Genel SağlıkBoyun ağrısı tedavisi

Boyun ağrısı tedavisi

04.05.2015 - 17:53 | Son Güncellenme:

Doç. Dr. Gamze Şenbursa’nın verdiği iyi habere göre, boyun ağrılarının çoğu mekanik boyun ağrısı. Yani altında ciddi bir rahatsızlık yoktur.

Boyun ağrısı tedavisi

Boyun ağrısı oldukça yaygın görülen ve günlük hayatı ciddi şekilde etkileyen bir problem. Ancak boyun ağrısı çekenlere bilim dünyasından iyi haber var.

Haberin Devamı

Okan Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa’nın verdiği iyi habere göre, boyun ağrılarının çoğu mekanik boyun ağrısı. Yani altında ciddi bir rahatsızlık yoktur. Sorun, boyundaki kas ve eklemlerdeki problemlerden kaynaklanıyor.

En etkin tedavi manuel terapi

Boyun ağrısının tedavisi hakkında yapılan son araştırmalar ise en etkin tedavinin ilaçsız, manuel terapi olduğunu ortaya koyuyor. 2013 yılında yapılan ve The Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy (JOSPT) (Ortopedik ve Spor Fizik Tedavi Dergisi)’nde yayınlanan bir çalışmaya göre, mekanik boyun ağrısında en etkili ve en hızlı çözümün manuel terapi ve egzersiz ikilisinin olduğu bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa’nın verdiği bilgiye göre, boyun ağrısı olan 64 kişinin katıldığı çalışmada kişiler 2 gruba ayrıldı. 1 haftalık tedavinin ardından manuel terapi ve egzersiz gurubunda yer alanların ağrıları %75 azaldı. %70’inde ise günlük yaşam aktivitelerinde belirgin iyileşme olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

3’te 1 oranında daha az maliyetli

Yapılan bir başka çalışmada ise boyun ağrısında manuel terapi ile klasik fizik tedavinin uzun dönem sonuçları karşılaştırıldı. 52 haftalık takip sonucunda manuel terapinin klasik fizik tedaviye göre 3’te 1 oranında daha az maliyetli ve daha etkili olduğu kanıtlandı.

Peki boyun ağrılarının sebebi nedir?

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, boyun ağrılarının sebepleri ve alınması gereken önlemler konusunda şu önemli bilgileri verdi:

“Bir çok hastalığın altında yatan stres boyun ağrılarının oluşmasında da ilk sırada yer alıyor. Yoğun stres altında çalışan kişiler, hamileler, ofis çalışanları, hareketsiz bir yaşama sahip kişiler ise boyun ağrılarından en çok şikayet eden gruplar.

Doğru oturalım

Eğer hareketsiz veya uzun süre oturarak çalışıyorsanız düzgün bir oturuş boyun ağrılarını engellemenin en önemli faktörüdür. Çünkü yanlış oturma pozisyonu belinizin geriye doğru, boynunuzun ise öne doğru gitmesine neden olur. Bu da boyun ve ense bölgesine aşırı yük binmesine, kasların normalden daha fazla yüklenmesine yol açar. Saatlerce aşırı yük altında kalan kaslar bir süre sonra başınızı taşıyamaz hale gelir ve boynunuzun ağrıması kaçınılmaz olur.

Haberin Devamı

Birkaç ağrı kesici ile geçiştirmeyin

Boyun problemlerinde ağrı, tutulma ve boyun hareketlerinin azalması en tipik şikayetlerdir. Kişiler ilk önce ense kökünde ya da başın arkasında ağrı hisseder. Bazen beraberinde baş ağrıları da görülebilir. Bir kaç ağrı kesici ile geçiştirilen bu ağrılar zamanla artar ve boyun hareketlerini kısıtlar. Boynun arkasından gelen çekme hissi, omuz başlarında hissedilen sertlik veya gergin bantlar ise sabahları yorgun ve ağrılı kalkmanın en büyük sorumlusudur.

Ellerdeki ve kollardaki uyuşmalar ise bir çoğumuz için gece uykularının en büyük düşmanıdır. Uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilen bu ağrılar boyun bölgesindeki gergin dokuların sinirlere baskı yapması sonucu ile oluşur. Sinir sıkışmaları ilerleyen dönemlerde güç kaybı, sinir hasarı gibi ciddi problemlere yol açabilir.

Haberin Devamı

Birkaç güne geçer demeyin

Birkaç güne, birkaç haftaya geçer denilerek pek fazla önemsenmeyen boyun ağrıları aslında birer uyarıdır. Uzun süreli boyun ağrısı çeken, sık boyun tutulması yaşayan kişiler geleceğin boyun düzleşmesi veya boyun fıtığı adaylarıdır. Ağrıya ilk sebep olan aşırı yüklenme uzun süre devam ettiğinde omurgada geri dönüşsüz hasarlara neden olabilir. Meydana gelen bu hasar sadece boyunda değil, sırt, bel hatta kalça bölgesine kadar yayılır ve çok daha karmaşık çok daha ciddi problemlerin oluşmasına yol açar.

Daha ileriki yaralanmaları önlemek, iş gücü kaybını önlemek ve en önemlisi günlük hayattaki yaşam kalitesini düşürmemek için boyun ağrıları hissedildiği ilk dönemde tedavi edilmelidir. Erken teşhisle boynunuz dolayısıyla hayatınız kurtulabilir.”

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar