DiyetlerÇinko içeren besinler nelerdir?

Çinko içeren besinler nelerdir?

04.04.2018 - 14:58 | Son Güncellenme:

Çinko içeren besinler nedir, çinko vitamini nelerde bulunur gibi sorular, çinko eksikliği yaşayan kişiler tarafından oldukça merak edilen sorular arasında yer alıyor. Çinko, vücudunuzda yara iyileşmesinden tat ve koku algılarınıza, protein ve DNA sentezine kadar büyük bir rol oynar. Bu nedenlerden dolayı, çinko içeren besinleri ve çinko vitamini nelerde bulunur sorusunun cevapları oldukça önemlidir. Bizde bu sebepten dolayı sizlere çinko içeren besinleri ve çinko vitamini nelerde bulunur sorusunun cevaplarını araştırıp bir araya getirdik.

Çinko içeren besinler nelerdir

Çinko, vücudunuzda yara iyileşmesinden tat ve koku algılarınıza, protein ve DNA sentezine kadar büyük bir rol oynar. Çinko aynı zamanda seks hormonu olan testesteron üretimine de yardımcı olarak, libidonun arttırılmasını da sağlayabilir. Ancak çinko içeren besinlerin sağladığı en önemli fayda bağışıklık güçlendirici etkisinin olmasıdır.

Hücre raporları adı altında yapılan bir araştırmada çinko içeren besinlerin, vücuttan enfeksiyonları attığına ve soğuk algınlığı gibi çeşitli hastalıkları da önlemeye yardımcı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sağladığı bu faydalardan dolay, çinko içeren besinleri, çinko vitamini nelerde bulunur sorusunun cevaplarını bilmek gerekmektedir.

Bizde sizlere sağlığımız açısından bu denli faydaları olan çinko içeren besinleri ve çinko vitamini nelerde bulunur sorusunun cevaplarını açıkladık.

İşte çinko içeren besinler…

Vücut çinkoyu her defasında depolayamaz, bu nedenden dolayı her gün çinko alınması oldukça önemlidir. Kadınlar için önerilen günlük çinko ihtiyacı; (RDA) günde 8 mg'dır . Bu sayı hamile kadınlar için 11 mg, emziren anneler için ise 12 mg'dır.

Sağlığımız açısından bu denli önemli olan çinko içeren besinler beslenmenize katmaya özen göstermeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Kabak Çekirdeği: 1 su bardağı kabak çekirdeğinde 6.6 miligram çinko bulunur.
Kanser hastalıklarının beslenme üzerindeki yapıldığı bir araştırmada, kabak çekirdeğinin hem ruh sağlığını iyileştirdiği hem de prostat ve meme kanserini engellediği ortaya çıkmıştır.

Sığır eti: 100 gram sığır etinde 4.5 miligram çinko bulunur.
Sığır otla beslenen bir hayvan olduğu için, sığır etinde omega 3 yağ asitleri bulunur. Aynı zamanda sığır etinde bulunan konjuge linoleik asit, kanserle savaşmaya, kalp krizi riskini azaltmaya, kan şekerini iyileştirmeye, kilo almayı önlemeye yardımcı olur.

Nohut: 1 su bardağı nohutta 2.5 mg çinko bulunur.

Nohut, tüm baklagiller gibi, vücudun yavaşça sindirebildiği ve enerji için kullanabileceği karbonhidratlar içermektedir. Nohut tokluk hissini arttırır. Sindirim sisteminizin hızlanmasına yardımcı olarak kabızlığında önüne geçer.

Kakao Tozu: 1 yemek kaşığı kakao tozunda 1.9 mg çinko bulunur.

Çinko içeren besinler nelerdir

Kakao tozunda yüksek miktarda antioksidan bulunur. Kakao tozu içerdiği flavonoidlerin nedeniyle, kan akışını iyileştirmeye, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

Kaju: 1 avuç kajuda 1,6 mg çinko bulunur.

Çinko içeren besinler nelerdir

Kaju fıstığı doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengindir ve yüksek miktarda protein içerir. Kaju fıstığı kalp hastalıkları ile savaşmaya, vücuttaki iltihabı azaltmaya, kemik sağlığını ve beyin fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olur.
Ayrıca kaju fıstığı, kısa sürede doyurucu bir etki gösterdiği için hızlı bir şekilde kilo vermenizi sağlar.

Kefir veya Yoğurt: 1 su bardağı: 1.4 mg çinko bulunur.
Kefir ve yoğurt, probiyotik gıda olarak kullanılan süt ürünleridir. Hem kefir hem de probiyotik yoğurt sağlıklı sindirimi destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmeye yardımcı olur.

Mantarlar: 1 fincan mantar 1.4 mg çinko içerir

Çinko içeren besinler nelerdir

Mantarın sağlık açısından faydaları kanıtlanmıştır. Antioksidan miktarı nedeniyle bağışıklığı arttırmaya, kanserle karşı mücadele etmeye, kalbinizi korumaya ve beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olur.

Ispanak: 1 su bardağı ıspanakta 1.4 mg çinko bulunur.

Ispanak, varolan en besleyici gıdalardan biridir. Kalp hastalığı, obezite, diyabet, nörodejeneratif hastalıklar ve hatta kanser de dâhil olmak üzere birçok hastalığın riskini azaltmaya yardımcı olan özel koruyucu karotenoidler içerir.

Tavuk: 100 gram tavukta 1 mg çinko bulunur.
Tavukta çinko vitamini dışında, B12 vitamini ve B6 vitamini bulunur. Tavuktaki B12 vitamini aynı zamanda, enerji seviyelerini korumaya, ruh halini arttırmaya ve cilt sağlığını korumaya yardımcı olur.

