini karşılar hem de doğal dişlerin bütünlüğü bozulmadan tedavi tamamlanır.

Haberin Devamı

‘Laminate’ uygulaması nedir?
Doğal dişlerin rengi, boyutları ve şeklinden memnun olmayan hastaların estetik beklentilerini karşılayabilmek için uygulanabilecek en etkili yöntemdir. Bazı vakalarda hiç aşındırma işlemi yapılmadan ama genellikle dişlerin sadece ön yüzlerinden 0.3-0.7 mm arasında yapılan bir aşındırma işleminden sonra porselen veya kompozit materyalinden hazırlanan tırnak kalınlığındaki restorasyonlar, dişin ön yüzeyine yapıştırılıyor. 

Diş estetiği pahalı bir işlem mi?Artık diş hekimliği uygulamaları sadece ağız, diş ve çene hastalıklarının tedavisiyle sınırlı değil. Bireylerin estetiğe olan ilgilerinin artması sadece estetik amaçla yapılan pek çok uygulamanın rutin uygulamalar arasına girmesine neden oldu. Bu uygulamalarda faklı yöntemler ve farklı materyaller kullanıldığı için herkesin ulaşabileceği bir fiyat aralığı söz konusu.

İmplant yüzde 95 başarı sağlıyor
Dişinizi kaybettiniz ya da dişlerinizi... Ve son günlerde diş tedavisi yaptıranlardan sıkça duyduğunuz bir terim var: İmplant. Eksik dişlerin yerine çene kemiğine uygulanarak yapılan bu protezler, yüzde 100’e varan oranlarda başarı vadediyor ama bir seanslık uygulamanın ardından yaklaşık 2,5 ay bekleme süresini de aştıktan sonra eksilen dişin yerine implantınıza kavuşuyorsunuz. İmplant tedavisi hakkında son yenilikleri anlatan İstanbul Üniversitesi Kuron Köprü Protezi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Şermet, konuyla ilgili merak edilenlere yanıt verdi...

Haberin Devamı

İmplant nedir? Nasıl uygulanır?
Vücut içerisine yerleştirilen ve bir doku veya organın işlevini yerine getiren yapay cisimlere tıpta “implant” adı verilir. Ağız içerisinde diş kökü işlevini görmek üzere yerleştirilen yapay unsurlara dental implant deniliyor. Diş implantlarının genel tanımı, “Eksik dişlerin yerine çene kemiklerine uygulanan ve protezlere destek veren unsurlar” olarak özetlenebilir. Lokal anestezi altında komplike olmayan bir cerrahi uygulama ile yerleştiriyoruz.

Hangi vakalarda uyguluyorsunuz?
Başlangıçta total dişsizlik vakalarının tedavisine yönelik olarak ortaya çıkmıştı ancak zaman içinde başarılı sonuçlar alınınca, uygulama alanı genişletildi, tüm diş eksikliği biçimlerinin tedavisini kapsar hale geldi. Günümüzde implantların diş hekimliğinde kullanımı oldukça yaygılaştı. 

İmplantlarda başarı oranı nedir?
Oldukça yüksek. Son yapılan çalışmalarda yüzde 95 oranının elde edildiği bildirildi.

Uzun süreli kullanımı mümkün olan ve sağlıklı bir tedavi yöntemi midir?
Yapım aşamasında gerekli özen gösteridiğinde ve yapım sonrasında da hasta ağız bakımına dikkat ettiği taktirde sağlıklı ve uzun ömürlü bir tedavi işlemidir.

Toplam tedavi ne kadar sürüyor?
İmplantların yapımında cerrahi işlem ortalama 1-3 saat arasında sürüyor. Yak-laşık 2-2.5 ay bekledikten sonra, sabit ya da hareketli üst yapı protezi uygulanıyor.

Acı veren bir işlem midir?
Lokal anestezi altında yapılıyor, ağrısız ve komplike olmayan bir cerrahi işlem.

Şeker hastalarında riskli midir?
Hastanın diyabeti kontrol altındaysa implant uygulamasında herhangi bir sakınca görmüyoruz. Diyabet kontrol altında değilse sakıncalı olabilir.

Eksik her diş için implant gerekir mi?
Eksik her diş için implant uygulanabilir. Diş kaybı fazla ise implant üstü köprü protezi planlanarak daha az implant uygulaması yapılabilir.

Pahalı mı?
Hayır. Çünkü hastaya kaybolan dişini yeniden kazandıran bir tedavi şekli olduğu için pahalı olduğunu düşünemeyiz.

Tedavinin riskleri nelerdir?
İyi bir planlama ve tecrübeli bir hekimle tedavi riskleri çok azdır. Öncelikli olarak tam dişsiz vakalarda tam protezlerin tutuculuğunu önemli ölçüde artırır. Hareketli protez uygulanması gereken çoğu vakada implant uygulaması sayesinde hasta sabit protez kullanabilir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar