07.10.2013 - 23:06 | Son Güncellenme:
Astım, çocukları daönemli oranda etkilemektedir. Astım atağı sırasında solunum yolları şişmiş veyakızarmıştır ve solunum yollarındaki hücreler normalden daha koyudur ve dahafazla balgam salgılanır.
Bu faktörlerin hepsi (bronşitspazmı, kızarıklık ve balgam) zor nefes alma, nefes darlığı ve günlükaktiviteleri zorla yapmak gibi birtakım belirtilere yol açar.
Astım atağının diğer belirtileri:
·Nefes alıpverirken şiddetli hırıltı
·Durmadanöksürme
·Çok hızlınefes alma
·Göğüste ağrıveya sıkışma
·Ense ve göğüskaslarında gerilme
·Endişe veyapanik hissi
·Yüzün solgunve terli olması
·Dudakların veyaparmak uçlarının renginin maviye dönmesi
Astım atağının şiddetiçok hızlı artar. Bu nedenle, belirtileri fark eder etmez hemen tedaviyebaşlayın.
Derhal astım spreyiniziveya bronkodilatörünüzü kullanmazsanız, nefes alıp vermeniz zorlaşır. Nefesölçerle soluk verişinizi ölçtüğünüzde, değerin normalden yüzde 50’den dahadüşük olduğunuz görürsünüz.
Akciğerleriniz sıkışmayadevam ettikçe, nefes ölçeri hiç kullanamaz hale gelebilirsiniz. Çünkü budurumda hırıldayacak kadar bile hava sirkülasyonu olmaz. Buna bazen ‘sessizgöğüs’ denir ki, çok tehlikeli bir belirtidir. Hemen hastaneye götürülmenizgerekir. Bazı hastalar hırıltının kaybolmasını iyileşme belirtisi sanıp, acilentedavi olmalarını gerektiğini fark etmezler.
Size uygun bir astımtedavisi görmezseniz, giderek kötüleşirsiniz, dudaklarınız morarabilir vekonuşamayabilirsiniz. Bu renk değişimine siyanoz denir. Siyanoz, kanınızdaoksijen miktarının azalmasından kaynaklanır. Acil astım tedavisi uygulanmazsa,bilincinizi hatta hayatınızı kaybedebilirsiniz.
Astım atağı başladığında,astım tedavi planınızdaki acil bakım bilgilerini hemen uygulayın. Çünkü bubelirtiler, hayati tehlike yaratabilen astım ataklarında ortaya çıkar. Acilentıbbi tedaviye ihtiyacınız olabilir.