SağlıkBotulizm Nedir, Neden Olur? Botulizm Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Botulizm Nedir, Neden Olur? Botulizm Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

04.07.2022 - 18:06 | Son Güncellenme:

Botulizm dünya üzerinde nadir görülen gıda zehirlenmelerinden biridir. Fakat en tehlikeli gıda zehirlenmelerinin başında gelir. Ölümcül olabilen botulizm nedir, botulizm neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Botulizm Nedir, Neden Olur Botulizm Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

 

Botulizm, Clostridium Botulinom bakterisi tarafından üretilen, sinir sistemine doğrudan saldıran nadir toksinin sebep olduğu potansiyel ölümcül hastalıklardan biridir. Gıda kaynaklı botulizm toksin içerikli yiyecekler tüketildiğinde ortaya çıkar. Bebek botulizmi ise bağırsaklarda gelişir. Toksinlerin serbest bırakılmasıyla gerçekleşir. Çocuk ve erişkinlerde olmayan botulizmin en sık nedenleri bal ve toprak yeme alışkanlıkları olarak gösterilebilir.  

Haberin Devamı

Botulizm Neden Olur? 

Botulizm oluşumunun nedeni Clostridium Botulinom bakterisinin organizmaya girmesidir. Bakterinin organizmaya girmesinin nedeni olarak ise evde yapılan konserveler, bal ve bal içerikli yiyecekler olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra toprak yeme hastalığı görülen kişilerde botulizm rahatsızlığı sıklıkla görülen rahatsızlık olarak gösterilebilir.  

Botulizm Belirtileri Nelerdir? 

Hastalığın başlangıcı zehrin alınmasından kısa süre içerisinde başlar. En geç 36 saat içerisinde belirtilerini göstermeye başlar. Bu süre genellikle çok daha kısa süredir. İlk şikayetler gözlerde ve göz kapaklarında başlar. Göz kapaklarının düşmesi ve çift görme yaygın görülen belirtilerdir. Gözde başlayan bu rahatsızlık sonrasında aşağı kısımlara doğru inerek vücudun tamamını etkiler. Solunum yollarında sıkıntı yaratan bu durum ölüme sebep olabilir.

Haberin Devamı

Ağızda kuruma, baş dönmesi, halsizlik görülebilen belirtilerdir. Konuşma güçlüğü, boğaz ağrısı, baş ve boyunda tutulma ile nefes alma sorunu görülen diğer belirtilerdir. 

Botulizm Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Botulizm oldukça tehlikeli bir hastalıktır. En ufak belirtisi görüldüğü anda bile anında hastaneye başvurulmalıdır. Tedavi olarak hastaya oksijen verilir. Bunun yanında antitoksin içerikli ilaçlar verilebilir. İshal edici ilaçlar, kusturucu ilaçlar, mide temizleyici serumlar tedavide uygulanabilir. 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar