01.08.2023 - 13:17 | Son Güncellenme:
Çocukların hastalanmaları durumunda vücutlarında meydana gelen belirtilerden birisi de ateşin yükselmesi olarak bilinmektedir. Ateşin yükselmesiyle ise ateşi düşürmek için çeşitli yöntemlerin uygulanması gerekmektedir. Çocuğunuzun ateşini düşürmek için ilaç kullanmayı tercih etmeden önce uygulayabileceğiniz doğal yöntemler bulunmaktadır.
Çocuklarda Yükselen Ateşi Düşürmenin Yolları
Çocukların hastalanmaları durumunda ateşlenmesi oldukça endişe verici olabilmektedir. Çocukların ateşini düşürmek için kullanılabilen farklı yollar bulunur. Herkesin ateşi düşürmek için tercih ettiği yöntemler değişiklik göstermektedir. Genel olarak çocukların ateşlerini düşürmek için ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilmektedir. Ancak ilaç kullanımından önce yükselen ateşin düşürülmesi için doğal yöntemlerde tercih edilebilmektedir.
Ateşin yükselmesi durumunda öncelikli olarak çocukların üzerinde bulunan kalın giysilerin çıkarılması ve mümkün olduğunca ince giysilerin giyilmesi gerekmektedir. Çocukların bulunduğu ortamın ısısına dikkat edilmesi ve çok fazla ısıtılmaması tavsiye edilir.
Çocukların sıvı alımına özen gösterilmelidir ve bol bol sıvı tüketilmelidir. Sıcak suyla veya soğuk suyla banyo yaptırılmamalıdır. Ateşin düşürülemediği durumlarda ılık suyla banyo yaptırılabilir. Ancak duş aldırmak yerine eklem bölgelerine ıslak bezlerle uygulama yapılması gerekmektedir.
Evde Ateş Nasıl Düşürülür?
Yükselen ateşin düşürülmesi için uygulanabilecek yöntemler bulunmaktadır. Çocuğun ateşinin yükselmesi durumunda vücudu sıcak olmasına rağmen üşüdüğünü hissedecektir. Çocuğunuz üşüdüğünü söylese bile üstünü örtmeniz veya kalın kıyafetler giydirmeniz ateşinin daha da yükselmesine yol açacaktır.
Evde, yükselen ateşin düşürülmesi için uygulanabilecek olan ilk yöntem çocuğunuzun üstünde bulunan kıyafetleri azaltmak ve inceltmek olmalıdır. Ateşin düşürülmesi ve kontrol altına alınması, yükselmemesi için oldukça önemlidir. Çocuğunuzun ateşinin yükselmesi durumunda telaşlanmamalı ve ateşini düşürmeye yönelik uygulamalar yapmalısınız.
Çocukların ateşlerinin yükselmesi durumunda küçük parçalar halinde bulunan bezleri ılık suyla ıslatarak, eklem bölgelerine koyabilirsiniz. Bu şekilde ise vücudun daha hızlı bir şekilde soğumasını ve ateşin düşmesini kolaylaştırabilirsiniz.
Yükselen ateşin düşürülebilmesi için çocuğun kendisini yorması engellenmeli ve yatağa uzanması tavsiye edilir. Yüksek ateşi olan çocuklar, terleyerek sürekli olarak sıvı kaybettikleri için sıvı almalarına özen gösterilmesi gerekmektedir. Çocukların anne sütü almaya devam etmeleri durumunda ise sıklıkla emzirilmeleri gerekmektedir.
Çocuklarda Ateş Tedavisi Nasıl Olur?
Çocuklarda ateşin yükselmesi durumunda tedavi uygulanması gerekir. Ateşin düşürülmesi için çocuklara yönelik birçok ateş düşürücü ilaç kullanılmaktadır. Ateş düşürücü özelliğe sahip olan ilaçların büyük bir çoğunluğu ise eczaneden reçetesiz olarak alınabilmektedir. Özellikle ateşin yükselmesine bağlı olarak vücutta sıvı kaybının yoğun bir şekilde görülebileceği söylenebilir. Sürekli olarak kusan veya sıvı kaybı olan çocuklarda ibuprofen etkili olan ilaçların kullanılması da tavsiye edilmemektedir.
Ciddi yan etkilere sahip olabileceği için ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Evde düşürülemeyen ateşin olması durumunda, ateşin düşürülmesi için doktora gidilmektedir. Doktora gidildiğinde yapılan muayene sonrasında uygun dozda bir ateş düşürücü ilaç kullanılması gerekir.
Kullanılan ilacın ise ateşi hemen düşürmesi için yüksek dozda verilmemesi gerektiğini söylemek mümkündür. İlaç tedavisinin yapılmasının ardından uygun bir şekilde istirahat eden ve sıvı tüketimine özen gösteren çocukların hızlı bir şekilde toparlanarak iyileşmeleri mümkün olmaktadır.
Çocuklarda Ateş Ölçümü Nasıl Olur?
Çocukların hastalanması veya ateşinin olması durumunda öncelikle ateşinin ölçülmesi gerekmektedir. Ateş ölçümünün ilk olarak temassal bir şekilde yapılması mümkün olmaktadır. Genel olarak alın bölgesinden bilekle ateşin ölçülmesi mümkün olabilmektedir. Aynı şekilde ateşin kontrol edilmesi için alın bölgesinden dudaklarla da kontrol yapılabilmektedir.
Dijital vücut termometreleri kullanarak ise daha kesin sonuçlar elde edilebilmektedir. Termometreleri ise çocukların koltuk altına yerleştirerek, vücut ölçümü yapılması mümkün olmaktadır.
Çocuklarda Normal Vücut Sıcaklığı
Vücut sıcaklığının 1 derece artması veya 1 derece azalması bile büyük bir öneme sahiptir. Vücut sıcaklığının artması durumunda ateşin tehlikeli sınırı aşıp aşmadığını anlamak için ateşin ölçülmesi gerekir. Normal vücut sıcaklığı 36,5 olarak bilinir.
Sıcaklığın daha aşağıda bir dereceye düşmesi durumunda vücudun soğuk olduğu ve çocuğun üşüdüğü söylenebilir. 36,5 derecenin üstüne çıkması durumunda yani ateşin 37, 38, 39 olması durumunda ateşin yüksek olduğu bilinmeli ve ateşi düşürmeye yönelik uygulamalar yapılmalıdır.
Ateşin 40 dereceye çıkması durumunda ise durumun çok tehlikeli olduğu ve havale geçirme tehlikesinin olduğu söylenebilir. Çocuğun ateşinin olması durumunda düzenli aralıklarla takip edilmesi ve ölçülmesi gerekir. Ateşin yüksek olması durumunda ise ateş düşürücü yöntemlerin uygulanması gerekir.
Çocuklarda Gereksiz İlanımı
Çocuğun ateşi çıktığında ilk olarak ateş düşürücü ilaçlar verilmeden önce ateşi doğal yollarla düşürmeye çalışmak gerekir. Çocuklarda gereksiz ilaç kullanımı, farklı sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle ateşi yükselen çocuklar için kullanılan ateş düşürücü ilaçların gereksiz olarak, bilinçsiz bir şekilde kullanılmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini bilmek gerekir.
Çocuklarda ateş genel olarak virüslerden kaynaklı enfeksiyonlara bağlı olarak görülmektedir. Ateş, aynı zamanda vücut tarafından gerçekleştirilen bir tür savunma yöntemidir. Bazı durumlarda ise ateşe bağlı hastalıklar geçene kadar ateşte sürmektedir.
Ateş Düşürücü İlaç Hangi Durumlarda Kullanılır?
Ateş düşürücü ilaçların bazı durumlarda ise kullanılması gerekebilmektedir. Çocuğun ateşinin 38 olması durumunda ortamı soğutmak ve ince kıyafetler giydirmek, ateşi düşürmeye yardımcı olacaktır. Ancak yapılan uygulamalara rağmen çocuğun ateşinin düşmemesi halinde ateş düşürücü ilaçların verilmesi de mümkün olabilir.
Çocuklara ateş düşürücü vermeden önce doğal yollarla ateşini düşürmeye çalışmak gerekir. Ateşin düşürülmemesi halinde veya ateşin giderek yükselmesi durumunda ise ateş düşürücü ilaçların verilmesi gerekmektedir.
Aslında doğal yöntemlerle ateşi düşürmeye çalışmak ilk tercih edilen yöntem olmalıdır. Ateşin düşmesi için çocuğun kıyafetleri inceltilmeli, kesinlikle kalın ve dar kıyafetler giydirilmemelidir. Mümkün olduğunca rahat ve ince kıyafetleri giydirilerek ateşin yükselmesi önlenmelidir.
Çocuğunuzun Ateşini Düşüremiyorsanız Ne Yapmanız Gerekir?
Çocukların ateşlenmesi ebeveynlerin oldukça endişelenmesine yol açmaktadır. Çocukların ateşini düşürmek isteyen anne babalar ise bildikleri her yöntemi uygulayarak ateşi düşürmeye çalışmaktadır. Uygulanan tüm yöntemlere rağmen ateşin düşürülememesi halinde ise ateş düşürücü ilaçların kullanılması tercih edilebilmektedir. Ancak ilaçların kullanılmasının hiç bir zaman için ilk tercih olmaması gerektiğini de söylemekte fayda vardır.
Çocuğun kıyafetlerini inceltmenize rağmen ateşi düşmüyorsa, ortamın ısısını düşürmeyi deneyebilirsiniz. Çocukların ateşini düşürmek ve vücut ısılarını normale çevirmek için vücuda ıslak bez uygulaması da yapabilirsiniz.
Genel olarak çocuklarda görülen ateşin farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıktığının söylenmesi de mümkün olmaktadır. Uyguladığınız tüm yöntemlere rağmen çocuğun ateşini düşürememeniz durumunda ise bir doktora götürerek muayene ettirmeniz gerekir.
Ateşi Düşürmek İçin Doğru Bilinen Yanlışlar
Çocukların ateşini düşürmek için çocuğun vücudunun alkolle veya sirkeyle silinmesi doğru olarak bilinse bile yanlış bir uygulamadır. Yüksek ateşi olan çocuklar, üşüme eğiliminde bulunurlar ve sürekli ağlayarak üşüdüklerini söylemeleri durumunda ebeveynleri de kalın giysiler giydirebilir.
Bu durum çocuğun ateşinin daha da yükselmesine hatta havale geçirmesine bile neden olabilmektedir. Çocuk için en uygun sıcaklık ise ne çok fazla sıcak ne de çok fazla soğuk olmayan ılık bir ortam olmalıdır.