İstiridyeler: 6 adet istiridyede 32mg çinko bulunur.
İstiridyeler yiyebileceğiniz en iyi çinko kaynaklarından biridir.
İstiridyenin diğer faydalarını sayacak olursak bir protein kaynağı olmasının yanında omega 3 yağ asitleri bakımından da oldukça zengindir. Üstelik istiridyeler demir bakımından da zengindir. Vücuttaki oksijeni taşımak için gerekli olan mineralleri fazlasıyla karşılar.

Yulaf ezmesi:1 paket yulaf ezmesinde 1.1 mg çinko bulunur.
Yulaf ezmesi aynı zamanda folat lif ve potasyum zengini bir gıda olduğu için kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Yulaf ezmesini yoğurtla veya mevsim meyveleriyle karıştırarak tüketebilirsiniz.

Fasulye: 1 bardak pişmiş fasulyede 0,9 mg çinko bulunur.
Fasulye aynı zamanda böbrek sağlığı için faydalıdır. Yüksek lif miktarına sahip olduğu için sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasına yardımcı olur. aynı zamanda kan şekerinin çıkmasını önlemeye yardımcı olur.

Badem: Bir avuç bademde 0.9 mg çinko bulunur.
Badem aynı zamanda magnezyum, omega 3 yağ asitleri ve yüksek miktarda E vitamini barındırır. Aynı zamanda badem, gözleri koruyan bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan içermektedir. Bademi yemeklerden önce 1 avuç yiyerek çok fazla yemek yeme ihtiyacının önüne geçmiş olursunuz.

Çinko içeren besinlerin tüketilmesi sağlığımız açısından çeşitli faydalar sağlar. İşte çinko ağırlıklı beslenmenin sağlığımıza olan faydaları...

Antioksidan kaynağıdır

Çinko etkili bir antioksidandır. İçerdiği antioksidanlar, stresle savaşmaya ve kanser de dahil olmak üzere bir dizi ciddi hastalığın gelişme şansını azaltmaya yardımcı olur.

Göz Sağlığını korur

A vitamini ve çinko göz sağlığı açısından oldukça önemlidir. A vitaminin aktif hale getirilmesi için çinko alımının gerçekleşmesi gerekmektedir. çinko içeren besinler tüketmek gece körlüğünün azalmasını sağlayarak, göz sağlığının iyileşmesine yardımcı olur.

Bağışıklığı güçlendirir

Vücudun, bağışıklık fonksiyonu için kritik olan T hücrelerini aktive etmek için çinkoya ihtiyacı vardır ve bu nedenle çinko eksikliği olan kişilerin çeşitli hastalıklara daha duyarlı olma eğilimi vardır. Çinko'nun DNA replikasyonunda oynadığı rol, bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyulduğunda yeni hücreler oluşturmasına da yardımcı olur.

Yaraların iyileşmesini sağlar

Çinko bir bütün olarak cildinizin iyileşmesine fayda sağlar. Yaraların hızlı bir şekilde kapanabilmesi için vücudun çinkoya ihtiyacı vardır. Vücudunuzda herhangi bir yara kesik varsa bunu kısa süre içerisinde tedavi edebilmek için çinko içeren besinleri tüketebilirsiniz.

Üreme sağlığını destekler

Çinko hormon üretiminde önemli bir rol oynar. Kadınlarda hem üreme sağlığını destekleyen östrojen ve progesteron üretimi için gereklidir. Aynı zamanda hem erkek hem de kadınlar için birçok rolü olan testosteronu doğal yollarla arttırmayı sağlar.
çinko eksikliği sperm sayısının düşmesine neden olabilir. yapılan araştırmalarda sperm sayısı düşük erkeklerde çinko eksikliğinin olduğu gözlemlenmiştir.

Kalp Sağlığını Teşvik Etmek

Çinko kardiyovasküler sistem içindeki hücrelerin sağlığını korumak için, aynı zamanda inflamasyonu ve oksidatif stresi de düşürmek için gereklidir. Endotelyum olarak adlandırılan kan damarlarını hizalayan ince hücre tabakası, kısmen yeterli düzeyde çinkoya dayanır. Çinko da sağlıklı dolaşımını desteklemek, yüksek tansiyonu düşürmek ve kolesterol seviyelerini düzenlemek için kullanılır.


USDA'ya göre, aşağıdaki çinko için beslenme referansları yaş ve cinsiyete göre verilmiştir.

Bebekler:

0–6 ay: 2 mg / günlük
7-12 ay: 3 mg / gün


Çocuklar:

1–3 yaş: 3 mg / günlük
4-8 yaş: 5 mg / günlük
9 -13 yaş: 8 mg / günlük

Ergenler ve yetişkinler:

14 yaş ve üstü erkekler: 11 mg
14 ila 18 yaş aralığındaki kadınlar: 9 mg / günlük
19 yaş üstü kadınlar: 8 mg / günlük

Dünya sağlık örgütünün aktardığı verilere göre birçok insan beslenmesinde yetersiz çinko alıyor. Çinko eksikliği dünya çapında hastalığa neden olan 5. lider risk faktörleri arasında yer alıyor. Çinko açısından yetersiz beslenildiğinde sindirim bozuklukları, zayıf bağırsak sağlığı gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.


Çinko eksikliği aynı zamanda, bağışıklık, iskelet, üreme, iç ve merkezi sinir sistemleri dahil olmak üzere birçok organ sisteminize olumsuz yönde etkiler.

Düşük çinko seviyeleri ne gibi sağlık sorunlarına neden olur?
1-
Dikkat dağınıklığı
2- Sindirim problemleri
3- Hormonal dengesizlik
4- Zayıf bağışıklık
5- ishal
6- Seyrekleşen saç
7- Sızan bağırsak sendromu
8- Cilt döküntüleri ve sivilce

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar