13.03.2021 - 10:10 | Son Güncellenme:
Tıpta diş eti hastalıklarına periodontitis adı verilir. Diş etinde gelişen yoğun enfeksiyon diş kayıpları ile sonuçlanır. Aynı zamanda yalnızca diş eti diş kayıpları değil yumuşak doku kaybı da en önemli diş eti hastalıklarından biridir. Genellikle ağız içi bakım ve hijyenin doğru ve bilinçli yapılmadığı durumlarda gelişen bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde çok ciddi kayıplarla sonuçlanır.
Periodontolojik Tedavi
Diş eti hastalığı dişin etrafını çevreleyen yumuşak dokunun yani diş etinin enfekte olmasıdır. Düzenli olarak ağız içi bakımı yapılmadığında, bakteri ve mikroorganizmalar zamanla dişin etrafındaki dokulara yapışır. Enfeksiyonun ilerlemesi durumunda öncelikle bağışıklık sistemi tepki verir, bundan sonraki süreç ise tedavi açısından oldukça zor bir süreçtir.
Diş Eti Tedavisinin Önemi
Diş eti hastalıkları yoğun enfeksiyon içerdiği için yalnızca ağız içi diş ve çevresindeki dokuları değil vücudun tamamını etkisi altına alır. Bunun sonucu olarak başka hastalıklar tetiklenir. Diş eti enfeksiyonu ile birlikte bakteriyel plak, dişeti hastalığının zeminini hazırlar. Bu durumda en kısa sürede tanı konulması ve plakların uzaklaştırılması tedavinin öncelikleri arasındadır.
Diş Eti Tedavisi
Dişeti hastalıklarını oluşturan en önemli etken ağız içi bakımının sağlanmamış olmasıdır. Düzenli olarak dişlerin günde 2 kez fırçalanması, diş ipi kullanılması ve ara yüz fırçası ile diş aralarının temizlenmesi gerekir. Ağız içi bakımının eksik ve yetersiz yapıldığı durumda öncelikle diş eti hastalıkları gelişir.
Ağız içi yapısı mukozadan oluşur. Mukoza enfeksiyonun en rahat oluştuğu ortamlardan biridir. Bu konuda yeterli bilince sahip olmayan hastalar periodontoloji uzmanı tarafından hastanın ağız içi bakımı konusunda bilgilendirilmesi gerekir. Diş eti tedavisi uzun soluklu bir tedavidir. Ancak hastanın ağız içi bakımı alışkanlığı gelişmediği sürece diş eti hastalığı kendini yeniler ve kronik hale dönüşür.
Diş Eti Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti hastalığının oluşma sebebi yeterli ağız içi bakımının sağlanmamasıdır. Dolayısıyla tedavi aşamasında özellikle anti mikrobiyal gargara, etken madde olarak antibiyotik özelliğine sahip jel ve bunun yanı sıra hekim tarafından reçete edilen oral antibiyotiklerle tedavi edilir. Başlangıç aşamasında oral yolla tedavi edilmesi mümkündür, fakat kronikleşmiş diş eti hastalıkları diş eti küretajı yani diş eti operasyonu yapılarak tedavi edilir.