14.06.2017 - 16:57 | Son Güncellenme:
Çinko yiyeceklerin doğal yapısında bulunan önemli bir mineraldir. Yediğimiz yiyeceklerin içeriğinde çinko olması, sağlığımızı tamamlar, geliştirir ve korur.
İçerisinde çinko bulunan besinler:
Ispanak: 100 gram çiğ ıspanak günlük çinko ihtiyacının %4’üne denk gelen 0.5 mg çinko içerir. Besin lifi, demir, C vitamini, K vitamini, E vitamini, kalsiyum, folat gibi mineral ve vitaminler bakımından da zengin olan ıspanağın tek olumsuz yönü fazla sodyum içermesidir.
Mantar: 1 adet orta boy beyaz mantar 0.1 mg çinko içerir.
Kuzu Eti: 100 gram kuzu eti günlük çinko ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar. Ancak yüksek kolesterol değerine sahip olduğu için dikkatli tüketilmesi gerekir.
Susam: 1 çay kaşığı susam tohumu 0.7 mg çinko içerir ve bu günlük çinko ihtiyacının %5’ine denk gelmektedir.
Kabak çekirdeği: 1 avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacının yaklaşık %20’sini karşılamaya yeter.
Yoğurt: 100 gram yağsız yoğurtta 1 mg çinko bulunur. Bu da günlük ihtiyacın %6’sı demektir.
Çinko yetersizliğinde ne olur?
-Saçlarınız çok dökülür.
-Cildiniz istediğiniz gibi parlak ve pürüzsüz olmaz. Teninizin renginde hissedilir bir solukluk ve renksizlik hakim olur.
-Tırnaklarınız yavaş ve zor uzadığı gibi çok kolay kırılır.
- Karaciğeriniz, böbrekleriniz zor çalışır, sürekli bir yorgunluk ve ödem problemi yaşarsınız.
- Pankreasınız düzgün çalışmadığı için şeker metabolizmanız bozuk olur.
-Yaralarınız geç ve zor iyileşir.
-Tat duygunuzda bir azalma, ağzınızda bir tatsızlık, bir doyumsuzluk olur.
- Üreme hormonlarının çalışmasında aksamalar olur.
Fazla çinko zararlı
Çinkonun fazlası “çinko zehirlenmesi”ne neden olabilir. 19 yaş ve üstündekiler için günde 40 mg ve daha fazla çinko almak ağızda metalik bir tat, bulantı, kusma, kas krampları, ishal gibi yan etkilere yol açabilir.