01.05.2024 - 17:26 | Son Güncellenme:
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi çilek, sadece taze olarak değil, aynı zamanda reçel olarak da oldukça seviliyor. Ancak çilek reçeli yaparken, lezzetin yanı sıra kalite ve dayanıklılık açısından bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekiyor. İşte çilek reçeli yaparken göz önünde bulundurmanız gereken püf noktaları…
KÜÇÜK BOYUTLU OLMASINA ÖZEN GÖSTERİN
Çilek reçeli hazırlarken, çileklerin boyutu ve organik olmaları önemli bir rol oynar. Özellikle küçük boyutlu ve organik çilekler, reçelin daha lezzetli ve aromatik olmasını sağlar.
Çileklerin küçük boyutlu olması, reçelin içinde homojen bir dağılım sağlar. Bu da çilek reçelinin her bir lokmasında çileğin tatlı ve ekşi dengesini mükemmel bir şekilde hissetmenizi sağlar. Ayrıca küçük çilekler, reçelin kıvamını daha iyi tutarlar ve reçel daha pürüzsüz bir dokuya sahip olur.
Organik çilekler ise, reçelin doğal lezzetini ve aromasını korur. Organik yetiştirme yöntemleriyle yetiştirilen çileklerde kimyasal gübreler veya pestisitler kullanılmaz. Bu da çileklerin doğal tadını ve sağlıklı özelliklerini korumasını sağlar. Dolayısıyla organik çileklerle yapılan reçeller, daha saf ve lezzetli olur.
LİMON SUYU KULLANIN
Limon suyu, çilek reçelinin renk ve tat dengesini sağlamak için önemlidir. Limon suyunu reçel karışımına ekleyerek, çileklerin renginin solmasını önleyebilir ve reçelin taze bir tat kazanmasını sağlayabilirsiniz.
Çilek reçelini uzun süre taze tutmak için uygun saklama koşullarına dikkat edin. Sterilize edilmiş cam kavanozlara sıcakken dökülen reçeli hava geçirmez kapaklarla kapatın ve serin, kuru bir yerde muhafaza edin.
ÇİLEK REÇELİ TARİFİ
Malzemeler;
2 kilo çilek
2 kilo toz şeker (8 su bardağı)
Yarım limonun suyu
Yapılışı;
Çilek reçeli yapmak için, ilk olarak çilekler iyice temizlenip yıkanır. Çileklerinizi karbonatlı bol su ile yıkamanızı öneririm.
Sonra, iki kilo şekeri çileklerin üzerine dökerek, bu karışımı gece boyunca bekletin. Böylece çilekler kendi suyuyla pişecektir.
Ardından orta ateşte, köpükleri kaşıkla alarak karışımı kaynatın.
Yaklaşık 45 dakika boyunca kaynatıldıktan sonra, reçeli ocaktan almadan önce limon suyunu ekleyin.
Hazır olan çilek reçelini sıcak sıcak kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatın.
Reçeli soğuduktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.