Çocuk SağlığıÇocuklarda kemik kırıkları ve tedavi etmenin yolları

Çocuklarda kemik kırıkları ve tedavi etmenin yolları

21.08.2022 - 08:31 | Son Güncellenme:

Yaz mevsiminde daha çok hareketlenen ve dışarıda daha fazla zaman geçiren çocukların bitmeyen enerjisi, kendilerini sakınmadan hareket etmeleri, durmadan koşup oynamaları zaman zaman el, bilek, ayak, bacak ya da parmaklarda kırıkların meydana gelmesine sebep oluyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Özsoy, çocuklarda kemik kırıkları ve tedavileriyle ilgili bilgi verdi.

Çocuklarda kemik kırıkları ve tedavi etmenin yolları

Her yaş grubunda farklı kemik kırıkları görülebiliyor. Taze bir ağaç dalına benzeyen çocukların kemikleri, rahat eğilip büküldüğü için esnektir ve genellikle çok parçalı kırıklar oluşmaz. Çocuklarda parkta oynarken, bisiklete binerken ve koşarken meydana gelen el bileği ve dirsek kırıkları sıklıkla görülüyor. Ayak bileği ve bacak kırıkları da çocuklarda meydana gelen kırıklar arasında bulunuyor. Her kırığın iyileşme süresi birbirinden farklı olmakla birlikte, kemiğin üzerini saran periost yani kemik zarı çocuklukta daha kalındır ve kemiğin kaynamasına yardımcı oluyor. Çocuklarda el bileği kırıkları 3-4 haftada iyileşirken ileri yaşlarda bu süre 4-6 haftaya kadar çıkıyor. Yaş ilerledikçe kırılan kemiğin kaynama süresi uzuyor.

Haberin Devamı

Küçükken kalsiyum depolarını doldurmak ileri yaş için önemli

Çocukluk çağındaki kırıklarda günde 1-2 bardak süt içmek veya süt ürünü tüketmek kırığın hızlı kaynamasında önemli bir rol oynar. Kalsiyum depolarını çocukluk çağlarından itibaren doldurmak ileri yaş için de önemli bir yatırımdır. Aynı zamanda D vitamini seviyesi de hem genel vücut sağlığı hem de kırık iyileşmesi açısından önem taşıyor. Çocuklarda D vitamini seviyesi düşükse mutlaka takviye edilmesi gerekiyor. Hem bacağı hem kolu kırılmış kişilerin ya da çocukların beslenmesine daha çok dikkat edilmeli. Kırık vakalarında tüketilmesi önerilen kelle paça çorbaları çok yüksek kalori içeren besinlerdir ve basit kırıklarda tüketilmesine gerek yoktur. Ancak çoklu kırıklar nedeniyle vücudun çok fazla enerjiye ihtiyacı olan durumlarda ise tüketilebilir. 

Haberin Devamı

Tedavi kırığın yapısına göre değişiyor

Her kırık için farklı tedavi yöntemleri bulunuyor. Bazı kırıklar alçı ile bazıları da ameliyat ile tedavi edilebiliyor. Alçı ile tedavi edilen bir kol kırığında kaynama olmuyorsa ya da yanlış bir kaynama meydana geldiyse kırık ameliyat edilmeli, vidalar ve tellerle desteklenerek tedavi edilmeli.

Ameliyattan kaçınmak kalıcı hasarlara neden olabilir

Çocuklar çok hareketli ve aktif oldukları için basit kırıklar çok sık meydana gelir. Bu kırıkların kaynaması genellikle kolaydır. Ancak daha ciddi bir tablo oluşturan çocuklarda dirsek kırıklarının ise çoğunlukla ameliyat edilmesi gerekiyor. Ameliyat ile kırıklar çok net tespit edilebildikleri için teller ve vidalarla hastayı uzun süre alçıda tutmadan günlük hayatına kavuşturmak mümkün olabiliyor. Aileler gerektiği durumlarda çocuklarını ameliyat ettirmekten kaçınmamalı. İhtiyaç olduğu durumlarda ameliyattan kaçınmak kırıklar nedeniyle bazı kalıcı hasarların oluşmasına neden olabilir. Ameliyat sonrasında çok hızlı bir şekilde iyileşme sürecine giren hastalar, fizik tedavi ile birlikte eski sağlıklarına kavuşabiliyor.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar